„Scanoramos“ atidarymas: Kanuose apdovanota kinematografinė puota | kl.lt

„SCANORAMOS“ ATIDARYMAS: KANUOSE APDOVANOTA KINEMATOGRAFINĖ PUOTA

  • 1

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ žada rinktinėms patirtims ir kino menui skirtą programą. Festivalį atvers vietnamiečių kilmės prancūzų režisieriaus Trano Anh Hungo filmas „Gurmaniška aistra“ su įsimintinu aktorių Juliette Binoche ir Benoît Magimelio duetu, įvertintas už geriausią režisūrą Kanų kino festivalyje.

„Režisierius T. A. Hungas panardina į nepakartojamą kinematografinių ir juslinių patirčių pasaulį, persmelktą pagarbos senosios Europos, gyvenimo meno ir kino kultūrai. Didžiųjų meistrų tapybos darbus primenantys kadrai jaudina turtingomis metaforomis, o talentingų aktorių vaidyba subtiliai ir niuansuotai perteikia daiktiškojo pasaulio ir jausmų grožį“, – įspūdžiais dalijosi kino festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Vizualiai turtinga juosta pasakoja apie Dodeną Bufaną, garsų prancūzų gurmaną, jau dvidešimt metų kiekvieną dieną leidžiantį virtuvėje su savo asmenine virėja. Jie mėgaujasi vienas kito draugija, ruošdami išskirtinius patiekalus jo klientams ir bičiuliams iš viso pasaulio. Suprasdami vienas kitą iš žvilgsnio ar nebylaus gesto, jie ilgainiui panyra į gilesnius jausmus. Jis pametęs dėl jos galvą ir desperatiškai nori vesti. Ji nusiteikusi skeptiškai, ir mano, kad dabartinė padėtis yra ne prastesnė, o gal net geresnė už tradicinę santuoką. Nesugalvodamas nieko geresnio, Dodenas ryžtasi įteikti savo gyvenimo meilei brangiausią įmanomą dovaną – pagaminti jai vakarienę.

Režisierius atskleidžia, kad rašydamas filmo scenarijų pagal Marcelio Roufo romaną „Dodeno Bufano gyvenimas ir aistra“, iš karto numatė vaidmenį Juliette Binoche. Pasak jo, tai aktorė, kuriai pasirodžius ekrane, viskas tarytum atgyja. Benoît Magimelį jis vadina aktoriumi, apdovanotu ypatingu vidiniu lengvumu ir gebėjimu atsiduoti įvykių tėkmei. Susitikę filmavimo aikštelėje jie sukūrė gyvenimo džiaugsmo ir ramybės persmelktą atmosferą, kuri akimirksniu įtraukia į pasakojimą ir nepaleidžia iki paskutiniųjų filmo kadrų.

T. A. Hungas – nuolatinis pagrindinių kino forumų svečias ir prestižinių apdovanojimų laureatas. Jo pirmasis ilgametražis filmas „Žaliosios papajos kvapas“ (1993) buvo įvertintas „Auksinės kameros“ apdovanojimu už geriausią debiutą Kanų kino festivalyje ir „Cezario“ apdovanojimu už geriausią ilgametražį vaidybinį filmą, o juosta „Dviračių rikša“ (1995) – „Auksinio liūto“ apdovanojimu Venecijos kino festivalyje.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 9–19 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje ir Visagine.

GALERIJA

  • Filmas „Gurmaniška aistra“.
  • Filmas „Gurmaniška aistra“.
  • Filmas „Gurmaniška aistra“.
„Scanoramos“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nu baikit su

puotom karo metu .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS