Vestuvių kaina veda iš proto | kl.lt

VESTUVIŲ KAINA VEDA IŠ PROTO

Prieš metus vestuvių iškilmes pradedantys planuoti būsimi jaunavedžiai nė neįsivaizduoja, kaip smarkiai jiems teks pakratyti pinigines. Neregėtai išaugusios paslaugų kainos poras verčia susimąstyti, ar išties apsimoka remti šį pelningą tuoktuvių verslą?

Vietoj litų – eurai

Sutikusios atskleisti savo švenčių užkulisius poros neslėpė, vestuvės – nepigus malonumas. Ko gero, Lietuvoje jos dar niekada nebuvo tokios brangios, kokios yra dabar.

Tai, ką jaunieji anksčiau galėdavo nupirkti už 10 tūkst. litų, dabar kainuoja tokią pat sumą eurais ir dar daugiau.

8–10 tūkst. eurų – tiek kainuoja vidutinės vestuvės, pradedant nuotakos suknele, šventės vietos nuoma, maistu, gėrimais, salės dekoravimu, vedėjo, fotografo, filmuotojo paslaugomis, dekoracijomis, žiedais ir baigiant auka bažnyčiai.

"Tik pradėję rimtai dėlioti savo šventės scenarijų ir biudžetą suvokėme, kaip brangiai mums jos atsieis. Iš pradžių nenorėjome didelio vakarėlio, planavome išleisti pinigus povestuvinei kelionei, tačiau tėvų įkalbėti persigalvojome. Kadangi turime susitaupę pinigų ir paskolų imti neketiname, atsidėjome 10 tūkst. eurų. Pradėjus domėtis paaiškėjo, kad ir ši suma – per menka", – stebėjosi būsima nuotaka Lina (vardas pakeistas – I.L.).

Pasak pašnekovės, vienas svarbesnių pirkinių – kokybiškos ir meniškos nuotraukos, kurioms pinigų negaili dauguma jaunųjų.

Šiuo metu profesionalių fotografų paslaugų kainos įvairuoja nuo 150 iki 200 eurų valandai.

Rezervuota metams į priekį

Tiesa, internete galima rasti ir pigesnių pasiūlymų, tačiau dažniausiai už mažus įkainius vestuvėse dirba tik pradedantieji fotografai.

Paslaugos kaina priklauso nuo jos trukmės. Paprastai jaunavedžiams siūlomas 6–8 val. fotografavimas ir keli šimtai atrinktų bei retušuotų nuotraukų už 1–1,2 tūkst. eurų.

Lina atkreipė dėmesį, kad fotosesijos kainą lemia ir fotografo asmuo.

Tarkime, vieno garsaus žvaigždes žurnalų viršeliams fotografuojančio vilniečio laikas įkainojamas išties įspūdingomis sumomis – 1,7 tūkst. eurų už 5 val. fotosesiją, 3 tūkst. eurų – už 12 val.

Ne ką mažiau išlaidų pareikalaus renginio vedėjas. Jo programa, nuo santuokos ceremonijos iki vakarinės dalies pabaigos atsieina apie 1–2 tūkst. eurų.

Nepaisant to, geidžiamiausi šalyje renginių vedėjai yra rezervavę vietas savo užimtumo kalendoriuje metams į priekį.

Į šią kainą dažniausiai įeina ir vedėjo asistento bei DJ paslaugos (muzikinė programa). Kai kurie vestuvininkai papildomai užsisako ir vestuvių muzikantus.

Jei fotografų ir renginių vedėjų kainoraščiai yra panašūs, tai vestuvinių suknelių kainos – sunkiai nuspėjamos.

Pavyzdžiui, dizainerių siūta nuotakos suknelė atsieis ir 2–3 tūkst. eurų, kuklesnį apdarą galima įsigyti arba išsinuomoti už 500–1 000 eurų.

Be to, interneto socialiniuose tinkluose beveik 60 tūkst. narių vienijančioje grupėje "Nuotakų namučiai" galima rasti ir visai pigių, tačiau kartą jau dėvėtų suknelių.

Jaunosioms tai – gera galimybė sutaupyti.

Gėrimų pirks Lenkijoje

Lietuvos miestuose ir miesteliuose gausu švenčių nuomai skirtų prašmatnių pokylių salių, dvarų ir vilų.

Rezervuojant tikslų laiką būtina su savininku iš anksto pasirašyti paslaugų teikimo sutartį ir palikti avansą. Paprastai jis sudaro apie trečdalį visos sumos.

Dienraščio kalbinta Lina su sužadėtiniu vestuves pradėjo planuoti likus iki jų mažiau nei metams.

Dėl šventės vietos ilgai nesvarstė – apsilankę keliose pokylių salėse išsirinko labiausiai patikusią.

Vos pradėjus derybas su vilos šeimininku tapo aišku, kad nuomos kainos auga kone kasmet.

"Verslininkas nė nebandė vynioti į vatą – iškart pareiškė, kad šiemet salės nuoma su maistu vestuvininkams kainavo vienokią sumą, o kitąmet mums ji neišvengiamai bus didesnė. Esą negali žinoti, kokia situacija bus po metų, esą atlyginimai šalyje didėja, degalai, maistas brangsta, todėl šeimininkui tenka kelti kainas. Ir iš dalies jis teisus", – skėsčiojo rankomis pašnekovė.

Mergina skaičiavo, kad salės nuoma su maistu ir nakvynė vienam svečiui atsieis apie 100 eurų.

Tai reiškia, kad 40 žmonių vakarėlio kaina sieks 4 tūkst. eurų.

"Į sumą neįtrauktas alkoholis, dekoracijos, gėlės… Patikėkite, tas sąrašas nuolat pildomas", – juokėsi Lina.

Stipriųjų gėrimų, vyno, alaus, kaip ir dauguma lietuvių, pora važiuos į Latviją arba Lenkiją.

Net ir priskaičiavus degalų išlaidas taip esą kur kas pigiau, nei pirkti alkoholį Lietuvos parduotuvėse.

Prisiminimai – visam gyvenimui

Vienus paslaugų kainos verčia imtis už galvos, kitiems tai atrodo savaime suprantama – juk vestuvės, sakoma, keliamos pirmą ir paskutinį kartą gyvenime.

Šią vasarą amžiną meilę prisiekę Julija ir Marius (vardai ir pavardės redakcijai žinomi – I.L.) už įsimintiną puotą suplojo apie 13–14 tūkst. eurų.

Vis dėlto kruopščiai suskaičiavę išlaidas jie liko patenkinti, kad nepagailėjo pinigų.

"Fotografas su mūsų pasirinktu paketu kainavo 750 eurų, renginio vedėjas – 1,5 tūkst. eurų, sodybos nuoma vienam svečiui – 95 eurai, įskaitant maistą ir nakvynę. Iš viso mūsų šventėje dalyvavo beveik 50 žmonių. Svečių pakvietimai ir stalo kortelės – dar apie 90 eurų", – vardijo Julija.

Jaunieji turėjo savo aukso, todėl sumokėjo juvelyrui 225 eurus tik už darbą.

Vestuvinės suknelės nuoma – 450 eurų, auskarai ir batai kainavo dar apie 80 eurų, vestuvinis ir bandomasis makiažai bei šukuosena – 145 eurai.

Jaunikio kostiumas, batai, marškiniai, kaklaraištis, sąsagos – apie 500 eurų. Vyro grimas ir šukuosena atsiėjo 50 eurų.

Net ir menkiausia smulkmena turi savo kainą: jaunųjų taurės, palinkėjimų knyga, momentinio fotoaparato juostelės, tortas, vaisių palmė, įvairūs saldėsiai, stalų papuošimai, vazos, žvakidės, dovanos tėvams, seneliams, liudininkams porai atsiėjo dar kelis šimtus eurų.

Tačiau pati šventė, Julijos žodžiais, buvo verta visų išlaidų.

"Prisiminimai išlieka visam gyvenimui, o pinigai – uždirbami", – įsitikinusi pašnekovė.

Auka bažnyčiai – 200 eurų

Vestuvės sužadėtinius dažniausiai atvilioja į bažnyčią, nors šie ir nėra aktyviai praktikuojantys krikščionys.

Tikimasi, kad ceremonija maldos namuose taps puošnesnė, iškilmingesnė.

Tačiau prieš tai dar laukia apie du mėnesius trunkantys sužadėtinių kursai.

Lankant juos gyvai, porai kainuoja 50 eurų, o nuotoliniu būdu – 160 eurų.

Maža to, už pusvalandžio trukmės ceremoniją gražiausiose šalies bažnyčiose teks suploti apie 200 eurų ar net daugiau.

Tokią sumą, pasak Julijos ir Mariaus, sudaro vadinamoji auka bažnyčiai.

Kartais vestuvininkai susipranta susimokėti patys, kartais tai padaryti jiems primena kunigas.

Mažesnėse parapijose toji auka gali būti kuklesnė – apie 50 eurų.

Vien tik civilinės santuokos įregistravimas rūmuose nesiekia nė 30 eurų, o ceremonija tradiciškai trunka vos dešimt minučių.

Beje, jau beveik dešimtmetį Klaipėdos santuokų rūmai organizuoja išvažiuojamąsias ceremonijas jaunavedžių pasirinktoje vietoje: prie jūros, botanikos sode, viešbučiuose, laivuose ir kitose populiariose reprezentacinėse vietose.

Tačiau tai irgi kainuoja papildomai.

Tuokiasi ir žiemą

Poros, siekiančios sutaupyti, vis dažniau nusprendžia vestuves kelti rudenį ar žiemą, o ne šiltuoju metų laiku. Nuo spalio iki kovo paslaugų kainos kone trečdaliu ar net perpus mažesnės.

Tarpušvenčiu tuoktis besiruošianti Rima tikino "sutilpusi" į 4–5 tūkst. eurų sumą.

Ji atkreipė dėmesį, kad tokiu laiku visos pokylių salės yra kalėdiškai pasipuošusios, todėl nė nereikia jų dekoruoti, išleidžiant tam daugybę pinigų.

Pigiau kainuoja ir fotografų, ir renginių organizatorių paslaugos.

Paprastai vestuvių išlaidos dar išauga, jei jaunavedžiai pageidauja fejerverkų, rūko efekto, šviesų instaliacijos ar nori atvykti į ceremoniją prabangiu automobiliu.

Kai kurie nepagaili pinigų ir laiko net choreografijos pamokoms.

Vienos vestuvinio šokio pamokos kaina siekia 15–20 eurų. Po penkių tokių treniruočių jaunieji žengia ant parketo jau įsidrąsinę.

Švęsti – į Maljorką

Kai kurie lietuviai spėjo įsitikinti, kad švęsti vestuves užsienyje gali būti pigiau nei mūsų šalyje.

Klaipėdiečių pora Rita ir Andrius susituokė Palangoje, o iškart po vestuvių su draugais ir artimaisiais iškeliavo į saulėtąją Ispaniją.

Nuotakos puokštė Ritai atsiėjo 50 eurų, suknelę jai siuvo pažįstama siuvėja, todėl kainavo pigiau nei kitoms – apie 500 eurų, šukuosena – dar 50 eurų.

"Šukuosena nuvylė. Siūlau visoms būsimoms nuotakoms pasidaryti bandomąją, kad paskui netektų jaustis kvailai. Fotosesiją organizavo mano fotografė draugė, likome labai patenkinti, nes ji skrido kartu su mumis į Maljorką ir "pagaudė" labai gražių momentų", – detalizavo Rita.

Drauge su jaunavedžiais į Maljorką išsiruošė ir 23 vestuvių svečiai.

"Išvykome iškart po ceremonijos. Spėjome tik persirengti. Išsinuomojome namą, bet šeimininkas nesuprato, kad mūsų bus daugiau, tai visi netilpome. Keli vaikinai miegojo ant baseino gultų", – prisiminusi juokėsi pašnekovė.

Už vilos su baseinu nuomą trims naktims pora sumokėjo apie tūkstantį eurų.

Per tą laiką tiek vestuvininkai, tiek ir svečiai keliavo po salą nuomotomis mašinomis, džiaugėsi šiluma ir mėgavosi gražiais vaizdais.

Po tų trijų dienų norintieji pasilikti Ispanijoje persikėlė į viešbučio apartamentus.

"Palyginti su lietuviškomis kainomis, vestuvėms daug neišleidome. Prieš apsisprendžiant dairėmės restorano ar vilos šventei Lietuvoje, tačiau, pamatę, kad čia reikia net už vazelės nuomą mokėti, persigalvojome", – numojo ranka Rita.

GALERIJA

  • Vestuvių kaina veda iš proto
  • Vestuvių kaina veda iš proto
  • Vestuvių kaina veda iš proto
  • Vestuvių kaina veda iš proto
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (24)

jei proto nedaug

tai nesunku ir išvesti.

Vika

Jeigu zmones turi pinigu, kodel gi ne, galima kelti ir prabangias vestuves. Bet jeigu sukisa paskutinius pinigus ar ima kredita,manau, reiketu gerai pagalvoti,ar verta ta daryti. Gal geriau tuos pinigus panaudoti pirmam inasui bustui ar kt.reikmems arba,pvz. povestuvinei kelionei.

tikras zelemunčikas

Vestuvės tai,kai dviem reikalingas trečias.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS