Mėnuo iki Kalėdų: kaip pasiruošti be streso | kl.lt

MĖNUO IKI KALĖDŲ: KAIP PASIRUOŠTI BE STRESO

  • 3

Dėl metų pabaigos įsipareigojimų ir pasirengimo Kalėdoms darbų sąrašo nuostabiausias metų laikas daugeliui tampa ir vienas įtempčiausių. Beveik kas antras Lietuvos gyventojas, besiruošdamas didžiosioms metų šventėms, kasmet vis planuoja skirti daugiau laiko poilsiui ir sau, tačiau realybėje to įgyvendinti nepavyksta. Psichologas atskleidžia, kaip šventes pasitikti ramiau.

Laikas sau – ne egoizmas

Šiemet atliktas IKEA tyrimas apie Kalėdas rodo, kad 44 proc. apklaustųjų per šventinį laikotarpį niekada arba beveik niekada neranda laiko sau, o trečdalis šalies gyventojų šiuo metų laiku ant savo pečių turi visas atsakomybes: namų tvarkymą ir dekoravimą, maisto supirkimą ir gaminimą, rūpinimąsi dovanomis.

Psichologas Paulius Rakštikas sako, kad mūsų visuomenėje vis dar gaji nuomonė, kad laikas sau – egoizmo forma.

„Šventiniu laikotarpiu irgi dažnai galvojame apie kitus: dovanas, šventinės nuotaikos kūrimą kitiems, rūpinimąsi visais. Tik  tada, jei liks laiko, pasirūpinsime savimi. Tačiau pagalvokite, kokį save norite pasiūlyti savo patiems brangiausiems? Demonstratyviai lekiantį ir nuvargusį? Gal ramų ir kartu gyvybingą? Galbūt tokia motyvacija padės pasirūpinti pirmiausia savimi“, – klausimų kelia psichologas.

Remiantis apklausa, su partneriu ar šeima kalėdinio pasiruošimo darbais dalijasi tik kas antras gyventojas, o daugiau nei trečdalis sako viską darantis vienas: tvarkosi, ruošia maistą, dekoruoja namus ir rūpinasi dovanomis. Psichologas sako, kad nereikėtų bijoti paprašyti artimųjų prisidėti prie ruošos, net jei iš pradžių tai padaryti atrodys nelengva.

Paulius Rakštikas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Kai kurie žmonės prisiima tiek atsakomybių, kad vos gali aprėpti. Dar liūdniau: palaipsniui jos tarsi tampa norma tiek mums patiems, tiek mūsų aplinkai. Vėliau atsiranda baimė keistis, kelti šiuos klausimus. Daliai žmonių prisiimtos atsakomybės leidžia jaustis saugiau, labiau kontroliuoti situaciją. Vis dėlto, pasidalijus namų dekoravimu, tvarkymu, maisto gaminimu ar kitais pasiruošimo darbais su šeimos nariais, galutinis rezultatas gal ir nebus idealus, bet tai gal suteiks kitų privalumų: sukurs bendrystės, atsipalaidavimo ir buities lengvumo jausmus“, – sako P. Rakštikas.

Tvarkytis pradėti dabar

Kas trečias Lietuvos gyventojas prieš Kalėdas paprastai atlieka generalinį namų tvarkymą. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė dalijasi gudrybėmis ir pataria, kaip nepalikti visų užduočių paskutinei minutei, kad galėtume ramiai mėgautis Kalėdų laukimu jaukesniuose namuose.

Pagalvokite, kokį save norite pasiūlyti savo patiems brangiausiems? Demonstratyviai lekiantį ir nuvargusį? Gal ramų ir kartu gyvybingą?

„Išeitis – suskaidyti namų tvarkymo darbus į atskirus etapus ir paskirstyti juos per savaitę, kelias savaites ar net mėnesį. Gali atrodyti neįveikiama išvalyti visus virtuvės stalčius ir lentynas, bet jei suplanuosite valyti tik vieną iš jų ir tam skirsite vakarą ar savaitgalį – jau atrodys įgyvendinama. Taip generaliniam tvarkymui skirsime pusvalandį, o ne visą savaitgalį, o jeigu pradėsime dabar, greičiausiai prieš šventes turėsime daugiau laiko sau ir šventinei nuotaikai“, – pataria interjero dizainerė.

Ji primena dar vieną paprastą taisyklę – organizuotuose namuose visada lengviau ir greičiau palaikyti tvarką, todėl rekomenduojama įprasti rūšiuoti turimus daiktus pagal funkcijas ar kambarius ir rasti jiems tinkamų laikymo sprendimų.

„Tam itin pasitarnauja įvairios dėžės ir dėžutės. Jos leidžia sutvarkyti daiktus lentynose, stalčiuose ar virtuvės spintelėse, užima mažiau vietos ir supaprastina daiktų paiešką. Jei kartą skirsite laiko ir jėgų daiktams organizuoti ir kiekvienas jų turės aiškią savo vietą namuose, tuomet tvarkos palaikymas ar didysis tvarkymasis prieš šventes visada bus paprastesnis, lengviau rasite daugiau laiko sau, dovanų paieškai ar bet kam, kas jums teikia malonumą ir sukelia gerų emocijų“, – sako interjero dizainerė.

Eimantė Namanė / Asmeninio archyvo nuotr.

Kai mažiau yra daugiau

Nors Kalėdos, rodos, asocijuojasi su geromis emocijomis, 44 proc. gyventojų prisipažįsta per šventinį periodą patiriantys spaudimą iš aplinkos, kaip reikėtų ruoštis ir švęsti. Psichologas tokiu atveju pataria stabtelėti ir įsiklausyti, ar išorės spaudimas sutampa su mūsų pačių norais.

„Aplinkos spaudimo įtaka sumažės, kai mes patys sau įsivardysime, kas mums svarbu ir sieksime tai atliepti. Kartais mus nuvargina ne tiek fizinė skuba, kai norime daug suspėti ir aprėpti, bet bandymas atitikti mums aplinkos keliamus lūkesčius, šiuo atveju – idealų Kalėdų šventimo paveiksliuką, kuris gal mums net netinka. Tad ruoškimės taip, kad atėjus šventėms turėtume jėgų jomis pasidžiaugti“, – ragina P. Rakštikas.

Taip generaliniam tvarkymui skirsime pusvalandį, o ne visą savaitgalį. Jeigu pradėsime dabar, greičiausiai prieš šventes turėsime daugiau laiko sau ir šventinei nuotaikai.

Jis ragina atminti, kad Kalėdų laukimo laikotarpis – kaip ir pačios šventės – gali būti gerų emocijų šaltinis. Tam, kad taip nutiktų, anot jo, dar laukiant Kalėdų galima permąstyti, kurie šventiniai elementai mums išties būtini, ir atsirinkti tai, kas svarbiausia.

„Išbandykite paprastą pratimą – prirašykite visą lapą asociacijų, su kuo jums siejasi šventės ir tuomet padarykite drąsų žingsnį – išsirinkite tris svarbiausius dalykus. Tuomet susitelkite į jų įgyvendinimą, visą kitą palikdami su pačiais mažiausiais lūkesčiais, o gal net išvis juos išbraukdami iš švenčių sąrašo. Juk tikrai visi kažkur girdėjome: mažiau yra daugiau. Gal tai galioja ir šventinei nuotaikai?“ – patarimą užbaigia P. Rakštikas.

GALERIJA

  • Paulius Rakštikas
  • Eimantė Namanė
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pensininkė

nėra iš ko ruoštis, o dar kasdien per radiją televiziją kalėdos kalėdos ir kas ateis ir praeis apie dovanas tik ir nervina mažiau pasiturinčias šeimas, mano nuomonė jei aš neturiu pinigų nupirkti naudingos dovanos tai niekniekių nereikia iš kurių pelnus kraunasi prekybininkai šventės turi būti dvasingume , širdyje o ne dovanoje blizgančiame popierėlyje .

Xxx

Geriausia nieko nesiruošti.Nes taip ir turi būti.Neturi būti nieko ,tik susikaupimo diena..Kur klėtelėje matote eglę papuoštą ,gimstant aukščiausiam,kur matote 12 maisto patiekalų.Tai išgalvota šventė , bizniu paremta.

Nu

Nesiruosti ir nebus jokio streso.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS