Italijos „gražuolis“ plaukia aplink pasaulį | kl.lt

ITALIJOS „GRAŽUOLIS“ PLAUKIA APLINK PASAULĮ

Italija pagrįstai didžiuojasi florentiečiu keliautoju ir jūrininku Amerigo’u Vespucci, kurio vardu pavadinta ne tik Amerika, bet ir bent pačių italų gražiausiu pasaulyje laikomas burlaivis.

Pristatys Italijos virtuvę

Liepos 1 d. iš Italijos Genujos uosto į kelionę aplink pasaulį iškilmingai išlydėtas burlaivis „Amerigo Vespucci“. Tai yra Italijos karinio jūrų laivyno mokomasis laivas.

Numatyta, kad jo kelionė aplink pasaulį truks vienerius metus ir daugiau kaip 7 mėnesius. Į tą laiką įtrauktas ir penkių mėnesių laivo techninis sustojimas Buenos Airėse. Į Italiją laivas grįš 2025 m. vasario viduryje.

Nors burlaivis priklauso kariškiams, jis aplink pasaulį plauks su aiškia ekonomine ir kultūrine misija. Burlaivis įvairiose šalyse pristatys itališką gyvenimo būdą. Svarbiausias jo tikslas – demonstruoti tai, kokia yra Italijos virtuvė.

Italija pretenduoja nemažą dalį savo virtuvės naujai įtvirtinti UNESCO nematerialaus paveldo sąraše.

Burlaivio kelionė aplink pasaulį yra tarsi priminimas po pandemijos COVID-19, kad Viduržemio jūroje yra Italija, kurią verta aplankyti turistui iš bet kurio pasaulio kampelio. Šio burlaivio kelionė aplink pasaulį jau buvo planuota 2020 m., tačiau ją sutrikdė pasaulinė pandemija.

Pripažinimas: atskiros „Amerigo Vespucci“ detalės daro šį burlaivį vieną gražiausių pasaulyje. / „Wikipedia.org“ nuotr.

Kariškių pasididžiavimo laivas

Italijos karinio jūrų laivyno štabo viršininkas admirolas Enrico Credendino burlaivį „Amerigo Vespucci“ įvardijo kaip gražiausią pasaulio laivą.

„Italijos istorija yra susijusi su viešpatavimu jūroje, o karinio jūrų laivyno laivai yra mūsų karinės diplomatijos instrumentas“, – tikino Italijos admirolas.

„Amerigo Vespucci“ per Viduržemio jūrą lydės net 11 Italijos karinio jūrų laivyno laivų. Taip Italija siekia parodyti, kad ji yra jūrinė valstybė. Tuo galima neabejoti. Italija turi tris karinio jūrų laivyno bazes La Specijoje, Tarantoje ir Alkonoje. Jos karo laivai stovi ir Venecijoje, Mesinoje, Kaljaryje, La Madalenoje.

Kelionėje aplink pasaulį siekiama, kad Italijos karinių jūrų pajėgų akademijos kariūnai pajustų jūrų laivyno dvasią plaukdami per vandenynus.

Pagrindinis Italijos karinio jūrų laivyno štabas yra Tarantoje. Italijos karinį jūrų laivyną sudaro operatyvinių laivų eskadra, atskiri desantinių laivų, povandeninių laivų, minų tralerių ir patrulinių laivų laivynai. Italija turi ir jūrų aviacijos pajėgas, kurios dislokuotos prie Romos ir Santa Rozos.

Atskiras Italijos karinio laivyno padalinys yra Mokymo centras, kuriam priklauso ir burlaivis „Amerigo Vespucci“. Šis laivas pastatytas 1930 m. Italijoje „Castellammare di Stabia“ laivų statykloje netoli Neapolio.

Planuojama, kad aplink pasaulį plaukiančio burlaivio „Amerigo Vespucci“ įgulą vienu metu sudarys nuo 250 iki 400 žmonių. Laive bus pastovi įgula, tačiau į jį įvairiose vietose planuojama nuolat įlaipinti Italijos karinių jūrų pajėgų akademijos kariūnų, kad jie pajustų Italijos karinio jūrų laivyno dvasią plaukdami per vandenynus.

Skelbiama, kad burlaivio „Amerigo Vespucci“ kruize aplink pasaulį dalyvaus ir Genujos universiteto mokslininkai. Tai bus pirmas kartas, kai mokslininkai iš civilinės mokymo įstaigos vykdys jūrų tyrimo programą kartu su Italijos karinio jūrų laivyno Hidrografijos institutu.

Asmenybė: italų kilmės jūrininkas ir keliautojas A. Vespucci išgarsino Italiją kaip jūrų valstybę. / „Wikipedia.org“ nuotr.

Amerigo Vespucci keliais

Numatyta, kad dalis burlaivio „Amerigo Vespucci“ maršruto eis ir tais jūrų keliais, kuriais 1501–1502 m. plaukiojo A. Vespucci. Jis aprašė Brazilijos ir Vest Indijos pakrantes, įrodė, kad tai yra ne Azija, kaip manė Kolumbas, o „Naujas pasaulis“.

Gana greitai, jau 1507 m., Naujasis pasaulis A. Vespucci garbei buvo pavadintas jo vardu – Amerika.

Kirtęs Atlantą nuo Kanarų salų, burlaivis „Amerigo Vespucci“ lankysis Dominikoje, Kolumbijoje, Brazilijoje, Urugvajuje, ilgesniam laikui sustos Argentinoje.

Kaip ir visi senieji aplink pasaulį plaukę laivai, burlaivis „Amerigo Vespucci“ apiplauks pietinį Amerikos žemyno galą per Magelano sąsiaurį, Horno kyšulį ir aplankys Pietų Amerikos valstybes Čilę, Peru, Ekvadorą, Panamą, pakils iki Meksikos ir nuo Akapulko pasuks per Ramųjį vandenyną link Havajų. Iš ten – į Japoniją, Filipinus, Australiją, Indoneziją, Singapūrą, Indiją, Pakistaną. Iš Indijos vandenyno grįžti planuojama per Raudonąją jūrą, Sueco kanalą pakeliui aplankant įvairias šalis.

Iš viso per kruizą aplink pasaulį suplanuota aplankyti 28 šalis penkiuose kontinentuose, sustoti 31-ame uoste. Burlaivis „Amerigo Vespucci“ žygyje aplink pasaulį įveiktų apie 40 tūkst. jūrmylių.

GALERIJA

  • Italijos „gražuolis“ plaukia aplink pasaulį
  • Italijos „gražuolis“ plaukia aplink pasaulį
„Wikipedia.org“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

E.

Būtų gerai tokį Klaipėdoje pamatyti. Tikėikmės, užeis kada nors.

Gražiausias

ir rimčiausiai iki šiol ruošiantis kursantus burlaivis yra ,,Kruzenšternas" O beretnykam geriau tylėt jeigu nxja nežino jūrinio žodyno Eikit tyrinėt savo Tvarto sudo Ten jūs specialistai:D)

>Žemaitis

Joks tu ne žemaitis, o elementarus ruskis/kacapas, nejaučiantis jokios pagarbos lietuvių kalbai. Von į savo chuilostaną, ėjike.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS