Tragedija Šiaulių daugiabutyje: evakuaciniai išėjimai buvo užrakinti, bet mergina galėjo išsigelbėti | kl.lt

TRAGEDIJA ŠIAULIŲ DAUGIABUTYJE: EVAKUACINIAI IŠĖJIMAI BUVO UŽRAKINTI, BET MERGINA GALĖJO IŠSIGELBĖTI

Tris gyvybes nusinešusiame gaisre Šiauliuose aukų būtų buvę galima išvengti, jei būtų įrengti dūmų detektoriai, nebūtų išmontuotos evakuacinės kopėčios ir nebūtų užrakinti evakuaciniai išėjimai, sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Saulius Greičius.

Anot jo, pirmiausia nelaimės mastas būtų mažesnis, jei daugiabutyje būtų buvę įrengti dūmų detektoriai.

„Antra pamokanti daugiabučio istorijos dalis – kad mergina, kuri iššoko iš balkono, turėjo galimybę nusileisti žemyn kopėčiomis arba pakilti aukštyn, bet tai turbūt ne vienintelis daugiabutis, kuriame tos kopėčios išmontuotos. Ji atsidūrė tarsi spąstuose“, – trečiadienį LRT radijui sakė S. Greičius.

Jo teigimu, bandžiusieji išeiti per evakuacinį išėjimą to padaryti negalėjo, nes evakuaciniai išėjimai buvo užrakinti.

Ji atsidūrė tarsi spąstuose.

„Tas daugiabutis buvo tikrintas, namo administratorius baustas, surašyti nurodymai, kad atlaisvintų evakuacinius išėjimus, kad jie nebūtų rakinami“, – kalbėjo PAGD vadovas.

Pasak jo, ugniagesiai skuba padėti žmonėms, tačiau nesant dūmų detektorių, rakinant evakuacines laiptines „pralaimite kelias auksines minutes, per kurias galima žmogų išgelbėti“.

Anot S. Greičiaus, ugniagesiai į gaisrą Šiauliuose sureagavo operatyviai, tilpo į laiką minučių tikslumu atvykti, išskleisti kopėčias.

„Ir dabar paraginčiau visus, kurie gyvenate daugiabučiuose, kad ir šįvakar, per pietus ar dabar, kas esate namuose, praeikite, pažiūrėkite, ar tikrai evakuaciniai išėjimai neužkrauti, ar yra neužrakinti. Dabar yra techninių sprendimų įrengti spynas iš vienos pusės atsidarančias, kad būtų galima saugiai evakuotis“, – kalbėjo PAGD direktorius.

Didelis gaisras Aido gatvėje Šiauliuose esančio dvylikaaukščio devintajame aukšte kilo liepos 3 dieną apie 13 valandą. Gesinant gaisrą bute rastas negyvas 1979 metais gimęs vyras, dar vieno vyro kūnas aptiktas devinto aukšto laiptinės aikštelėje. Kitą dieną ligoninėje mirė iš degančio buto devintame aukšte iššokusi 2005 metais gimusi mergina.

PAGD direktoriaus duomenimis, šiemet gaisruose šviesiu paros metu žuvo 35 žmonės iš 58 visų žuvusiųjų.

Didžioji dalis šiemet gaisruose žuvusių žmonių, apie 84 proc., anot S. Greičiaus, buvo asocialiai gyvenantys, nuolat girtaujantis ir lovoje rūkantys asmenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

dar prisimenu...

kažkada kaimynką per liuką lankydavau ... nė šuo nesulodavo ... :)

to Nesuprantu

Taigi balkone yra liukas, esu matęs devynaukščiuose. Kaimynai galvoja kad juos apvogs ir uždėjo spynas, nors balkonas yra bendra patalpa ir butui nepriklauso. Kiti žsidėję apdailas ar kitaip užblokavę liukus. Jie niekad nė negirdėję kad tai evakuaciniai išėjimai

Kaunietė

PRIE KO ČIA UGNIAGESIAI? PALEMONE, BUVUSIAME BENDRABUTYJE, PAGRINDINIS ĮĖJIMAS UŽRAKINTAS. GYVENTOJAI - TURI MAGNETUKUS. BET PATEKTI UGNEGESIAMS, "GREITAJAI", AR PAŠTO DARBUOTOJUI - NEĮMANOMA. . ATSARGINIAI IŠĖJIMAI YRA NET DU: TIK JIE PASTOVIAI UŽRAKINTI, NUO TADA , KAI IŠSIPIRKO KAMBARIUS KERAMIKOS DARBUOTOJAI. O NAMAS 9 AUKŠTŲ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS