Pilies muziejaus konferencijų salėje – autentiški pasakojimai apie karą Ukrainoje | kl.lt

PILIES MUZIEJAUS KONFERENCIJŲ SALĖJE – AUTENTIŠKI PASAKOJIMAI APIE KARĄ UKRAINOJE

Antradienio vakarą Pilies muziejaus konferencijų salėje klaipėdiečiai susitiko su keliautoju, aktyviu visuomenininku Aurimu Mockumi, kuris pasidalijo autentiška karo įvykių Ukrainoje patirtimi.

Pokalbį su keliautoju vedė karybos istorikas, Klaipėdos universiteto vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Vytautas Jokubauskas.

A.Mockus neseniai grįžo jau iš antrosios savo kelionės į karo niokojamą Ukrainą. Šį sekmadienį, balandžio 10-ąją, su keliais draugais ir vėl planuoja keliauti į Ukrainą, tik šį kartą į Charkovo miestą.

„Turime pašnekovą, keliautoją, karį, kuris per pastaruosius kelis metus jau antrą karinį konfliktą stebi ne tik per socialinius tinklus, mediją ar žiniasklaidą. Keliautojas buvo Ukrainoje ir norėtų pasidalinti su jumis savo įspūdžiais, jo pasakojimas bus paremtas vaizdais. Jis pasakos apie skirtingas Ukrainos vietas, kur buvo, ką matė. Kodėl taip susitelkėme į Aurimą? Jis ne pirmą kartą mato karą. Buvo Kalnų Karabache, turi karinį pasirengimą ir gali pasižiūrėti iš kitos perspektyvos, nes nėra stipriai emociškai susijęs su Ukraina, turi distanciją ir patirties žiūrėti į karą“, – pašnekovą pristatė V.Jokubauskas.

Renginyje A.Mockus kalbėjo iš savo asmeninės patirties, dalijosi karo įspūdžiais apie ten gyvenančius ir kasdien siaubą patiriančius žmones.

„Ukraina daug labiau mums artima šalis. Kaip aš ten atsidūriau? Vasario 24-ąją galbūt ne tik mums, bet ir visam civilizuotam Vakarų pasauliui, buvo šokas. Visą tą dieną vaikščiojau lyg nesavas. Jausmas buvo toks lyg karas prasidėjo pas mus. Galbūt visi tą dieną pajuto, kad karas labai arti mūsų. Pirmą savaitę ryžausi, Nustebau, kad Ukraina buvo atakuojama ne tik iš Donbaso pusės, bet didžiajai nuostabai tai buvo ir Kijevas. Prireikė kelių dienų suvokti, kas vyksta. Supratau, kad veikiausiai reikia bandyti ten nuvykti, nes mačiau, kad teorinės galimybės kaip ir yra. Žinoma, prasidėjo masinė žmonių evakuacija iš tų zonų. Įvertinus galimybes, kad galiu stipriai pastrigti pasienyje ryžausi važiuoti dvirate transporto priemone – motociklu, tik dėl to, kad jei kažkas man nutiktų būtų daug lengviau pabėgti motociklu, kuris gali važiuoti ne tik keliais, bet ir bekele“, – sakė A.Mockus.

Keliautojo įamžintose fotografijose atsispindėjo karo kasdienybė – tuščios gatvės per komendanto valandas, susprogdinti daugiabučiai, ukrainiečių kariai, laikantys ginklus, sutrikę ir išsigandę civiliai gyventojai.

Į susitikimą atvyko per 20 klaipėdiečių. Renginys truko maždaug valandą. Po A.Mockaus pasakojimo norintieji turėjo galimybę užduoti klausimus.

GALERIJA

  • Pilies muziejaus konferencijų salėje – autentiški pasakojimai apie karą Ukrainoje
  • Pilies muziejaus konferencijų salėje – autentiški pasakojimai apie karą Ukrainoje
  • Pilies muziejaus konferencijų salėje – autentiški pasakojimai apie karą Ukrainoje
  • Pilies muziejaus konferencijų salėje – autentiški pasakojimai apie karą Ukrainoje
Indrės Kiseliovaitės nuotr.
Gairės: Vytautas Jokubauskas, Aurimas Mockus, karas Ukrainoje, klaipėdiečiai, Pilies muziejus
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS