Uostamiestyje – parvoviruso pakilimas: išaugo užsikrėtusių klaipėdiečių skaičius | kl.lt

UOSTAMIESTYJE – PARVOVIRUSO PAKILIMAS: IŠAUGO UŽSIKRĖTUSIŲ KLAIPĖDIEČIŲ SKAIČIUS

Kaip ir kiekvieną pavasarį, taip ir šiemet padaugėjo peršalimo ligomis sergančių žmonių. Daugiausia serga ikimokyklinio amžiaus vaikai ir jų tėvai. Taip pat šiemet išaugo parvovirusine infekcija užsikrėtusių klaipėdiečių skaičius, tačiau nerimauti dėl to esą nereikėtų.

Pasak Klaipėdos universiteto ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėjos Dalios Bračkienės, virusai ypač suaktyvėja esant ryškiems oro temperatūrų svyravimams.

Be to, pavasarį žmonės mažiau laikosi higienos reikalavimų.

„Rudenį mes prie temperatūrų esame labiau prisitaikę per vasarą, galbūt ir imunitetai stipresni, o pavasarį užtenka mažiausio vėjo pūstelėjimo, ir susergame. Dažniausiai serga vaikai ir tie, kurie juos turi, tai – ikimokyklinukai ir suaugusieji. Peršalimo ligas sukelia virusai, jų yra daugybė, daugiau negu šimtas. Peršalimo simptomai panašūs visiems – tai sloga, čiaudulys, kosulys, gerklės skausmas, karščiavimas, bendras silpnumas. Peršalimo virusai sklinda oro lašeliniu būdu, kai čiaudime, kosėjame“, – sakė D. Bračkienė.

Toks sezonas būna kovo–gegužės mėnesiais, bet šiemet yra ypatingas pakilimas.

Anot medikės, virusai nusėda ant aplinkos paviršių. Tad asmuo gali nekontaktuoti su kosinčiu ar čiaudinčiu, bet kai paliečia užkrėstą paviršių ir nenusiplovęs rankų liečia veidą ar net valgo, užsikrėtimas įvyksta itin sparčiai.

Dažniausiai susirgus peršalimo ligomis pasveikstama per savaitę.

Dėl COVID-19 pastebima, kad ši liga neturi sezoniškumo, ja sergama ištisus metus, tačiau jau mažiau. Manoma, kad dėl to, jog veikiausiai visi jau yra persirgę, o dalis – ir vakcinavosi.

„Šiuo metu yra parvoviruso pakilimas. Toks sezonas būna kovo–gegužės mėnesiais, bet šiemet yra ypatingas pakilimas. Simptomai – iš pradžių būna sloga, kosulys, gerklės skausmas, karščiavimas, raumenų skausmai, po to prasideda bėrimai“, – pasakojo Infekcinių ligų skyriaus vedėja.

Ji taip pat pridūrė, kad bėrimai pasireiškia ant skruostų, jie būna ypač raudoni, dėl to ši infekcija kartais vadinama „antausių liga“, bėrimai taip pat būna ir ant kitų kūno dalių.

Tačiau itin nerimauti esą nereikėtų, kadangi nuo šio viruso pasveikstama greitai.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Bulvienojus

Liga aprašyta jau seniai- 1889 metais, kad ją sukelia parvovirusas- išsiaiškinra dar 1975-ais. Tik keista, kad infektologė dar tiki "vėjo pūstelėjimų ir skersvėjų" įtaka šioms ligoms. Tai seni ir paneigti mitai.

Pranašas

Kol vyksta karas Ukrainoje nebus jokio viruso

Korona

Visus paukščių. Kiaulų. Koronas ir kt. Sukuria laboratorijose. Apie tai Anglijoje anukėms pasakojo universitetuose. Tai yra toks biznis, sukuria tą ligą, kuria skiėpą nuo jo,gauna pajamas. Kaip kūrė koroną didžiulėje laboratorijoje, mačiau dokumentinį, paskui mėgintuvėlius sukrovė į lėktuvą ir išskraidino. Skaičiau, kad kai sukūrė koroną, sukūrė ir Faizerį kovaidtu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS