Piktnaudžiavimai smurto orderiu: vyras pusei mėnesio atsikratė žmonos | kl.lt

PIKTNAUDŽIAVIMAI SMURTO ORDERIU: VYRAS PUSEI MĖNESIO ATSIKRATĖ ŽMONOS

Liepą pradėjęs veikti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis stipriai išgėrusiam klaipėdiečiui atvėrė galimybę pusei mėnesio atsikratyti žmonos. Namo negalinti grįžti ir nežinanti, kur dėtis, moteris sulaukė pasiūlymo kreiptis į vyrų krizių centrą.

Davė 15 minučių

Apie nepavydėtiną savo padėtį klaipėdietė Jolanta (tikrasis vardas redakcijai žinomas) pasakojo, kad buvęs jos sutuoktinis atkeršijo jai už tai, kad prieš kelias savaites jos iniciatyva buvo už smurtą 15 dienų išprašytas iš bendro buto.

Moteris prieš daug metų nutraukė santuoką su nuolat girtaujančiu vyru, bet liko gyventi su juo viename bute.

Abu vis galvoja, kad pardavus dviejų kambarių butą kiekvienam neužtektų pinigų įsigyti po vieno kambario butuką.

Todėl oficialiai šie du žmonės vadina vienas kitą turto bendrasavininkiais, gyvena bendroje erdvėje ir gali būti vadinami artimos aplinkos asmenimis.

Didesnės neteisybės negalėtum nė sugalvoti.

Moteris tikino daug metų kenčianti nuo vyro. Jam, ko gero, taip pat nepatinka dalintis gyvenamąja erdve su buvusia žmona.

„Penktadienį po pietų buvęs sutuoktinis parvažiavo namo taksi visiškai girtas ir pareikalavo penkių eurų sumokėti taksistui. Aiškino, kad kažkur būdamas susilaužė koją ir tuojau važiuos į ligoninę, tik va už atvežimą reikia duoti vairuotojui pinigų. Kol aš sumokėjau, jis iškvietė policiją. Atvažiavo pareigūnai, pamatavo mūsų abiejų blaivumą, surašė dokumentus ir pranešė, kad man skiriamas smurto artimoje aplinkoje orderis, liepė per 15 minučių išeiti iš namų. Baisiausia tai, kad vyrui buvo nustatytas beveik trijų promilių girtumas, man – 0,16 promilės. Atsisėdau į mašiną ir verkiau iš apmaudo. Didesnės neteisybės negalėtum nė sugalvoti. Kaip suprantu, vyras nė nesuvokė, ką padarė, nes tą patį vakarą telefonu kalbėjo su mūsų užsienyje gyvenančiu vaiku ir piktinosi, kad aš nepareinu namo“, – guodėsi Jolanta.

Kasdienybė: dažniausiai policininkams tenka tramdyti ir net gaudyti prieš artimuosius smurtaujančius vyrus. Policijos nuotr.

Centras ragelio nekėlė

Moteris savaitgalį praleido sesers namuose, bet nuoskauda neatslūgo. Ji pati jautėsi nukentėjusi nuo buvusio sutuoktinio psichologinio smurto.

Pirmadienį Jolanta kreipėsi į policiją ir prokuratūrą, prašydama panaikinti, jos įsitikinimu, jai nepagrįstai skirtą orderį.

Jolanta sakė, jog prokurorė padiktavo jai telefono numerį ir minėjo, kad juo paskambinusi susisieks su kažkokio centro, kuris sprendžia krizines situacijas, darbuotojais.

Moteris iš paaiškinimo suprato, kad tai labiau vyrams skirtas centras, bet ten dirbantys asmenys galės patarti, kur kreiptis moteriai.

Jolanta patikino, kad tikėjosi gauti vietą nakvynei, bet nurodytu telefono numeriu tądien niekas neatsiliepė.

Antradienį moteris sužinojo, kad jos prašymą atšaukti orderį nagrinės teismas. Ji viliasi, kad jai skirtas įpareigojimas nesilankyti savo pačios namuose bus atšauktas.

Klaiku: Klaipėdos policija užfiksavo pribloškiantį vaizdą bute po smurtavusio vyriškio siautėjimo. Policijos nuotr.

Lemia atsakymai į klausimus

Makabriškai skambančios istorijos policijos pareigūnai nenorėjo komentuoti – esą atskleisti asmenų duomenis draudžia įstatymas.

Klaipėdos apskrities vyriausiajame komisariate Viešosios tvarkos tarnybos prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė Roma Kryževičienė yra pareigūnė, žinanti atsakymus į visus klausimus apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderio klausimu. Ji yra atsakinga už šios priemonės įgyvendinimą.

Jokia paslaptis, kad orderis, įpareigojantis smurtaujantį asmenį nedelsiant laikinai išsikelti iš gyvenamos vietos, dažniausiai taikomas vyrams. Bet pastaruoju metu vis dažniau ši apsaugos nuo smurto priemonė taikoma ir moterims.

„Buvo toks atvejis, kai moteris auklėjo neblaivų namo grįžusį sugyventinį. Jis pasiskundė policijai, ir moteris turėjo palikti namus, nes ji sukėlė konfliktą ir kėlė grėsmę vyrui. Kai iškviesti pagal smurto artimoje aplinkoje iškvietimą pareigūnai atvyksta į įvykio vietą, jie turi vadovautis galiojančiais teisės aktais. Tai reiškia, kad jie turi vertinti riziką, o tai reiškia, jog nukentėjęs asmuo turi atsakyti į 17 Vidaus reikalų ministerijos patvirtintų klausimų. Jeigu bent į tris jų atsakoma teigiamai, pareigūnai neturi kito pasirinkimo, kaip, vadovaudamiesi generalinio policijos komisaro patvirtintu aprašu, skirti minimą priemonę – orderį“, – tikino pareigūnė.

Įvykio vietoje buvę policininkai turėjo įvertinti, ar vyras adekvačiai atsako į klausimus, atsakymai į juos turėtų apibūdinti smurtą patyrusio žmogaus savijautą.

R. Kryževičienė patikino, kad taikant naująją tvarką, turinčią apsaugoti namiškius nuo smurtautojo, būna visokių kuriozų.

Pareigūnai žino atvejų, kai po 15 parų namo grįžęs vienas sutuoktinių sukelia naują konfliktą, kurio pasekme tampa dar vienas orderis.

Roma Kryževičienė. Policijos nuotr.

Jau pastebi piktnaudžiavimų

Kas tris mėnesius policijos komisariate renkasi įvairių institucijų atstovai ir sprendžia aktualius smurto artimoje aplinkoje klausimus.

Šiuose pasitarimuose dalyvauja teisėjai, prokurorai, vaiko teisių saugotojai, specializuotos teisinės pagalbos centrų darbuotojai.

Įstatymas negali būti patogus visiems.

Visi jie mato tą pačią problemą – nėra būdų sustabdyti besikartojantį smurtą šeimose.

Kai kuriose šeimose orderis, smurtaujantį asmenį įpareigojantis nedelsiant laikinai išsikelti iš gyvenamos vietos, taikomas net dešimtis kartų per metus.

„Įstatymas negali būti patogus visiems. Visada yra situacijų, kai jis pasitarnauja priešingai, nei tikėtasi, ir prasilenkiama su žmogiškumu. Be abejo, dabar galiojantis įsakymas keisis. Jau dabar kalbama, kad tie 17 klausimų, pateikiamų nukentėjusiajam, policiją pakvietusiam asmeniui, turėtų būti peržiūrimi. Akivaizdu, kad žmonės piktnaudžiauja minimu įsakymu. Ypač dažnai tai daroma skyrybų atveju. Asmuo, kurio atžvilgiu taikomas orderis, gali sprendimą apskųsti, ir šis skundas turi būti išnagrinėtas per 48 valandas“, – paaiškino R. Kryževičienė.

Jeigu pora nenori, kad juos kas nors, pavyzdžiui, mediatoriai sutaikytų ar išmokytų gyventi taikiai, niekas jėga to padaryti negali.

Įsakymas, numatantis smurtautoją nedelsiant laikinai išsikelti iš gyvenamos vietos, turėtų paskatinti nesutariančius ar nemokančius taikiai sugyventi žmones kreiptis į specializuotos pagalbos centrą, kuriame dirbantys specialistai bei teisininkai galėtų padėti spręsti keblias gyvenimo problemas.


Skaičiai ir faktai

Reaguodami į pranešimus dėl smurto artimoje aplinkoje nuo liepos 1-osios Klaipėdoje policijos pareigūnai smurto rizikos vertinimą dėl orderio skyrimo atliko 401 kartą.

Orderis skirtas 297 kartus, didžioji dauguma – vyrams, apie 30 kartų – moterims.

Gautas ne mažiau nei 31 skundas dėl orderio skyrimo, iš jų 18 skundų teismas patenkino ir įpareigojimus nesilankyti namuose nutraukė. Dar du skundai šiuo metu nagrinėjami.

Dėl įpareigojimų nesilaikymo liepos ir rugpjūčio mėnesiais, remiantis administracine teisena, nuobaudos skirtos 102 kartus.

Per mėnesį Klaipėdoje vidutiniškai gaunama apie 270 pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

lazda

turi 2 glus...

Taigi raso

Kad jie visai svetimi zmones . Seniausiai issiskyre . Tik gyvena po vienu stogu , kaip bendraturciai .

feministes valdo

Kaip boba ismete tai net laikrasciai raso,o kaip vyrus vezioja po zvejybos ar siaip po sunkaus darbo alaus atsigerus ir parejus namo,tai niekas ne kriukt!!! iki ko kazin tai prives?!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS