Sausis atneš naujus tarifus | kl.lt

SAUSIS ATNEŠ NAUJUS TARIFUS

Nuo sausio keisis kai kurių paslaugų kainos. Pigiau reikės mokėti už elektrą, tačiau brangiau atsieis šiluma. Dalies paslaugų įkainiai nesikeis, o tik bus paversti eurais pagal patvirtintą kursą.

Nuo sausio keisis kai kurių paslaugų kainos. Pigiau reikės mokėti už elektrą, tačiau brangiau atsieis šiluma. Dalies paslaugų įkainiai nesikeis, o tik bus paversti eurais pagal patvirtintą kursą.

Sutaupys daugiau nei eurą

Elektra nuo sausio 1-osios gyventojams vidutiniškai pigs 6,3 proc. – 2,88 cento, arba 0,83 euro cento už kilovatvalandę. Teigiama, kad dėl mažesnių įkainių statistinis namų ūkis, kuris suvartoja 142 kilovatvalandes energijos, sutaupys 4,11 lito, arba 1,19 euro per mėnesį.

Apie 70 proc. buitinių vartotojų mokestį moka pagal vienos laiko zonos tarifą. Dabar jis siekia 0,474 lito už kilovatvalandę. Nuo sausio 1-osios jis bus 0,445 lito – 0,129 euro.

Vartotojams, kurie naudojasi dviejų laiko zonų tarifu, nuo sausio dieninis sieks 0,487, naktinis, šeštadienio ir sekmadienio – 0,349 lito. Tai atitinkamai sudarys 0,141 ir 0,101 euro. Dabar šie tarifai siekia 0,513 ir 0,384 lito.

Pabrėžiama, kad naujais tarifais reikės atsiskaityti ir už elektros energiją, kuri suvartota sausį. Už ją gyventojai privalės mokėti vasarį. Už gruodį suvartotą elektrą reikės mokėti senais įkainiais.

Klientai, kurie atsiskaitys eurais, mokėtiną sumą litais turės perskaičiuoti pagal neatšaukiamą kursą – 3,4528 lito už eurą.

Nuo sausio 1 iki 15 dienos už suvartotą elektrą atsiskaitant grynaisiais pinigais bus galima mokėti tiek litais, tiek eurais, o grąža bus atiduodama tik eurais. Nuo sausio 16-osios bus galima atsiskaityti tik eurais.

Atsiskaitymo knygelių, kuriose mokėjimo valiuta nurodoma litais, po sausio 1-osios keisti nereikės. Su jomis ir toliau bus galima atsiskaityti. Klientui rekomenduojame knygelėje patikslinti mokėjimo sumos valiutą euro prierašu "Eur". Klientai, kurie atsiskaito internetu, turi atkreipti dėmesį, jog visi mokėjimai jau nuo sausio 1 dienos bus atliekami nauja valiuta – eurais.

Kaina išlieka mažesnė

Nuo sausio klaipėdiečiams, palyginti su gruodžiu, 1,9 proc. brangs šiluma, Jos kaina sieks 21,15 cento, arba 6,13 euro cento už kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio. Gruodį kilovatvalandė šilumos klaipėdiečiams atsiėjo 20,76 cento.

Aiškinama, kad šiluma klaipėdiečiams brango, nes 3 proc. išaugo gamtinių dujų kaina. Taip pat 1,6 proc. pabrango iš nepriklausomų tiekėjų superkama šiluma.
Tačiau sausį šilumos kaina bus 7,4 proc. mažesnė nei praėjusių metų tą patį mėnesį.

Gamtinių dujų kaina buitiniams vartotojams nesikeis. Iki 500 kub. metrų per metus jų suvartojantiems žmonėms vadinamasis abonentinis mokestis sieks 1,95 lito, arba 0,56 euro. Už kub. metrą dujų reikės mokėti 2,28 lito, arba 0,66 euro.

Nuo 500 iki 20 tūkst. ir daugiau nei 20 tūkst. kub. metrų dujų per metus sunaudojantiems vartotojams pastovioji kainos dalis sieks 13,76 lito, arba 3,99 euro.

Pirmiesiems kubinis metras dujų kainuos 1,45 lito, arba 0,42 euro, antriesiems – 1,42 lito, arba 0,41 euro. Klaipėdiečiams nesikeis ir vandens kainos. Kubinis metras vandens ir nuotekų sutvarkymas atsieis 4,39 lito, arba 1,28 euro be pridėtinės vertės mokesčio. Pardavimo kaina – 4,02 lito, arba 1,16 euro. Mokestis už karšto vandens skaitiklio priežiūrą – 1,73 lito, arba 0,52 euro be pridėtinės vertės mokesčio.

Keisis bilietų kainos

Nedideli pokyčiai laukia ir viešojo transporto keleivių. Miesto taryba yra patvirtinusi naują autobusuose pardavinėjamų popierinių bilietų kainą. Ji sieks 2,42 lito, arba 0,70 euro.

Kaina sumažinta, kad būtų patogiau konvertuoti iš litų į eurus. Dabar už bilietus autobusuose keleiviai moka 2,60 lito. Konvertavus šią sumą į eurus, bilietėlis turėtų kainuoti 0,75 euro.

Tačiau, tvirtinant bilietų kainas, atkreiptas dėmesys, kad labai svarbu, kad jas sudarytų lyginiai skaičiai. Priešingu atveju kiltų problemų, pritaikius 50 proc. lengvatą.

Įvedus eurą, važiavimas autobusais keliais centais pigs ir tiems, kurie naudojasi terminuotaisiais elektroniniais bilietais. Kioskuose pardavinėjamų bilietų kaina nesikeis – išliks 2,20 lito ir 0,64 euro.

Mažės ir kelionių maršrutiniais taksi kaina. Jo bilietas dieną atsieis 0,70 euro. Dabar už kelionę maršrutiniu taksi reikia mokėti 2,50 lito. Tai būtų 0,72 euro. Kelionė nuo 23 iki 6 val. sieks 0,98 euro.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

xcvx

Kazkaip Kauno dienoj noretusi paskaityt apie Kauno tarifus, o tai dabar nesuprasi nesigilinus kokiam cia mieste

KLP

Nu p..dec.Pašonėj įsileidom šiukšlių deginimo fabriką,žadėjo,kad mokėsim už šilumą mažiau,o dabar kas?Klaipėdiečiams šiluma brangs...Nėra žodžių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS