„Citus“ ekspertai: svarbus interjero sprendimas padės ir žiemą išlaikyti gerą nuotaiką bei energiją | kl.lt

„CITUS“ EKSPERTAI: SVARBUS INTERJERO SPRENDIMAS PADĖS IR ŽIEMĄ IŠLAIKYTI GERĄ NUOTAIKĄ BEI ENERGIJĄ

  • 1

Atėjusi žiema atsineša ne tik minkštą sniegą ir Kalėdas, bet ir tamsą, kuri veikia nuotaiką bei darbingumą. Šviesos poveikis žmogaus (ir ne tik, žinoma) organizmui įrodytas jau seniai, todėl daugelio sričių ekspertai gilinasi į šią sritį, stengdamiesi padėti mažinti neigiamą šviesos trūkumo įtaką.

Šviesaus paros meto ciklas priklauso nuo žemės sukimosi, tačiau šviesą namuose susikurti galime interjero sprendimais. Patarimais, kaip sukurti skirtingas nuotaikas, kaip apšvietimą paversti „išmaniu“ ir kokius sprendimus rinktis, dalijasi kūrybiškų NT projektų ir vietokūros kompanijos ekspertas, interjero dizaineris Marius Morozovas.

„Pati brangiausia ir geriausia – dienos, saulės šviesa. Tai yra atspirties taškas bet kokiame interjere. Kuo jos daugiau, kuo didesni būsto langai, kuo daugiau jų nukreipta taip, kad sektų saulės kelią per dieną, tuo geriau. Todėl, pirmiausia, reikia stengtis langų neuždengti, kad ir kokios gražios užuolaidos ar žaliuzės bebūtų. Tačiau gyvenime tenka derinti gausybę interesų, prisitaikyti prie esamų aplinkybių, o trumpėjant dienoms reikia galvoti apie dirbtinį apšvietimą, kuris kompensuoja natūralios šviesos trūkumą“, – sakė dizaineris.

Marius Morozovas. „Citus“ archyvo nuotr.

Marius Morozovas pasakoja, kad kurdamas interjero projektus jis, kartu su klientais, aptaria gausybę niuansų: poreikius, pomėgius, kasdienius įpročius, būsto erdvių naudojimo niuansus, galiausiai – biudžetą. Taip gimsta individualus interjero apšvietimo projektas.

Pagal veiklas ar nuotaikas – apšvietimo scenarijai

„Paprastai patariu namuose planuoti skirtingus apšvietimo scenarijus. Tai nereiškia, kad reikia begalės šviestuvų – užtenka 2–3 scenarijų, kuriuos, pavyzdžiui, svetainėje užtikrins pagrindinis pakabinamas šviestuvas, papildomi įmontuojami šviestuvai ir foninis apšvietimas, paslėptas nišose, balduose ir panašiai. Su šia trijule galima sukurti labai skirtingas nuotaikas ir aplinkas“, – skaičiavo „Citus“ ekspertas.

Paprastai patariu namuose planuoti skirtingus apšvietimo scenarijus. Tai nereiškia, kad reikia begalės šviestuvų – užtenka 2–3 scenarijų (...)

 

Pakabinamas šviestuvas apšvies visą patalpą, sudarys bendrą apšvietimo foną; reguliuojamais, įmontuojamais ar prie sienos tvirtinamais prožektoriais arba šviestuvais galima sukurti kryptinį, skirtingas patalpos dalis apšviečiančias ar patalpą į zonas dalijantį apšvietimą; foninis apšvietimas šviesos pagalba sukurs akcentinį apšvietimą ir paryškins konkrečias patalpos detales, interjero elementus.

„Šis, paskutinis apšvietimo scenarijus labiau skirtas atmosferos kūrimui vakare, poilsio metu, kai nereikia ryškaus bendro apšvietimo darbui ar kitoms veikloms. Tvarkantis galima naudoti visus scenarijus vienu metu, kad matytųsi kiekviena dulkelė, o žiūrint vakarinį filmą su kvapnios arbatos puodeliu rankose – paslėptą, foninį apšvietimą“, – patarė interjero specialistas.

„Citus“ archyvo nuotr.

Kitas labai paprastas pavyzdys – miegamasis. Ruošiantis, rengiantis ar tvarkantis reikia vienokios šviesos (apšvietimo scenarijaus), skaitant knygą – jau kitokios. Tas pats ir virtuvės erdvėje, kuri dažnai būna sujungta su valgomojo zona – čia taip pat skirtingoms veikloms reikalingi skirtingi apšvietimo scenarijai.

„Citus“ archyvo nuotr.

Įdomus niuansas: vonia turi būti šviesiausia patalpa namuose. Dažniausiai, joje nėra natūralios šviesos, tačiau jos reikia daug. Interjero ekspertas rekomenduoja šviestuvus kabinti taip, kad visa patalpa, iš visų pusių būtų apšviesta kuo tolygiau, nemestų šešėlių ir šviestuvus rinktis kiek šaltesnio, neutralesnio spektro – 4 000 K. Tai ne tik suteiks žvalesnę nuotaiką ryte, bet ir natūraliau apšvies veidą ruošiantis dienos iššūkiams. Vakarui ar nakčiai šviesa gali būti šiltesnė, šviestuvų gali būti mažiau – tai nuteiks nakties poilsiui.

Dar daugiau scenarijų sukurti galima naudojant apšvietimo reguliatorius (angl. dimmer). Jais reguliuojant apšvietimo stiprumą, šviesos srautą bet kuris šviestuvas gali atlikti kelias funkcijas.

„Citus“ archyvo nuotr.

Vienas svarbiausių parametrų – šviesos spektras

„Citus“ interjero dizaineris pabrėžia, kad skirtingo spektro šviesa turi skirtingą poveikį, todėl svarbu interjere pasirinkti teisingus šviestuvus.

„Balta spalva turi daug atspalvių, jie vertinami nuo šiltos iki šaltos baltos spalvos ir matuojami Kelvinais (K). Dienos šviesos spektras yra tarp 5 500 – 6 000 K. Kuo šis skaičius mažesnis, tuo šviesa bus raudonesnė, kuo didesnis – tuo mėlynesnė. Rekomenduoju rinktis dienos šviesos spektro lempas, nes jos mūsų akims ir organizmui yra priimtiniausia. Šaltesnė šviesa suteikia energijos, nuteikia darbingai ir žvaliai. Tačiau per daug šalta atrodo nejaukiai ir dirbtinai, o per daug šilta, būdinga saulėtekiui ar saulėlydžiui, židinio ar žvakės liepsnos skleidžiamai šviesai, kuria jaukią aplinką, tinka poilsiui“, – vardijo M. Morozovas.

„Citus“ archyvo nuotr.

Jo teigimu, kaitrinės lemputės dažniau būną šiltos baltos spalvos (apie 2 400 – 2 500 K), todėl darbui jos tinkamos mažiau. Tuo tarpu modernios LED technologijos lempos leidžia pasirinkti bet kokį spektrą ir net jį keisti į bet kokią spalvą. Specialistas rekomenduoja atkreipti dėmesį į spektro žymėjimą ant lempučių, šviestuvų ir kitų apšvietimo elementų juos perkant.

„Dabar LED apšvietimo sprendimų pasirinkimas yra toks platus, kad nelabai apsimoka rinktis kažką kita. Taip pat jos – daug ilgaamžiškesnės ir energiškai efektyvesnės, o tai yra svarbu galvojant apie tvarius pasirinkimus. Taip pat LED sprendimai suteikia daug lankstumo: šia technologija gali būti paremtos bet kokios tipo lemputės, labai lengva reguliuoti jų šviesos srautą, galima rinktis šviečiančias juostas ar senovines Edisono lemputes primenančius šviestuvus, sukuriančius labai įdomų įspūdį. Tai leidžia įgyvendinti bet kokius interjero užmojus ir svajones“, – sakė pašnekovas.

„Citus“ archyvo nuotr.

Kaip apšvietimą paversti išmaniu?

Išmaniųjų namų sprendimai užvaldo naujai įrengiamus interjerus visame pasaulyje. Daugiau galvojant apie žmonių komfortą, savijautą namuose, į tai vis daugiau dėmesio kreipia ir interjero dizaineriai, ir įrangos gamintojai. Vienos didelės, universalios LED panelės namuose nebepakanka: žmonės nori gražių, praktiškų, suderintų, taip pat – individualizuotų ir lengvai keičiamų sprendimų. Ir dar visai tai gali būti valdoma išmaniuoju telefonu.

„Išmaniojo apšvietimo sprendimai nėra raketų mokslas. Pats paprasčiausias sprendimas yra apšvietimo galios reguliavimas, toliau galima galvoti apie įvairius daviklius, šviesos spektro ar spalvos reguliavimas, automatinius scenarijus ir panašiai“, – vardijo M. Morozovas.

„Citus“ archyvo nuotr.

Tokius sprendimus galima pasidaryti net ir įrengtame interjere. Rinkoje egzistuoja daugybė išmanių lempučių, kurios gali būti valdomos belaidžiais jungikliais ar reguliatoriais, kurie gali būti jungiami į grupes ir valdomi kaip scenarijai tam skirtose aplikacijose.

Tačiau scenarijus kurti galima ir pastatomais ar ant sienos kabinamais šviestuvais, balduose ar nišose nesudėtinga sumontuoti LED apšvietimo sprendimus, kurie kai kada nereikalauja net mažiausio remonto.

Apie šventes pagalvokite iš anksto

Kalėdinis laikotarpis taip pat glaudžiai susijęs su apšvietimu: girliandos ant eglutės, balkone ar kitur, žvakėmis padabinti Kalėdiniai vainikai ir pan. „Citus“ interjero dizaineris M. Morozovas rekomenduoja nesirinkti labai mirksinčių ar per daug ryškių girliandų – jos slopina ramią nuotaiką ir gožia interjerą.

Tačiau jis turi vieną paprastą, praktinį patarimą: visada turėkite papildomą rozetę, kurią galėtumėte panaudoti girliandai įjungti. Ji gali būti už užuolaidų, po spintele – kažkur, kur pravers eglutei ar bet kokioms kitoms kasdienėms reikmėms. O jei girliandos norisi balkone ar terasoje, tačiau ten, dėl kokių nors priežasčių ar apribojimų, jos įrengti neišeina, elektros lizdas balkono durų puikiai tam tiks.

„Kad ir kiek rozečių būtų namuose, nenaudojamų jų įprastai nebūna – visada visoms atsiranda paskirtis. Dažniausiai pritrūksta „tos vienintelės, toje konkrečioje vietoje“, – juokėsi dizaineris.

„Citus“ archyvo nuotr.

Ką daryti, o ko – vengti: praktiniai patarimai

1. Namuose rinkitės apie 3 000 K spektro apšvietimą. Jis ramina, kuria jaukią namų aplinką.

2. Kiekvienoje erdvėje turėkite bent 2–3 apšvietimo scenarijus. Jie ne tik džiugins, bet gali padėti sustiprinti, akcentuoti visą jūsų namų interjerą.

3. Jei tik yra galimybė, paslėptiems, akcentiniams šviestuvams balduose, nišose būtinai įrenkite reguliatorius („dimerius“). Ši funkcija yra ir naudinga, ir smagi.

4. Neapsiribokite tik vienu šviestuvu patalpoje. Nesvarbu, ar tai – svetainė, ar miegamasis, ar vonia. Kiekvienai jūsų namų patalpai reikia daugiau apšvietimo scenarijų.

5. Nenaudokite skirtingo spektro šviestuvų – bent jau vienoje erdvėje. Labai skirtingo spektro apšvietimas sudaro disbalanso įspūdį, neatrodo gražiai ir nekuria vieningos atmosferos.

6. Venkite dvigubų klavišų – dėl patogumo kiekvienam scenarijui skirkite atskirus. Didelį, tarkim, 5 jungiklių bloką su 8, 9 ar dar daugiau klavišų bus labai sudėtinga naudoti. Įsivaizduokite situaciją, kai savo namuose gyvenant daugybę metų vis dar sunku susigaudyti, kuris klavišas, kurią šviestuvų grupę įjungia.

GALERIJA

  • „Citus“ ekspertai: svarbus interjero sprendimas padės ir žiemą išlaikyti gerą nuotaiką bei energiją
  • „Citus“ ekspertai: svarbus interjero sprendimas padės ir žiemą išlaikyti gerą nuotaiką bei energiją
  • „Citus“ ekspertai: svarbus interjero sprendimas padės ir žiemą išlaikyti gerą nuotaiką bei energiją
  • „Citus“ ekspertai: svarbus interjero sprendimas padės ir žiemą išlaikyti gerą nuotaiką bei energiją
  • „Citus“ ekspertai: svarbus interjero sprendimas padės ir žiemą išlaikyti gerą nuotaiką bei energiją
  • „Citus“ ekspertai: svarbus interjero sprendimas padės ir žiemą išlaikyti gerą nuotaiką bei energiją
  • „Citus“ ekspertai: svarbus interjero sprendimas padės ir žiemą išlaikyti gerą nuotaiką bei energiją
  • „Citus“ ekspertai: svarbus interjero sprendimas padės ir žiemą išlaikyti gerą nuotaiką bei energiją
  • „Citus“ ekspertai: svarbus interjero sprendimas padės ir žiemą išlaikyti gerą nuotaiką bei energiją
„Citus“ archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

autoriui reikia dar daug

žolės apšikt, prieš pamokslaujant ir ir teikiant savo baltai -pilkai anemišką interjero sprendimą kaip pavyzdinį darbą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS