A. Stončaitis apie situaciją krašto apsaugos srityje: problema egzistuoja | kl.lt

A. STONČAITIS APIE SITUACIJĄ KRAŠTO APSAUGOS SRITYJE: PROBLEMA EGZISTUOJA

Antikorupcijos komisija laukia Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sprendimo dėl buvusio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko paviešintos informacijos apie galimą siekį daryti įtaką ministerijos vykdomiems viešiesiems pirkimams ir tada šį klausimą aiškinsis toliau, teigia komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis. Politikas konstatuoja, kad tam tikros problemos šioje srityje egzistuoja.

„Sutarta, kad (STT – ELTA)  priėmus sprendimą vėl kalbėsimės su institucijomis. Tačiau, matyt, problema vienokia ar kitokia egzistuoja, kadangi bent jau pagal pateiktą informaciją keleto paskutinių metų eigoje tyrimai institucijų buvo pradėti – kokių kol kas tai nėra patikslinta“, – žurnalistams po posėdžio sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis.

Politikas mano, kad komisija turės savo pasiūlymų, kaip užtikrinti skaidrumą šioje srityje.

„Reikia pasižiūrėti, kiek yra deklaruojami politikų įvairiausi susitikimai, ypatingai, jeigu tai liečia verslo sritis, įsigijimus, konkursus, viešuosius pirkimus. Čia dar turbūt turėsime savo siūlymų kaip komisija“, – salė A. Stončaitis.

„Bet, kaip minėjau, mes būsime priversti grįžti į uždarą posėdį ir tada išklausyti institucijų informaciją“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Antikorupcijos komisijos posėdyje dalyvavusi generalinė prokurorė Nida Grunskienė tikina, kad sprendimą, ar pradėti tyrimą, STT turėtų priimti per ketvirtadienį.

„Terminas 10 dienų dar nėra pasibaigęs. Terminas ryt, mes dar negavome priimto sprendimo. Kai bus gautas sprendimas, mes tai įvertinsime ir tada bus informuota visuomenė apie tai“, – patikino ji.

A. Anušauskas teigia, kad politikams reikėtų pateikti rekomendacijas

Savo ruožtu buvęs krašto apsaugos ministras A. Anušauskas po posėdžio svarstė, kad STT galėtų priimti ir rekomendacinio pobūdžio sprendimus, susijusius su korupcijos prevencija.

„Aš pateikiau panašią informaciją, kurią pateikiau ir STT. Tik galbūt STT turi galimybes tą informaciją, jeigu ji riboto naudojimo, pasitikslinti“, – žurnalistams sakė A. Anušauskas, pažymėdamas, kad dabar laukiama STT sprendimo.

„Nebūtinai tas sprendimas, kaip visi tikisi, (baigsis – ELTA) būtinai kažkokiu ikiteisminiu tyrimu. Tai gali būti sprendimas su įvairiomis rekomendacijomis“, – pažymėjo politikas.

A. Anušauskas mano, kad Antikorupcijos komisija taip pat galėtų pateikti rekomendacijas, kaip turėtų elgtis su lobizmo atvejais susidūrę politikai.

„Galbūt reikėtų ir iš Antikorupcijos komisijos rekomendacijų Seimo nariams, kitiems politikams, ką daryti tokiais atvejais, kur kreiptis, jeigu jūs gaunate kokią nors informaciją apie viešuosius pirkimus“, – sakė A. Anušauskas.

„Galbūt reiktų kreiptis ne į perkančias institucijas, nes tai atrodo kaip spaudimas joms priimti vienokius ar kitokius (sprendimus – ELTA), o kreiptis, pavyzdžiui, į Viešųjų pirkimų tarnybą, į kažkokias kitas institucijas, kurios būtų objektyvios šiuo atveju ir tai neatrodytų tikrai kaip spaudimas perkančiai organizacijai“, – svarstė jis.

ELTA primena, kad iš pareigų pasitraukęs A. Anušauskas teigė darbo Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) metu susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Tokias ministro užuominas prezidentas įvertino kaip labai rimtas. Į minėtus A. Anušausko pareiškimus suskubo reaguoti ir parlamento opozicija. Seimo mažumai priklausančios partijos pareiškė, kad nebedalyvaus premjerės pirmadienį organizuojamame susitikime, kuriame bus svarstomas lėšų gynybai klausimas. Dėl tų pačių A. Anušausko užuominų partija „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašant pradėti ikiteisminį tyrimą.

STT savo ruožtu pranešė, kad šiuo metu ikiteisminių tyrimų, susijusių su KAM, nėra pradėjusi. Visgi, tarnyba patvirtino iš ministerijos sulaukusi informacijos apie Seimo narį, parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narį R. Lopatą. Pastarasis tvirtino, kad nėra aišku, ar STT analizuojami duomenys susiję su juo pačiu, ar su galima korupcija pačioje KAM.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Danguolė

Padarytas šioks toks jovalas , bet laiko viska ant pavadėlio - lyg tempia laika , praeina kiek laiko tipo viskas čia norma , pasvarstėm , apkalbėjom - nieko šio metų nėra , galima toliau būtu kaip yra - realybė tokia matosi

kremliaus dvokiantys autai

Kai pamišęs bulbašijos tarakonas, kremliaus čiulpikas sutraukė kariuomenę prie Lietuvos sienos, Lietuvos užslaptinti kgb rezervistai užvirė korupcines batalijas, kenkiančias stiprinti ir sutelkti pasipriešinimo jėgas.

Pasidalins,

susitars,nutils ir dar daugiau vogs is musu! Va tam ir reikalingas "priesas",kuris nuolat "puola". Dar joks okupantas taip nezude Lietuvos,kaip sava ponauja!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS