Holivudas rengiasi „Oskarų“ ceremonijai: sėkmė prognozuojama „Openheimeriui“ | kl.lt

HOLIVUDAS RENGIASI „OSKARŲ“ CEREMONIJAI: SĖKMĖ PROGNOZUOJAMA „OPENHEIMERIUI“

Ryškiausios Holivudo žvaigždės sekmadienį rengiasi svarbiausiam šou verslo vakarui – „Oskarų“ įteikimo ceremonijai, kurioje, prognozuojama, dominuos Christopherio Nolano (Kristoferio Nolano) filmas „Openheimeris“ (Oppenheimer).

Ch. Nolano drama apie atominės bombos kūrėją, praėjusios vasaros masinio „Barbenheimerio“ fenomeno pusė, yra tvirta favoritė laimėti geriausio filmo statulėlę ir daugybę kitų apdovanojimų per iškilmingą ceremoniją.

Turint omenyje nė vieno „Oskaro“ dar nelaimėjusį režisierių, virtinę žvaigždžių aktorių, komercinę sėkmę, kritikų liaupses bei aktualią temą, „nėra jokios pateisinamos priežasties prognozuoti ką nors kita“, sakė „Hollywood Reporter“ apdovanojimų apžvalgininkas Scottas Feinbergas (Skotas Feinbergas).

„Variety“ apdovanojimų skilties redaktorius Claytonas Davisas (Kleitonas Deivisas) irgi teigė, kad „Openheimeris“ turi užtikrinčiausius šansus laimėti geriausio filmo titulą. Pasak jo, tokio aiškumo nėra buvę nuo paskutiniojo „Žiedų valdovo“ (Lord of the Rings) filmo prieš du dešimtmečius.

Ch. Nolanas pretenduoja tapti geriausiu režisieriumi, geriausio antraplanio aktoriaus kategorijoje sėkmė žadama Robertui Downey (Robertui Dauniui) jaunesniajam, be to, „Openheimeris“ gali susižerti ir techninius prizus: nuo kinematografijos ir montažo iki garso ir muzikos.

Filme amerikiečių fiziką J. Robertą Oppenheimerį įkūnijęs Cillianas Murphy (Kilianas Merfis) turi didelius šansus gauti geriausio aktoriaus apdovanojimą, bet jis įtemptai varžosi su Paulu Giamatti (Polu Džamačiu) iš filmo „Svajonių atostogos“ (The Holdovers).

„Openheimeris“ taip pat pretenduoja į geriausio adaptuoto scenarijaus apdovanojimą.

„Filme buvo viskas: mastas, apimtis, svarba“, – sakė vienas iš „Oskarų“ rinkėjų, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, nes Akademijos nariams liepta nekalbėti apie savo pasirinkimus.

„Tai „Openheimerio“ metai“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Tačiau, pavyzdžiui, dėl geriausios aktorės titulo verda įtempta kova.

Kritikų vertinimu, Emma Stone (Ema Stoun), anksčiau pelniusi „Oskarą“ už filmą „Kalifornijos svajos“ (La La Land), surrealistiniame, frankenšteiniškame filme „Prasti reikalai“ (Poor Things) vaidina stulbinamai drąsiai.

Tačiau Lily Gladstone (Lili Gledstoun) iš filmo „Gėlių mėnulio žudikai“ (Killers of the Flower Moon) už savęs turi ne tik savo režisieriaus Martino Scorsese (Martino Skorsezės) įtaką, bet ir istorijos svorį.

Ji gali tapti pirmąja indėnų kilmės amerikiete, laimėjusia „Oskarą“ už vaidybą.

„Gladstone gali laisvai varžytis su Robertu De Niro ir Leonardo DiCaprio (Leonardu Dikapriju), šiais puikiais aktoriais“, – teigė kalbintas balsuotojas.

Jei jos visgi nelaimėtų, statulėlė galėtų atitekti Sandrai Hueller (Sandrai Hiuler) iš filmo „Kryčio anatomija“ (Anatomy of a Fall), pridūrė jis.

Ši prancūzų teismo drama yra favoritė geriausio originalaus scenarijaus kategorijoje.

Rožinis kilimas

Siurrealistinė feministinė komedija „Barbė“ (Barbie), išleista tą patį praėjusios vasaros savaitgalį kaip ir „Openheimeris“, greičiausiai pelnys techninius prizus, įskaitant kostiumų dizainą, ir gali pasigirti dviem favoritėmis geriausios originalios dainos kategorijoje.

Filme buvo viskas: mastas, apimtis, svarba.

Tiek Billie Eilish (Bili Ailiš) „What Was I Made For?“, tiek Ryano Goslingo (Rajano Goslingo) „I'm Just Ken“ skambės per „Oskarų“ iškilmes.

Tikėtina, kad geriausio antraplanio aktoriaus kategorijoje nominuoto R. Goslingo pirmą kartą gyvai atliksima jo personažo charakteringoji baladė taps išskirtiniu vakaro momentu.

Pagrindinį vaidmenį „Barbėje“ suvaidinusi Margot Robbie (Margo Robi) nominuota prodiuserių kategorijoje, America Ferrera (Amerika Ferera) pretenduoja tapti geriausia antrojo plano aktore, o režisierė Greta Gerwig (Greta Gervig) gali gauti prizą už scenarijų, todėl tikimasi, kad juostos aktoriai ir komanda garsųjį „Oskarų“ raudonąjį kilimą nuspalvins ryškiai rožine spalva.

Da'Vine Joy Randolph (Dei'Vain Džoi Randolf) iš „Svajonių atostogų“ yra ryški favoritė laimėti geriausios antrojo plano aktorės apdovanojimą, o rasinė satyra „American Fiction“ gali pelnyti apdovanojimą už adaptuotą scenarijų.

Geriausio dokumentinio filmo kategorijoje tikėtina „20 dienų Mariupolyje“ (20 Days in Mariupol) pergalė turėtų padėti atkreipti Holivudo dėmesį – nors ir trumpam – į karą Ukrainoje.

Jungtinė Karalystė tikisi pirmojo geriausio tarptautinio filmo „Oskaro“ už Holokausto dramą „Interesų zona“ (The Zone of Interest).

Japoniškas filmas „Godzilla Minus One“ pretenduoja laimėti geriausių vaizdo efektų apdovanojimą, o „Berniukas ir garnys“ (The Boy and the Heron) pretenduoja į geriausio animacinio filmo titulą, kurį taip pat gali gauti „Žmogus-voras: aplink multivisatą“ (Spider-Man: Across the Spider-Verse).

Komikas Jimmy Kimmelas (Džimis Kimelas) ketvirtą kartą grįžta vesti „Oskarų“ teikimo ceremonijos.

Praėjusiais metais jis buvo labai gerai įvertintas kaip vedėjas ir padėjo padidinti renginio reitingus beveik dvigubai, palyginti su pandemijos laikų žemiausiu lygiu.

96-ieji „Oskarų“ apdovanojimai vyks Holivude sekmadienį nuo 16 val. vietos (pirmadienio 1 val. Lietuvos) laiku.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS