Vietname sugautas „šventasis“ vėžlys | kl.lt

VIETNAME SUGAUTAS "ŠVENTASIS" VĖŽLYS

Vietnamo sostinėje Hanojuje veterinarai pirmadienį apžiūrėjo sugautą didžiulį retą vėžlį laikinoje klinikoje, mėgindami išsiaiškinti, kokia mįslinga liga apniko vieną iš keturių žinomų šios rūšies atstovų.

Apie 200 kilogramų sveriantis minkštašarvis vėžlys, kurio kiautas uždengtų visą įprasto dydžio rašomąjį stalą, sekmadienį buvo sugautas Hanojaus centre telkšančiame ežere.

Šiuo metu atliekami tyrimą, siekiant tiksliai nustatyti, kodėl pašlijo vėžlio sveikata, sakė Azijos vėžlių programos koordinatorius Timas McCormackas. Pasak jo, į baseiną perkelto milžino nuotraukose matosi pažeidimai ant jo kojų ir kitose kūno dalyse, tačiau dar neaišku, kiek jie yra pavojingi.

Pasak ekspertų, šis vėžlys iš kiaušinio išskilo prieš 80-100 metų, tačiau daugelis vietnamiečių tiki, kad jis yra tas pats legendinis gyvūnas, kuris padėjo karaliui Le Loi išvyti iš šalies kinus prieš beveik šešis šimtmečius.

Sekmadienį prireikė dviejų valandų, kol 50 darbuotojų tinklais sugavo vėžlį, įstūmė į narvą ir ištraukė į sausumą Hoan Kiemo ežere esančioje salelėje. Pastaroji neseniai buvo padidinta, o joje įrengtas nedidelis baseinas, pramintas vėžlių ligonine.

Kiek žinoma, šis vėžlys buvo sugautas pirmąjį kartą. Praeitą mėnesį per panašią operaciją jį dukart mėginta išžvejoti, tačiau gyvūnui pavykdavo išvengti tinklų.

Ekspertai susirūpino, kai ant vėžlio galvos ir šarvo neseniai buvo pastebėta opų. Vyriausybė įkūrė specialius komitetus ir nusamdė šimtus darbininkų, kurie ėmėsi šalinti iš ežero nuosėdas ir teršalus.

Šanchajaus minkštašarviai vėžliai yra vieni iš rečiausių pasaulyje gėlavandenių vėžlių. Kiek žinoma, Vietname gyvena dar vienas šios rūšies atstovas, o kiti du laikomi zoologijos soduose Kinijoje.

Tačiau vietnamiečiai šį roplį labiausiai brangina ne dėl retumo, o dėl šimtmečių senumo legendos.

Pasakojama, kad Hanojaus ežere gyvenantis vėžlys perdavė karaliui Le Loi dievų kardą, kuris padėjo įveikti kinus. Vėliau, kai karalius plaukė per ežerą valtimi, vėžlys sučiupo dovanotąjį ginklą ir sugrąžino kardą gelmėse gyvenantiems jo dieviškiesiems savininkams.

Hoan Kiemo ežero, kuris yra vienas iš pagrindinių Hanojaus kraštovaizdžio akcentų, pavadinimas vietnamiečių kalba reiškia "Grąžintojo kardo ežeras".

Gairės: Vietnamas, vėžlys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS