Ugniagesiai perspėja dėl tvenkinių ledo | kl.lt

UGNIAGESIAI PERSPĖJA DĖL TVENKINIŲ LEDO

Naktimis spaudžiant šaltukui, šią savaitę ledu gali spėti pasidengti uostamiesčio vandens telkiniai. Ugniagesiai perspėjo gyventojus jokiu būdų nesusigundyti lipti ant ledo.

Formuojasi ledas

Savaitgalį spustelėjus 8–9 laipsnių šalčiui, plonu ledo sluoksniu ėmė dengtis tvenkinių kraštai.

Visą savaitę naktimis spaus 5–7 laipsnių šaltis, todėl tikėtina, kad per kelias paras ledas padengs mieste esančius vandens telkinius.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Kęstutis Sadauskis perspėjo, kad pirmasis ledas labiausiai sudomina mokyklinio amžiaus vaikus.

„Kol kas tikrai negalima lipti ant ledo. Ant ledo galima lipti tik esant dešimties centimetrų storiui. Po pirmųjų šaltų naktų formuosis tik labai plonas ledo sluoksnis. Dar žadamas sniegas, todėl apie ledo tvirtumo tikrinimą negali būti net kalbos“, – perspėjo specialistas.

K. Sadauskis priminė, kad ugniagesiai yra turėję įvairių nutikimų, tačiau pirmosios nelaimės iš tiesų nutinka būtent mažamečiams vaikams.

Reikia pirma pranešti gelbėtojams, o ne pulti gelbėti.

„Dangės upė dar neužšalusi, tad ir žvejų neturime ten. Nors yra buvę atsitikimų ir su žvejais. Vis dėlto pirmieji smalsuoliai yra mokinukai. O juos turėtų sudrausminti ne tik praeiviai, pamatę juos prie ledo, bet ir tėvai turėtų paaiškinti, kad nevalia taip elgtis“, – priminė K. Sadauskis.

Viską nulems skambutis

Perspėjama, kad verta stebėti ledo spalvą.

„Jei ledas baltas, geltonas, gali reikšti, kad vandens telkinyje gali būti srovių. Dėl to ledas gali būti plonas“, – paaiškino specialistas.

Ugniagesiams yra tekę ne kartą vykti į iškvietimus dėl skęstančių vaikų Smiltelės gatvėje. Tvenkinyje, kuris yra netoli „Smeltės“ progimnazijos, vienu metu yra skendę keli vaikai.

„Jei praeivis mato įlūžusį žmogų, pirmiausia reikia pranešti apie nelaimę telefonu 112. Reikia pirma pranešti gelbėtojams, o ne pulti gelbėti. Antraip gali nutikti dar blogiau, žmogus, puolęs padėti skęstančiam, pats gali nuskęsti, o apie nelaimę ugniagesiai net nesužinos“, – patarė specialistas.

Nelaimės atveju reikia skęstančiajam ištiesti šaliką, šaką, striukę ar kitą ilgesnį daiktą.

„Skęstantis gali ir gelbėtoją įsitempti su savimi. Stačiomis negalima eiti link skęstančiojo, reikia šliaužti, kad svoris labiau pasiskirstytų“, – patarė ugniagesių atstovas.

Žūsta ir nuo šalčio

Gelbėtojai pataria, kad įlūžus reikia kuo mažiau blaškytis.

„Žmogus taip netenka daug energijos. Pasitaiko, kad net ištrauktas iš vandens, miršta nuo hipotermijos, jam sustoja širdis“, – perspėjo K. Sadauskis.

K. Sadauskis patarė, kad gyventojai, matydami vaikus ant ledo, paskambintų policijai.

„Ne visi nori auklėti svetimus vaikus, o ne visi vaikai ir klauso svetimų. Geriau paskambinti policijai“, – patikino specialistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS