Viešnagė Klaipėdoje brangs? | kl.lt

VIEŠNAGĖ KLAIPĖDOJE BRANGS?

Tarybai pritarus, Klaipėdoje turėtų atsirasti nauja rinkliava, vadinamasis pagalvės mokestis. Po du papildomus eurus už kiekvieną nakvynę uostamiesčio viešbutyje iš turistų turėtų būti pradėta rinkti jau nuo šių metų birželio 1-osios. Manoma, kad per metus pavyktų surinkti iki 800 tūkst. eurų.

Šis pagalvės, kitur dar vadinamas turisto arba miesto mokestis, yra skirtas gražinti miesto aplinką, gerinti turizmo infrastruktūrą.

Surinktos lėšos nukeliauja į miesto biudžetą, o viešbučiai, šiuo atveju, yra tik tarpininkai.

„Klaipėdoje jau seniai kalbama apie pagalvės mokestį, bet iki šiol nebuvo ryžtasi jį įvesti, nors keliaujantiems žmonėms šią rinkliavą yra įprasta susimokėti daugelyje pasaulio šalių. Prieš priimant sprendimą buvo tartasi su apgyvendinimo paslaugų teikėjais, kurie gana palankiai priėmė tokius miesto ketinimus“, – tvirtino Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Arvydas Vaitkus. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Klaipėdoje surinktas lėšas planuojama panaudoti miesto savivaldybės kultūros, turistiniam patrauklumui ir žinomumui didinti.

Keliaujantiems žmonėms šią rinkliavą yra įprasta susimokėti daugelyje pasaulio šalių.

„Vilniuje ir Kaune surinktas pagalvės mokestis yra naudojamas rinkodarai, skrydžių pritraukimui, mažosios infrastruktūros gerinimui ir konferenciniam turizmui. Turbūt kažkas panašaus bus ir Klaipėdoje“, – svarstė Klaipėdos turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

Jei miesto taryba pritars, siūlomas dviejų eurų dydžio pagalvės mokestis būtų imamas už kiekvieną miesto svečio Klaipėdoje praleistą naktį.

Numatyti atvejai, kai mokesčio siūloma netaikyti (ilgalaikei nuomai, asmenims iki 18 m. ir vyresnio amžiaus moksleiviams, asmenims, turintiems negalią, asmenų grupėms, išsinuomojusioms dešimt kambarių ir kt.).

Skaičiuojama, kad iš pagalvės mokesčio Klaipėda per metus galėtų surinkti apie 800 tūkst. eurų pajamų.

Panašią rinkliavą gerokai anksčiau yra įsivedę Vilnius, Kaunas, Palanga, Druskininkai, Birštonas, Trakų rajonas.

Pavyzdžiui, Palanga pagalvės mokestį iš turistų renka daugiau nei dešimt metų, per tą laiką surinkta 6,7 mln. eurų.

Palangoje pagalvės mokestis nuo pernai liepos 10 d. net padidintas. Buvo vienas, dabar – du eurai.

Surinktos lėšos šiame kurorte panaudojamos išskirtinai turizmo reikmėms ir rinkodarai, paplūdimiams ir viešosioms erdvėms tvarkyti, kurortinei infrastruktūrai gerinti, saugumui paplūdimiuose, kultūriniams renginiams organizuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Kelias i Juodkrante ir Nida primena kolchozo keliuka nepriziuretame kolukyje, o lupami pinigai tiesiog nezmoniski. Tai tik dar vienas budas pasipinigauti prisidengiant graziais lozungais. Ar bus daroma viesa ataskaita kiek pinigu surinkta ir kur jie panaudoti konkreciai?

Romas

Dabar tai turistai pasipils.Būtų gerai kad konkrečiai paskelbtu ką iš surinktų pinigų konkrečiai mieste pagražins. Ar bus kaip visadą į bendrą ,,katilą,,ir toliau fantazijos reikalas :)

Klaipedietis

Rygoje tik euras. Bepročiai. Kitaip nepadadinsi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS