Statybininkų prospekto rekonstrukcijos darbus stabdo neištesėti pažadai? | kl.lt

STATYBININKŲ PROSPEKTO REKONSTRUKCIJOS DARBUS STABDO NEIŠTESĖTI PAŽADAI?

Statybininkų prospekte stringa rekonstrukcijos darbai. Nors didžioji darbų dalis atlikta ir beliko užbaigti vieną gatvės ruožą, tą padaryti trukdo neiškelti elektros kabeliai. Dėl to nuostolių patiria tiek gyventojai, tiek jau pusmetį negalintis atsidaryti prekybos centras.

Statybas baigė pernai

Su projekto rangovais, „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininku Dainiumi Dunduliu ir kitais susitikęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad darbai vyksta ne taip, kaip miestas norėtų.

„Beveik visas ruožas nuo Palangos–Šilutės kelio iki pat Minijos g. yra sutvarkytas, išskyrus tą vieną ruožą, kuris yra ties naujai statoma „Norfos“ parduotuve, maždaug nuo Eduardo Balsio menų gimnazijos iki Gedminų gatvės. Šis ruožas vis dar rekonstruojamas ir tai – savotiškas „butelio kakliukas“ gana efektyviai turinčioje veikti gatvių infrastruktūroje“, – sakė meras.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis informavo, kad „Norfos“ statybos buvo baigtos dar praėjusių metų viduryje, tačiau dėl užtrukusios Statybininkų pr. rekonstrukcijos nedirba iki šiol.

Procedūros užtruko

Rangovai, kurie statė „Norfą“, taip pat pastatė ir greta esančią „Lidl“ parduotuvę. Tad natūraliai kilo klausimas, kodėl tas pats rangovas, dirbantis toje pačioje gatvėje, darbus atlieka skirtingu tempu.

„Eilinį kartą išgirdome, kad projekto įgyvendintojas, „Norfos“ vadovai nusiteikę kuo greičiau projektą pabaigti, tačiau jų rangovui trukdo Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) faktorius. Tai reiškia, kad ESO turėtų iškelti tinklus, esančius toje zonoje, ir tada rangovai galėtų pabaigti visus darbus“, – teigė V. Grubliauskas.

ESO buvo pažadėję iškelti kabelius iki nurodytos datos jau ne kartą, bet darbai nebuvo atlikti. Šiuo metu jie pasižadėję darbus užbaigti per kelias savaites, tačiau, mero nuomone, pažadai jau nebekelia pasitikėjimo.

Iš esmės tokią seką lėmė kliento ruošto projekto klaida.

Anot D. Ryliškio, „Norfai“ neleidžiama pradėti veiklos, nes, pagal infrastruktūros sutartį su Klaipėdos savivaldybe, bendrovė įsipareigojo už savo pinigus (sutarties kaina – apie 3 mln. eurų) sutvarkyti Statybininkų pr. ruožą, tačiau, įgyvendinant gatvės rekonstrukciją, užtruko procedūros.

Kenčia ir gyventojai

Taip pat pažymima, kad „Norfa“ atliko būtinuosius darbus dar pernai liepą, tik ESO jau pusmetį nesugeba iškelti elektros kabelių (už darbus iš dalies moka „Norfa“), dėl to stringa tolesni kelio ruožo remonto darbai.

„Kartu su Klaipėdos meru ir savivaldybės administracijos vadovu sutarėme, jog dėsime visas pastangas, kad ESO rangovai greičiau vykdytų savo įsipareigojimus“, – pranešime spaudai pareiškė D. Dundulis.

Dėl susidariusios nepatogios situacijos kenčia ir gyventojai. Pusė Statybininkų pr. dėl remonto darbų uždaryta, kyla spūstys, eismas viena juosta iš dviejų yra uždarytas.

„Tikiuosi, kad pavyks prisibelsti iki aukščiausio ESO vadovo, išsakant miesto poziciją ir požiūrį“, – apie ketinimus kreiptis į ESO vadovus sostinėje kalbėjo V. Grubliauskas.

Vėl bėdos dėl medžių

ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas įvardijo, dėl kokių priežasčių susidarė visiems nepalanki situacija.

„Iš esmės tokią seką lėmė kliento ruošto projekto klaida. Klientas sumokėjo įmoką 2022 m. liepos 4 d. Su viešuoju pirkimo būdu nupirktu rangovu sutartis pasirašyta tų pačių metų spalio 4 d., nes pirkimo metu buvo viršyta projektinė kaina ir priemoka, derinama su klientu. Gavus iš rangovo informaciją dėl neteisingo projekto, klientas dėl projekto korekcijos poreikio informuotas gruodžio 23 d. Galutinė projekto korektūros versija gauta 2023 m. sausio 24 d.“, – paaiškino P. Kalmantas.

Jis taip pat nurodė, kad planuojamas rangos darbų galutinis terminas – vasario 17 d.

„Iškėlimo paslaugos vėlavimas susidarė dėl kliento projekte numatyto neteisingo aukštos įtampos kabelių klojimo būdo ruože, kuriame auga aukšti ir brandūs daugiamečiai medžiai. Atliekant darbus pagal projektą būtų pažeistos jų šaknys (vietomis tranšėjoje klojama net 12 vamzdžių) ir padaryta gamtai žala. Dėl šios priežasties buvo atliekama projekto korekcija“, – teigė pašnekovas.

GALERIJA

  • Statybininkų prospekto rekonstrukcijos darbus stabdo neištesėti pažadai?
Klaipėdos savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vija

Pilstymas iš tuščio į kiaurą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS