Pseudobarai klientų laukė ir dieną | kl.lt

PSEUDOBARAI KLIENTŲ LAUKĖ IR DIENĄ

Vadinamosios naktinės kavinės, kurių pagrindinis verslas – prekiauti alkoholiu tamsiuoju paros metu, rugsėjo 1-ąją dirbo ir dieną. Norinčiųjų įsigyti svaigiųjų gėrimų netrūko, tačiau jiems teko išsinešti atidarytas skardines ar butelius.

Vadinamosios naktinės kavinės, kurių pagrindinis verslas – prekiauti alkoholiu tamsiuoju paros metu, rugsėjo 1-ąją dirbo ir dieną. Norinčiųjų įsigyti svaigiųjų gėrimų netrūko, tačiau jiems teko išsinešti atidarytas skardines ar butelius.

Antkainis buvo nemažas

Rugsėjo 1-ąją Lietuvoje draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, išskyrus viešojo maitinimo įstaigas. Tą dieną prekybos centrų skyriai, kuriuose galima įsigyti svaigalų, buvo uždaryti – pažymėti įspėjimais ar specialiomis juostomis.

Draudimu prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją pasinaudojo kai kurios naktimis dirbančios vadinamosios kavinės. Į šias įstaigas traukė asmenys, kurie pamiršo alkoholinių gėrimų įsigyti iš anksto, o jų užsinorėjo arba prireikė.

Klaipėdiečių neatbaidė net ir gana didelis antkainis. Vadinamosiose kavinėse alaus skardinė kainavo 1,5 euro.

Tiesa, iš pastarųjų išsinešti alkoholinius gėrimus leidžiama tik atidarius tarą. Į pirkėjų prašymus palikti uždarytą butelį darbuotojos nekreipia dėmesio. Tokios tvarkos buvo paisoma ir dienos metu.

"Vyras pamiršo nusipirkti alaus iš anksto, o rodė krepšinio varžybas. Nuvažiavo nusipirkti į naktinę parduotuvę. Pardavėja atidarė skardinę, nors buvo diena", – tvirtino viena klaipėdietė.

Vietos išlieka tos pačios

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Mačiulienė pasakojo, kad uostamiestyje yra dešimt viešojo maitinimo įstaigų, kurios dirba visą parą: dvi parduotuvės su baru, viena parduotuvė-kavinė, trys kavinės ir keturi barai. Tokių įstaigų uostamiestyje nedaugėja.

"Gal net kelios užsidarė. Tačiau keičiasi įmonių, kurios teikia paslaugas, pavadinimai. Palyginti su praėjusiais metais, pastarąsias perkrikštijo penkios bendrovės. Vietos, kur yra įsikūrusios įstaigos, nesikeičia", – komentavo pavaduotoja.

Pasak J.Mačiulienės, tarnyba, išduodama maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą, nežino, ar įstaiga dirbs naktį. Leidimą prekiauti alkoholiu suteikia savivaldybė.

"Kalbant apie higieną, tokiose įstaigose nenustatome daug pažeidimų, nes jose paprastai negaminama. Pasitaiko pažeidimų, kai įstaigai reikalingas remontas, darbuotojas neturi medicininės knygelės. Maisto saugos požiūriu tokios įstaigos nėra nesaugios", – tvirtino pavaduotoja.

Laiką nustato patys

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Uptienė aiškino, kad visą naktį alkoholiu prekiaujančioms įstaigoms licencijos išduodamos kaip ir viešojo maitinimo įmonėms.

"Įstaigos prekiauti alkoholiu gali nuo 8 iki 22 val. Nuo 22 val. iki 8 val. jis turi būti vartojamas vietoje – pačioje kavinėje-parduotuvėje. Klientams jo išsinešti negalima. Tačiau panašu, kad pseudobarai, kurie pasistato vieną staliuką ir jau veikia kaip kavinė, apeina tvarką ir naudojasi proga, jog rugsėjo 1-ąją parduotuvėse draudžiama prekiauti alkoholiu", – komentavo vedėja.

Įstaigoms licencijos prekiauti alkoholiu išduodamos pagal prašymus. J.Uptienė pasakojo, kad pageidaujama skirtingai – ir iki 24 val., ir visai parai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tomas

Lengvai gavom ir uždarytų butelių iš vieno tokių barų.

XxX

ir be tų parduotuvių, visi iš vakaro buvo prisipirkę tiek, kad nepritrūktų.

Mda

Negeba susitvarkyti su alkoholinėm. Kam mes jus į valdžią rinkom.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS