Ką pravartu žinoti patiems taisant drabužį | kl.lt

KĄ PRAVARTU ŽINOTI PATIEMS TAISANT DRABUŽĮ

  • 4

Pasitaiko, kad susigundę išpardavimais įsigyjame drabužių, kuriuos tik grįžę iš parduotuvių kritiškiau įvertiname: per didelis, per trumpas, neatitinka mūsų kūno standartų ar dar kažkas, kas kliūva ir neleidžia dėvėti nepataisius.

Atlenkti galima patiems

Siuvimo specialistė Lina Liutkevičienė sako, kad, žinant tam tikras drabužių taisymo gudrybes, patrumpinti ir šiek tiek susiaurinti drabužius daugeliu atvejų galima ir patiems.

„Siuvimo reikmenų parduotuvėse galima įsigyti lipnios juostelės, tuomet drabužį bus galima palenkti namuose net be siuvimo mašinos, naudojant lygintuvą. Klijuojama juostelė būna padengta klijų tinkleliu iš abiejų pusių ir prie audinio prisiklijuoja lyginant lygintuvu. Tačiau noriu atkreipti dėmesį į tai, kad toks patrumpinimas neilgalaikis, jis tarnaus iki pirmo skalbimo“, – vieną iš gudrybių, kaip greitai pritaikyti naują drabužį sau, atskleidžia specialistė.

Prieš siaurindami išskalbkite

Ji įspėja neskubėti kirpti drabužio neišanalizavus jo etiketės ir audinio savybių, mat kai kurie natūralūs audiniai, tokie kaip linas, medvilnė, po skalbimo traukiasi, tad iš anksto nukirpus gaminio ilgį, išskalbus gali tekti vaikščioti per trumpomis kelnėmis ar suknele.

„Jeigu įsigyjate kiek per didelius neskalbto lino gaminius, juos sumažinti galima išskalbus. Apimtis mažėja ir per ilgį, ir per plotį“, – vieną iš labiausiai besitraukiančių vasaros audinių įvardija L. Liutkevičienė.

Dar viena gudrybė, palengvinsianti greito apsipirkimo klaidų taisymą, – audinio rašto įvertinimas. „Jeigu jau pirkdami žinote, kad reikės taisyti, vadovaukitės viena auksine taisykle – margo audinio taisymas visada mažiau matomas. Jeigu namuose neturite audinio spalvos atitinkančio siūlo, visada geriau rinkitės tamsesnį atspalvį“, – pataria žinovė.

L. Liutkevičienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Padės kelios gudrybės

Dažnai nusipirkus per mažą drabužį norint jį praplatinti teks keliauti pas profesionalią siuvėją, kuri gali tai padaryti per nugaros vidurio siūlę ar paties drabužio siūlių sąskaita arba išleisti įsiuvus.

Tiesa, L. Liutkevičienė atskleidžia, kad, norint praplatinti vienoje vietoje, jį visą gali tekti išardyti per siūles ir vėliau susiūti pagal naujus matmenis, todėl rizikuoti taip platinti namuose patiems nepataria.

Tačiau, pasak specialistės, yra keletas atvejų, kai galite praplatinti ir namų sąlygomis.

„Mažoką palaidinę ar suknelę su sagutėmis galima šiek tiek praplatinti persiuvus sagutes arčiau krašto. Taip pat yra viena gudrybė, kuri leidžia šiek tiek praplatinti džinsų juosmenį: išskalbus džinsus, per juosmenį reikia užmauti ant gyvatuko, jei reikia – panaudoti papildomą daiktą reikiamai ištempti ir palikti išdžiūti, kad užsifiksuotų nauja apimtis“, – pataria L.Liutkevičienė.

Jeigu jau pirkdami drabužį žinote, kad jį reikės taisyti, vadovaukitės viena auksine taisykle – margo audinio taisymas visada mažiau matomas.

Įvertinkite audinio kaprizingumą

Lina atvira, ne visus drabužius galima pirkti tikintis, kad juos pavyks pataisyti namuose ar net nunešus į siuvyklą. Visų pirma, specialistė pataria labai kritiškai įvertinti savo galimybes ir įgūdžius prieš perkant šilkinį drabužį, nes tai labai lepus ir sudėtingas audinys. Jei norite jį persiūti namų sąlygomis, galite sugadinti negrįžtamai, tad geriau tokias korekcijas iš karto patikėti specialistams.

„Patarčiau susilaikyti nuo mažoko drabužio pirkimo, taip pat nepirkite pasiūto iš audinio su pūku, nes jį platinant lieka siūlų žymės. Sportinius impregnuotus drabužius geriau pirkti iš karto tinkamo dydžio, nes jų negalima taisyti nepažeidžiant hermetizavimo. Dar vienas svarbus patarimas – nepirkite, jei pastebite medžiagos plyšimą ne per siūlę, o matomoje vietoje, nes tokiu atveju nepastebimai pašalinti tokį broką gali ne visuomet pavykti net siuvimo ekspertams“, – praktiškais patarimais dalijasi Lina.

Tiesa, specialistė sako, kad atsiradusią skylę matomoje vietoje galima panaikinti ir namų sąlygomis, pasitelkus kūrybiškumą: išsiuvinėjus, uždėjus aplikaciją, prisiuvus kišenėlę ar lopą.

Kai nepadės net specialistai

Drabužių taisymas namuose yra pagirtinas dalykas, nes tai prisideda prie tvarumo principų ir tekstilės gaminių naudojimo pratęsimo. Tačiau, neturint reikiamų įgūdžių, patiems taisyti nevertėtų, nes ištaisyti klaidų gali nepavykti net specialistams.

„Po bandymų taisyti namie dėl įvairių mazgų, persiuvimų ir kitokių ne vietoje pridarytų sprendimų audinys pažeidžiamas, sugadinamas, jo tiesiog trūksta, todėl ne visada pavyksta prikelti naujam gyvenimui net siuvėjoms“, – pasakoja L. Liutkevičienė.

GALERIJA

  • L. Liutkevičienė.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

>>>Patarimas

savo patarimus pasilik sau , nepraktiški ))

Patarimas

Kai džinsai per trumpi, išskalbkit ir džiovinant prie klešnių pririškit po pusplytę, išsitemps...

aha

drabuzis kaip variklis sugedo ,tad taisyti tenka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS