Šventės Klaipėdoje – be žuvų ir dešrelių? | kl.lt

ŠVENTĖS KLAIPĖDOJE – BE ŽUVŲ IR DEŠRELIŲ?

Klaipėdoje ruošiamasi patvirtinti naujas renginių organizavimo viešose vietose taisykles. Nors jas numatyta liberalizuoti, tačiau diskusijos kilo dėl rengiant šventes senamiestyje kylančių nepatogumų gyventojams.

Erzina triukšmas

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdžio metu tarybos narys Andrius Petraitis kėlė klausimą dėl švenčių metu atsirandančių nepatogumų, dėl kurių kenčia senamiesčio gyventojai.

„Pasigedau tam tikrų dalykų reglamentavimo. Teko matyti, kaip sceną išrinkinėjantys darbininkai mėtė metalines konstrukcijas ant grindinio antrą valandą nakties. Nėra niekur numatyta, kaip tokie dalykai turi būti vykdomi“, – kalbėjo A. Petraitis.

Politikas siūlė įrašyti draudimą ramybės valandomis imtis renginių pasiruošimo darbų.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis paaiškino, kad tvarkose jau anksčiau yra numatyta, kaip renginių organizatoriai turi pasiruošti renginiui.

„Naktį niekam neleidžiama triukšmauti, tai numato bendra tvarka. Leidimas organizuoti renginį nesuteikia teisės pažeisti kitus teisės aktus“, – tikino M. Poimanskis.

Siūlė drausti generatorius

Politikui taip pat užkliuvo mugių metu po langais burzgiantys dyzelinu varomi elektros generatoriai.

„Priminsiu, kad nuo 2030 metų senamiestyje neturės būti jokių vidaus degimo variklių. Reikės vis tiek išspręsti šį klausimą“, – posėdžio metu aiškino A. Petraitis.

Jis suskaičiavo, kad Kaziuko mugės metu senamiestyje dūzgė aštuoni dyzelinu varomi generatoriai, kurie stovėjo už metro nuo gyventojų būtų langų.

„Kažkam byra pinigai, o kažkam – visą dieną kančia“, – aiškino A. Petraitis, siūlęs drausti dyzelinu varomus generatorius naudoti arčiau nei 25 metrų atstumu nuo gyvenamųjų namų.

A. Petraitis taip pat siūlė įrengti stacionarias elektros jungtis.

„Neprisiminsiu nė vieno renginio, kuris visiems patiktų. Visada kažkas kažkam nepatinka“, – replikavo M. Poimanskis.

Pasisukus kalbai, kad prekybininkus su generatoriais reikėtų išguiti kur toliau, M. Poimanskis priminė, kad, nors prekybininkai ir siekia pelno, moka miestui už prekybos vietą.

Išgirdęs A. Petraičio siūlymą uždrausti renginių metu naudoti generatorius, nustebo kitas tarybos narys Arūnas Tuma.

„Ką reiškia uždrausti?“ – kolegos klausė tarybos narys.

A. Petraičiui užkliuvo ir žuvis rūkantys prekeiviai, o rūkyklų dūmai gadina senamiesčio pastatų fasadus, kurių atnaujinimui naudojami miestiečių pinigai.

„Mes negalime reikalauti to, ko neįmanoma įgyvendinti“, – patikino M. Poimanskis, primindamas, kad kai kur nebus vietų, kad būtų galima generatorius atitraukti 25 metrus nuo fasado.

Uždraudei ir problemas esą išsprendei. Aš būsiu prieš uždraudimą.

Į tai sureagavo tarybos narys A. Tuma, nusistebėjęs, kad viena dalis gyventojų dūsauja, jog Klaipėdos senamiestis miršta, o kita dalis skundžiasi nepatogumais renginių metu.

„Jei jau dyzelis kam trukdo, reikia įvardinti pereinamąjį laikotarpį. Draudimai yra komunistų reikalas. Uždraudei ir problemas esą išsprendei. Aš būsiu prieš uždraudimą“, – replikavo A. Tuma.

Tarybos narys Arvydas Cesiulis taip pat patikino, kad, jei prekybininkams nėra galimybių prisijungti prie stacionaraus elektros energijos tiekimo, generatorių naudojimo uždraudimas būtų jų verslo ribojimas.

„Man teko girdėti, kad gyventojai reketuoja namudininkus. Ateina ir sako: duok pinigų, nes aš tave apskųsiu. Visko vyksta“, – neslėpė A. Tuma.

Švęs ilgiau

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas M. Poimanskis, pristatęs komiteto nariams renginių organizavimo viešose teritorijoje taisyklių pakeitimus, akcentavo, kad taisyklėse atsiranda naujų terminų.

„Atsiranda terminas – tradicinis renginys. Tai renginys, kuris Klaipėdos mieste vyksta ne mažiau kaip trejus metus. Teisminė praktika padiktavo ir kitų pokyčių. Mieste siūlomos pramogos, kai pastatomi pripučiami batutai, nėra laikoma renginiu, tai yra paslauga“, – naujoves taisyklėse vardijo M. Poimanskis.

Taip pat siūloma į taisykles įtraukti naują punktą – renginiai mieste vis tik galės vykti ir po 23 val. Tik tokį leidimą galės išduoti meras ar jo įgaliotas administracijos direktorius, atsižvelgiant į renginio vietą ir pobūdį.

M. Poimanskis priminė atvejį, kai progresyvios muzikos festivalio rengėjai buvo reiškę norą renginį tęsti ir po 23 val.

Tą kartą kilo diskusijų, kodėl renginys turėjo vykti tik iki 23 val., jei jaunimas rinkosi Kairių gatvės teritorijoje, toli už miesto ir niekam netrukdė ilsėtis?

„Iš esmės organizatoriams taisyklės laisvėja. Leidimo nereikia, kai renginyje dalyvauja iki 30 žmonių. Anksčiau eismo schemas, rengiant renginius, derindavo policija. Dabar tuo užsiims savivaldybės Transporto skyrius“, – paaiškino M. Poimanskis.

Jei į renginį susirenka daugiau nei 3 tūkst. žmonių, organizatorius turės pasirūpinti draudimu dėl galimų nuostolių miesto turtui.

GALERIJA

  • Šventės Klaipėdoje – be žuvų ir dešrelių?
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Hansas

Užtat turit buką alaus pilstytoją be išsilavinimo

Būtų meru išrinktas

Seimo narys p.Audrius Petrošius ,tai tarybos nariui p.A.Petraičiui , tikriausiai, tokių klausimų nekiltų ... Laikas būtų susitaikyti su pralaimėjimu,nes klaipėdiečiai rinkėjai aiškiai pasakė,kad nebenori nei liberalų,nei konservatorių valdžioje.

Praeivis

Keistas daiktas tos "šventės" ant Klaipėdos. Senamiestis jau seniai paverstas privilegijuoto luomo miegamuoju rajonu. Čia šventės nepageidaujamos. Ir bromai, kiemai bei laiptinės nusisioti, ir triukšmą kelia montuotojai (manau tik vieną, blogiausiu atveju, naktį), ir priparkuoto transporto antplūdis, ir šiaip norai ramybės... Na taip, miesto šurmulys iš senamiesčio išsikėlė į Akropolį. Dar liko viena problema - išgyvendinti iš senamiesčio pagrindinės arterijos visuomeninį transportą. O dėl autobusų "žalos" atskiras pastebėjimas: kas projektavo tiltų gatvės grindinį, jei tai visiškai nepritaikyta daugiatonių miesto autobusų judėjimui? Kapitaliniai remontai kas keleri metai ir nei vienos užuominos, kad reikia, pagaliau, suprojektuoti, suformuoti ir padaryti gatvės pagrindą, tinkamą daugiatoniui transportui. Tada ir viršutinė danga neišsiklaipys.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS