Skvero pavadinimui – keli pasiūlymai | kl.lt

SKVERO PAVADINIMUI – KELI PASIŪLYMAI

Viešojoje erdvėje sklando net keli variantai, kaip reikėtų pavadinti Danės skverą. Tačiau nė dėl vieno iš jų, kad idėja taptų realybe, iniciatoriai į specialią komisiją nesikreipė.

Mintis suteikti Danės skverui Vasario 16-osios vardą gimė miesto tarybos posėdžio metu. Buvo svarstomas klausimas dėl šios viešosios erdvės atnaujinimo.

Teigta, kad taip uostamiestyje bus paminėtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis.

Miesto tarybos narys Arūnas Barbšys abejojo, ar šis projektas tinkamas tokiai progai įamžinti. Jis paragino bent Danės skverą pavadinti Vasario 16-osios vardu.

Vėliau viešojoje erdvėje pasirodė siūlymai šiai vietai suteikti Mažosios Lietuvos politikos veikėjo, Lietuvos diplomato Dovo Zauniaus ar politinio bei visuomenės veikėjo Ernesto Galvanausko vardus.

Nors viešojoje erdvėje svarstyta, kaip reikėtų pakrikštyti skverą, kuris pavadinimas tinkamiausias, į Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų Klaipėdos mieste suteikimo komisiją dėl šio klausimo niekas nesikreipė.

„Jokių pasiūlymų nesulaukėme. Svarstymo nebuvo“, – tvirtino minėtos komisijos pirmininkas Vytautas Čepas.

Tarybos narys suabejojo, ar Danės skverui tinka siūlomi vardai.

„Skiri pasimatymą ir sakai, kad susitiksime Vasario 16-osios skvere. Kažkaip neskamba. Niekada taip nesakyčiau. Skveras turi turėti visiems priimtiną, patogų pavadinimą, o ne įprasminti kažkokį jubiliejų“, – tvirtino pirmininkas.

V.Čepas atkreipė dėmesį, kad Vasario 16-oji Klaipėdos krašte neturėjo jokios prasmės: „Tikriausiai net niekas apie ją nežinojo.“

Tarybos narys pabrėžė, kad išrinkti vardą žmogui ar viešajai erdvei – labai atsakingas dalykas.

„Eina aukštas, didelis, gražus arba senas sukumpęs vyras, o jo vardas – Jaunutis. Reikia įvertinti, kad žmogus gyvena šimtą metų, o skveras gyvuos tūkstančius. Reikia suteikti tokį vardą, kad laikui bėgant jis netaptų nepatogus. Skvero pavadinimas turėtų būti trumpas, aiškus, susietas su šia vieta“, – teigė pirmininkas.

V.Čepo nuomone, Danės vardas labai tinka skverui: „Geriau nieko nesurasi. Reikia tik apsispręsti: Danė ar Dangė. Negerai būtų, jei būtų du pavadinimai.“

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Kl

Miesto valdzia diskutuos nuo ryto iki vakaro, o miesto gyventojai vis vien vadins iprastu Danges vardu, koki ten nauja pavadinima skverui begalvoti.

Anonimas

Tik Dangės skveras -įprastas, aiškus pavadinimas.

to to Nezabitauskas

Tai kad Nezabitauskas teisus. Ir Jūsų pateiktame žemėlapyje dabartinio skvero vietoje - Skerdėjų, o ne Luizozs gatvė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS