Rukloje pristatyta į čekų kalbą išversta G. Kanovičiaus knyga „Miestelio romansas“ | kl.lt

RUKLOJE PRISTATYTA Į ČEKŲ KALBĄ IŠVERSTA G. KANOVIČIAUS KNYGA „MIESTELIO ROMANSAS“

  • 9

Jonavos rajone esančiame Ruklos miestelyje šeštadienį pristatytas iš šio rajono kilusio rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus romano „Miestelio romansas“ vertimas į čekų kalbą.

Renginyje dalyvavo šiuo metu Lietuvoje viešintis Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavskis, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, rašytojo G. Kanovičiaus sūnus Sergėjus Kanovičius, Jonavos rajono savivaldybės atstovai, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Čekijos ir Lietuvos delegacijos bei Lietuvoje tarnaujantys čekų kariai, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Lietuvos ir Čekijos santykiuose – dar viena jungtis: knyga, kurios leidybą parėmė Lietuvos ir Čekijos institucijos, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. – Džiaugiuosi, kad Rukla atvira bendruomenei, visuomenei ir tarptautiniams ryšiams.“

Renginyje Lietuvos ir NATO batalione Rukloje tarnaujantys Čekijos kariai perskaitė po trumpą romano ištrauką.

„G. Kanovičiaus „Miestelio romansas“ netikėtai sujungė daugybę gijų: rašytojas – iš Jonavos, Jonava broliaujasi su Čekijos miestu Diečynu, Jonava – prie pat Ruklos, o Rukloje, NATO pajėgose, šiandien tarnauja čekų kariai. Knyga, pasauliui pasakojanti apie Holokausto sunaikintą Lietuvos dalį, šiandien primena ir kitus neatidėliotinus uždavinius: nepasiduoti prievartai, padėti atremti agresiją ir visada stovėti humanistinių, demokratinių vertybių pusėje“, – renginyje teigė ambasadorius Laimonas Talat-Kelpša.

Nuo 2018 metų Čekijos kariai nuolatos rotuojasi į Lietuvoje dislokuotą NATO priešakinių pajėgų batalioną.

G. Kanovičius 2014-aisiais pelnė nacionalinę kultūros ir meno premiją, tai pačiais metais Lietuvos rašytojų sąjungos premija apdovanotas jo romanas „Miestelio romansas“. Jame autorius pasakoja apie savo – Lietuvos žydo – vaikystę prieškario Jonavoje.

Baigus versti romaną, čekų kalba pirmoji spausdinta kopija leidykloje Čekijoje pasirodė spalio pabaigoje.

G. Kanovičius gimė 1929 metų birželio 18-ą dieną, tradicinėje Lietuvos žydų šeimoje Jonavoje. Kartu su tėvais jis pabėgo iš karo apimtos Lietuvos, gyveno Kazachstane ir prie Uralo. 1945 metais šeima grįžo į Vilnių. 1953 metais G. Kanovičius baigė slavistikos studijas Vilniaus valstybiniame universitete.

Pirmoji rašytojo poezijos knyga buvo išleista 1948 metais. G. Kanovičius yra parašęs daugiau negu dešimt romanų.

GALERIJA

  • Rukloje pristatyta į čekų kalbą išversta G. Kanovičiaus knyga „Miestelio romansas“
  • Rukloje pristatyta į čekų kalbą išversta G. Kanovičiaus knyga „Miestelio romansas“
  • Rukloje pristatyta į čekų kalbą išversta G. Kanovičiaus knyga „Miestelio romansas“
  • Rukloje pristatyta į čekų kalbą išversta G. Kanovičiaus knyga „Miestelio romansas“
  • Rukloje pristatyta į čekų kalbą išversta G. Kanovičiaus knyga „Miestelio romansas“
Užsienio reikalų ministerijos feisbuko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

šitiem

kap ir pideram rūpi tik ju pačius reikalai. Kitos problemos ar musu tautos gyvenimai nusispjaut

Anonimas

kodel blokojama,

jo ,pasipuikuoti jinai megsta,kur sazine zmogaus,

Oko ponia cia stovi,jug jinai sake,ZYDAI LIETUVIU NEKENCIA LABIAU NEGU LIETUVIAI ZYDU,jau uz tai jinai turetu sedeti teisme uz zmoniu niekinima,pati isdave savus zydus ,patvirtino ,kad zydai nekencia lietuvos zmoniu,matos ir is jos darbu,jinai tik del saves gyvena,net ir savus zlugdo,yra zydu kurie ja irgi nemegsta,protingas zmogus uzimdamas toki posta sitaip nekalbetu,vien toks jos pasakymas parodo kokie zydai gyvena pas mus,vien zingeris sake,avilnius bus zydu miestas,stai tokie pasakymai parodo zydu vertybes,kodel zydai su gelemis bego pasitikti rusu tankus,gal ir siandien ji laukia rusu,gal pati ponia gali i tai atsakyti,mes laukiam jos paaiskinimu,kaip yra is tikruju,yra ir protingu zydu,deja ko nepasakysi apie kukliansky,gyvena lietuvoje ir juodina,kirsina tautas,kas jai dave teise kirsinti zmones,kodel jos netikrina,kaip jinai dirbo ankciau darbe ,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS