Tirpsta turinčių į Klaipėdą atvykti lainerių sąrašas | kl.lt

TIRPSTA TURINČIŲ Į KLAIPĖDĄ ATVYKTI LAINERIŲ SĄRAŠAS

Panašu, ir šiemet Klaipėda gali nesulaukti keleivinių laivų. Pranešta, kad pirmasis šį sezoną į uostamiestį turistus turėjęs atplukdyti britų laivas „Spirit of Adventure“ neatvyks. Iš viso iš suplanuotų penkiasdešimties jau atšaukti devyni vizitai.

Viltys mažėja

Kartojasi praėjusių metų kruizinio sezono scenarijus – laineriai, turėję atplaukti į Klaipėdą, atšaukia viešnages.

Nors vilčių 2021-iesiems būta. Klaipėdoje turėjo švartuotis pusšimtis laivų.

Pirmasis su Jungtinės Karalystės vėliava plaukiojantis keleivinis laineris žadėjo atvykti gegužės 9 d. Vis dėlto jis neatplauks.

Iš viso atšaukti devyni vizitai. Neatvyks „Aurora“ (turėjo švartuotis gegužės 30 d.), „Seabourn Quest“ (ketino atvykti gegužės 31 d.), „Seven Seas Splendor“ ir „Hebridean Sky“ (abu turėjo atplaukti birželio 23 d.).

Po du vizitus atšaukė „Island Princess“ (ketino lankytis liepos 8 d. ir rugpjūčio 30 d.) bei „Norwegian Jade“ (rugpjūčio 6 ir 29 d.).

Jei niekas nesikeis, pirmasis gegužės 12 d. į Klaipėdą turėtų atplaukti laineris „National Geographic Explorer“.

Laukia žalios šviesos

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė patvirtino, kad praėjusią savaitę vyko asociacijos „Cruise Baltic“ posėdis, buvo susitikimų ir su kruizinių linijų atstovais.

„Kol kas nežinomybė – tikroji realybė. Kruizinių linijų atstovai tikina, kad laivai pasiruošę plaukti, bet yra turizmą ribojančių dalykų – atvykus iš užsienio į Lietuvą, privaloma 10 dienų saviizoliacija. Būtų labai gerai, jei būtų sudarytas vadinamasis kelionių burbulas, kai keleivio su neigiamu COVID-19 testu nereikėtų tikrinti visuose Baltijos jūros uostuose“, – dėstė R.Savickienė.

Dabar laukiama žalios šviesos iš kiekvieno Baltijos uosto, nes, pagal dabartinius reikalavimus, laineriais atplaukę keleiviai Klaipėdoje net negalėtų išlipti iš laivo.

Maža to, šiuo metu Lietuvoje draudžiamas judėjimas tarp savivaldybių.

„Tad jei turistams ir būtų suteiktos išimtinės teisės, jei jiems nereikėtų izoliuotis, jie vis dėlto iš Klaipėdos negalėtų niekur išvažiuoti. Tokia situacija ir tokios priemonės, apsaugant vietos gyventojus nuo COVID-19, yra daugumoje šalių, ne tik Lietuvoje. Kol taip bus, laivams atplaukti į Baltijos jūrą nėra ko“, – kalbėjo R.Savickienė.

Skiepai bus privalumas

Šiuo metu kruiziniai laivai jau plaukioja Kanarų salyne, artimiausiu metu planuojami maršruto Graikija–Kroatija reisai.

Žadama dirbti su Jungtinės Karalystės rinka ir galvoti naujus maršrutus, kadangi apie 60 proc. britų jau yra vakcinuoti.

„Ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, ir Uosto direkcijos vadovas Algis Latakas kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą. Prašoma, kad būtų peržiūrėtos tam tikros sąlygos ir kad kruiziniai turistai būtų laikomi tranzitiniais turistais, kad turintieji neigiamą testą neprivalėtų 10 dienų izoliuotis, nes jie juk turėtų tik minimalų kontaktą arba neturėtų sąlyčio su vietiniais gyventojais. Jiems būtų planuojama daugiau gamtinių ir apžvalginių ekskursijų“, – pasakojo R.Savickienė.

Kai kurios laivybos kompanijos įsigyja prietaisus, kad kruizo metu galėtų stebėti kiekvieną savo keleivį ir aiškiai žinotų, kur koks buvo kontaktas, o, reikalui esant, galėtų juos atsekti.

„Jau atšaukti devynių laivų šiemet planuoti vizitai. Manome, kad tų atšauktų atvykimų gali būti ir daugiau, nes situacija kol kas negerėja nei pas mus, nei pas mūsų kaimynus Baltijos jūros pakrantėje. Jei ir sulauksime laivų, galbūt antroje vasaros pusėje. Viskas priklausys nuo to, kokiu greičiu Europos šalys vakcinuosis“, – kalbėjo R.Savickienė.

Anot jos, prasidėjus kruiziniam sezonui, vakcinacija būtų privaloma visiems darbuotojams, dirbantiems terminale, gidams, turistinių autobusų vairuotojams, muziejininkams ir visiems, kurie turėtų kontaktą su atvykusių turistų grupėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

šiaip klp

O kokia jums aktualiausia tema? Susijusi su šitu straipsniu?

Ema

Juk dali laivu supjauste brangu islaikyt, kai nedirba.

Siaip to klp

Jo, buduliams ir troliams kruiziniai laivai - aktualiausia tema... :)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS