Paryžiuje atidengta atminimo lenta skulptoriui iš Lietuvos J. Lipchitzui | kl.lt

PARYŽIUJE ATIDENGTA ATMINIMO LENTA SKULPTORIUI IŠ LIETUVOS J. LIPCHITZUI

  • 4

Prezidentas Gitanas Nausėda Paryžiuje trečiadienį atidengė atminimo lentelę iš Lietuvos kilusiam skulptoriui litvakui Jacquesui Lipchitzui (Žakui Lipšicui), pranešė Prezidentūra.

Atminimo lenta vienam žymiausių kubizmo atstovų skulptūroje atidengta Paryžiaus rajone Bulonėje-Bijankūre.

Pasak G. Nausėdos, nepaisant to, kad gyveno ir kūrė Paryžiuje J. Lipchitzas niekada nepamiršo Vilniaus, Lietuvos ir lietuvių menininkų, juos laiškuose vadino „mielais kraštiečiais“, o ištrūkusius į Vakarus – globojo ir rėmė.

„Šiandien dėkingi prisimename J, Lipchitzą, kaip „skulptorių iš Lietuvos“. Didį menininką, kuris atsispyrė nuo savo šaknų, nuo meilės Lietuvai ir lietuvių liaudies menui, kad visai žmonijai sukurtų laikui nepavaldžius šedevrus“, – sakė prezidentas.

J. Lipchitzas, tikroji pavardė Chaimas Jakovas Lipšicas, (1891–1973) – pasaulinio garso skulptorius. 1905–1909 metais jis mokėsi Vilniaus piešimo mokykloje, 1909 metais studijuoti dailės išvyko į Paryžių. Jo skulptūros puošia Pompidou centrą Paryžiuje, „Musée des Beaux Arts“ Ruane, Romos katalikų bažnyčią Assy  plokščiakalnyje Prancūzijoje, Guggenheimo ir MOMA muziejus Niujorke, Meno galeriją Toronte ir kt.

1996 metais Druskininkuose atidarytas memorialinis J. Lipchitzo muziejus, 1998–2007 metais šiame kurorte surengti skulptūros simpoziumai, skirti jam atminti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kaunietis

turint tokią pavardę - neabejotinai reikalinga lenta

Didelis \\\\\.../////

"gražus" palaiko SAVO tautiečius,kur jie bebūtų,dar pinigų išrašys kaip ir Šiman.

Nuvažiavo

Sūnaitėlį aplankyt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS