Prieš mokyklą – pokyčiai vaikų kambaryje | kl.lt

PRIEŠ MOKYKLĄ – POKYČIAI VAIKŲ KAMBARYJE

  • 0

Artėjant rugsėjui daugelis šeimų ima sukti galvas, kaip patogiai, funkcionaliai ir praktiškai vaikų kambarį pritaikyti mokyklos sezonui. Šie namų interjero pokyčiai ypač aktualūs būsimuosius pirmokus auginantiems tėvams, nes jiems prireikia mažųjų žaidimų erdvę pakeisti į labiau tinkančią mokslo poreikiams.

Tartis su vaikais

Nors būsimųjų pirmokų kambario pertvarka būtina, nerekomenduojama imtis staigių ir drastiškų pokyčių.

Vaikų ir paauglių psichologės Mildos Karklytės manymu, vaikų kambario pokyčius reikėtų planuoti kartu su atžalomis, drauge tartis, kaip jos norėtų matyti savo erdvę. Baldų ir daiktų pasirinkimas, pasak ekspertės, yra bendras šeiminis procesas.

„Žinoma, tėvai turi nustatyti tam tikras ribas, tačiau kartu ir padrąsinti vaiką, nes būtent jis gyvens tame kambaryje. Verta nuolatos kalbėtis ir paaiškinti, kodėl pokyčiai vyksta, kam jie reikalingi. Labai svarbus ir pertvarkos tempas. Štai vieni vaikai nori greitų ir didelių pokyčių, o kitiems prireikia juos atlikti etapais. Todėl patarčiau kuo daugiau kalbėtis, išgirsti mažųjų poreikius, norus ir priimti individualius sprendimus“, – pabrėžia psichologė.

Kad būtų lengva susitelkti

Vaikų erdvės pokyčiai psichologiškai yra labai asmeniški. Tačiau šiai pertvarkai galioja taisyklės, apibrėžiančios kambario įrengimo procesą.

„Vaiko mokymosi erdvėje neturėtų blaškyti pašaliniai objektai. Taigi žaislus derėtų padėti toliau nuo darbo stalo – taip vaikas galės lengviau susitelkti. Reikėtų atskirti žaidimų ir mokslo erdves, nepamiršti ir tinkamo apšvietimo, apgalvoti, kaip patogiai sudėti visus daiktus. Juk darbo erdvės patogumas ir funkcionalumas didina motyvaciją gerai atlikti užduotis. Kūrybiškumą paskatins pasiūlymas vaikui pakeisti turimus baldus – juos perdažyti, apklijuoti, kitaip suasmeninti. Pakeitęs erdvę pagal save, vaikas joje labiau norės mokytis, būti, žaisti, tobulėti“, – tikina M.Karklytė.

Paklausta, kokias spalvas šiame kambaryje geriausia rinktis, ji siūlo švelnius, bet ne tamsius ar ryškius atspalvius. Mat, tikina psichologė, mokytis tinkamiausia rami ir šviesi erdvė. Ji neapkrauna ir nedirgina vaiko, todėl pašnekovė pataria interjere naudoti pastelines, neaštrias, dėmesį sutelkiančias spalvas.

Kūrybiški sprendimai

Kaip vaikų kambario pokyčiai atrodo praktiškai? Šia patirtimi dalijasi „Instagram“ paskyros „Living in a farmhouse“ autorė, tinklaraštininkė Monika Zaborskienė. Ji tūkstančiams sekėjų socialinėje erdvėje pasakoja apie savo namus, interjerą, „pasidaryk pats“ projektus.

„Mes vaikų kambaryje neatlikome labai didelių pokyčių. Savo namuose seniai nusprendėme – turėsime darbo erdvę, kurioje bus rašomieji stalai, kompiuteriai, spausdintuvas, kitos būtinos priemonės. Dieną šiame kambaryje dirbs tėvai, po pamokų – vaikai. Tik dabar mūsų pirmokui pakabinome papildomų lentynų knygoms, galbūt ieškosime patogesnės darbo kėdės“, – pasakoja M.Zaborskienė.

Anot jos, vaikų poreikius šeima jau buvo apgalvojusi statydama namą. Kai atžalų amžius ir interesai pakis, kalba M.Zaborskienė, bus galima ir perplanuoti erdvę. Tačiau šiandien ji į viską žvelgia kūrybiškai, ragindama tai daryti ir kitus.

„Mūsų berniukai dalijasi vienu kambariu. Čia telpa ir daug žaislų, ir būsimojo pirmoko daiktų. Skirtingos dėžutės ir užrašai ant jų leidžia visus turimus daiktus lengvai susisteminti. Jeigu trūksta erdvės, darbo zoną galima įsirengti svetainėje arba balkone, kol orai tai leidžia. Mes į viską pažiūrėjome šeimyniškai. Turimoje darbo erdvėje suderinome skirtingus poreikius ir ja namuose dalijamės visi“, – šypsosi pašnekovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS