Kovo 8-oji: kokia šios šventės istorija? | kl.lt

KOVO 8-OJI: KOKIA ŠIOS ŠVENTĖS ISTORIJA?

  • 4

Šiandien nuo pat ryto gėlių turguose šluojamos ir tulpės, ir kiti žiedai. Mat vyrai moteris sveikina su tarptautine moterų solidarumo diena. Tačiau yra sakančiųjų, kad ši šventė – atgyvenusi, mat kvepia sovietiniu palikimu. Kokia šventė iš tiesų yra Kovo aštuntoji?

Apie tai kokios gėlės šiandien yra perkamiausios kalbėjo Verkių gėlių turgaus pardavėja Daiva.

– Ką šiandien vyrai perka? Kokios populiariausios gėlės?

– Perka viską, bet šiandien populiariausia – tulpė.

– Kokia tulpė? Nes turite labai daug rūšių.

– Yra labai įvairių. Yra prabangesnių, retesnių rūšių, bet labiausiai perka tas paprastesnes, nes žmonėms reikia į darbus nešti, reikia visas tas moteris pasveikinti. Tas prabangias gal labiau namo neša.

– Kokią spalvą renkasi?

– Kiekvienas turi sau patinkančią. Labai populiari – geltona. Populiari dėl to, kad, visų pirma, viena rūšis – labai stipri ir tikrai ilgai laikosi, visų antra, mums labai trūksta saulės, geltonos niekada nebus per daug. 

– Ar gėlių pirkti ateina tik vyrai?

– Natūralu, vyru ateina daugiau. Bet ateina ir moterų, perka gėlių vaikų mokytojoms.

– Kiek vienetų perka?

– Dabar labai pradėjo pirkti po daugiau vienetų. Būdavo trys-penkios, tai dabar jau vienuolika penkiolika, nes pastebėjo, kad vazoje daug geriau atrodo didelė puokštė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Apie tai kokia iš tikrųjų šiandien šventė ir kokia jos istorija pasakojo lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė.

– Kokia iš tikrųjų šiandien šventė?

– Oficialus pavadinimas – Tarptautinė moterų solidarumo diena. Kai šita diena buvo įsteigta, ji buvo įsteigta labai konkrečiu tikslu. Tikslas – užtikrinti balsavimo teises moterims. Visų pirma, tai buvo JAV. Ji buvo vadinama Nacionaline moters diena. O metais vėliau, 1910 metais, tai pasiekė jau ir Europą, todėl tas pavadinimas tapo Tarptautine moterų solidarumo diena. Pradžioje ji buvo tam ir naudota, kad kažkaip išsikovotų tas balsavimo teises. Po II pasaulinio karo buvo pamatyta, kad balsavimo teisės iškovotos, bet ta realybė nesikeičia taip greitai, kaip norėtųsi. Tada šita diena buvo pradėta naudoti tam, kad atkreiptų dėmesį į pačias įvairiausias problemas, su kuriomis susiduria moterys. Tai – smurtas artimoje aplinkoje, nevienodi atlyginimai, seksualinis priekabiavimas, sudaiktinimas viešoje erdvėje. Žodžiu, visas pluoštas problemų, kurios vis dar egzistuoja ir reikalauja mūsų dėmesio.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jonas

Manau abi šventės gražios. Nors mums, pergyvenusiems tarybinius laikus, ši šventė dar ilgai asocijuosis su ,,tarybine".Bet žvelkim į ateitį.

.

Yra dvi skirtingos šventės.Motinos diena ir Moters diena.Abi datas reikia švęsti ir džiaugtis gražiomis akimirkomis.

okupantui

buvai žiaurus , negailestingas skatyna okupantas iki 1795 metų. Kai tavo imperiją suniurkė ir amžiams palaidojo ta Rusijos dalis kurios nespėjai okupuoti. Nors bandei daug kartų. O tavo pezalai apie kovo aštuntą - tai tik buko dvarniaškino pezalai. Aišku, pradžioje kovo aštunta prasidėjo jankyno makakyne. Ir ne kaip šventė o kaip moterų kova kad ir jos yra žmogus. Kaip bebūtų - jei tavo motiną kalę išakas išrūrino - tai ir gimei padaras viskuo nepatenkintas. Nepatinka kovo aštunta - eik ir pasikark. Pasauliui tai bus menkas nuostolis ir didelė dovana kad vienu šūdžium mažiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS