Aplinkosaugos aktyvistai Londone pomidorų sriuba apipylė V. van Gogho paveikslą | kl.lt

APLINKOSAUGOS AKTYVISTAI LONDONE POMIDORŲ SRIUBA APIPYLĖ V. VAN GOGHO PAVEIKSLĄ

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose įrašuose matoma, kad penktadienį aplinkosaugos aktyvistai pomidorų sriuba apipylė olandų dailininko Vincento van Gogho (Vinsento van Gogo) paveikslą „Saulėgrąžos“ (Sunflowers).

Tai nutiko Londono centre įsikūrusioje Nacionalinėje galerijoje, kurioje saugoma ir daugiau šio dailininko kūrinių.

Galerija teigė, kad protestuotojai „nežymiai apgadino rėmą, tačiau paveikslas nenukentėjo“.

Londono policija pranešė, kad sulaikė du grupės „Just Stop Oil“ narius už nusikalstamą žalą ir įsibrovimą sunkinančiomis aplinkybėmis po to, kai jie prisiklijavo prie sienos ir apipylė paveikslą sriuba Trafalgaro aikštėje esančioje galerijoje.

Nacionalinės galerijos teigimu, du protestuotojai, „regis, prisiklijavo prie sienos, esančios šalia van Gogho paveikslo „Saulėgrąžos“, ir šliūkštelėjo ant paveikslo „raudonos medžiagos“. Ji pridūrė, kad iš tos salės buvo išprašyti lankytojai ir iškviesta policija.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše matoma, kaip du protestuotojai, dėvintys marškinėlius su užrašu „Just Stop Oil“, pomidorų sriuba apipila garsųjį paveikslą.

Vaizdo įrašu „Twitter“ pasidalino pati aktyvistų grupė „Just Stop Oil“ ir laikraščio „The Guardian“ aplinkosaugos korespondentas Damienas Gayle'as (Deimjenas Geilas).

Prisiklijavęs prie sienos, viena iš aktyvistų sušunka: „Kas vertas daugiau: menas ar gyvenimas?“

„Ar jums labiau rūpi paveikslo, ar mūsų planetos ir žmonių apsauga?“ – paklausė ji.

Vaizdo įraše girdėti, kai pomidorų sriubai šliūkštelėjus į paveikslą, kažkas pradeda šaukti „O, Dieve“, o kitas balsas surinka „Apsauga?“, kol skystis varva nuo rėmo ant grindų.

Grupė „Just Stop Oil“ išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad du protestuotojai 11 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku apipylė paveikslą dviejų pomidorų sriubos „Heinz Tomato“ skardinių turiniu.

Pranešime rašoma, kad šis išpuolis įvykdytas reikalaujant Jungtinės Karalystės sustabdyti visus naujus naftos ir dujų projektus.

Jame teigiama, kad paveikslo vertė – 84,2 mln. dolerių (86,6 mln. eurų).

Nacionalinės galerijos interneto svetainėje rašoma, kad 1888 metais pasirašytą paveikslą įstaiga įsigijo 1924-aisiais.

Tai viena iš penkių paveikslo „Saulėgrąžos“ versijų, viešai eksponuojamų muziejuose ir galerijose visame pasaulyje. V. van Goghas iš viso sukūrė septynias.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Voldemars Krastinš

Tai yra siaubas!

toki pat

nesveiki kap ir glušė Tumberg

..I.

Isplautasmegeniu karta, ziurejau sio incidenco irasa. Net sakinio logiskai suregst nesugeba, kazka bande protingo papostringaut apie varstancius ir maisto stokojancius, neisgalinciu susimoketi uz maisto pasisildyma (aukstos energijos kainos), bet prie ko cia Vangogo paveikslas taip ir nesupratau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS