Seimo fontanas – vėl apkalbų epicentre: nesąmonė ar išsigelbėjimas nuo didžiulio nesusipratimo? | kl.lt

SEIMO FONTANAS – VĖL APKALBŲ EPICENTRE: NESĄMONĖ AR IŠSIGELBĖJIMAS NUO DIDŽIULIO NESUSIPRATIMO?

  • 6

Už aštuonis tūkstančius eurų piramidė apklijuota kadaise veikusio fontano nuotraukomis. Bet gal taip bus išvengta dar didesnio nesusipratimo? Nes per NATO susitikimą Lietuva ketina aršiai kovoti už Ukrainą, o ankstesni fontaną dengę tentai vaizdavo Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę su užimtomis Ukrainos žemėmis. Daugiau apie tai – LNK reportaže.

Vieniems tokia piramidė visai gražu, kiti sako – gal NATO svečiams norima parodyti, kad „prie ruso“ fontanai čia veikė. Aikštė prie Seimo su dabar jau tik nuotraukose likusiu fontanu suprojektuota 1987 m.

„Bet ji veikė ir mūsų nepriklausomybės pradžioj, ir štai prie šito fontano nepriklausomybė paskelbta buvo, ir Lietuva savo pradžią turėjo kaip demokratinė laisva valstybė“, – teigė Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

Jau skauduliu vadinamas fontanas neveikia daugiau nei dešimtmetį – iš jo likusią piramidę artėjant renginiui nuspręsta pagražinti. Ankstesni piramidės tentai minčių kėlė įvairių. Prieš dešimt metų Vilnius taip pat ruošėsi priimti aukštus svečius – Lietuva pirmininkavo Europos Sąjungos tarybai. Apgriuvęs fontanas buvo uždengtas skydais su istoriniais Europos žemėlapiais – vaizdavo Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę nuo jūros iki jūros t. y. su dalimi Baltarusijos, Ukrainos ir kitomis žemėmis. Buvo pasipiktinusių dėl lietuviškojo imperializmo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Taip, čia buvo istorinės nuotraukos, tokia istorinė realybė, tokie žemėlapiai, jie tikri“, – tvirtino P. Saudargas. Anot jo, istorinių žemėlapių pakeitimas fontano nuotraukomis neturėjo nieko bendro su tuo, kad juose buvo vaizduojama LDK su inkorporuota Ukraina.

Kai kuriems Seimo nariams taip pat kilo klausimų, ar prie piramidės esanti žolė natūrali, ar irgi pagražinta.

P. Saudargas užtikrino, kad žolė tikra, o piramidės pagražinimas kainavo aštuonis tūkstančius eurų.

Vieną brezentą pakeitė kitu brezentu ir įsivaizduoja, kad kažkas geriau atrodys.

„Vieną brezentą pakeitė kitu brezentu ir įsivaizduoja, kad kažkas geriau atrodys. Nors prezidentas sako, kad lūpas pasidažyti yra neblogai, bet man atrodo, mes jau prie absurdo ribos priartėjom“, – sakė Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis.

Dėl NATO viršūnių susitikimo į gatves neišriedės seni troleibusai, pertvarkomi gėlynai, perdažomi stulpai, šveičiamos pastatų sienos, perklojamos plytelės.

A. Mazuronis visa tai vadina lietuvių nevisavertiškumo kompleksu, o P. Saudargas tokios kritikos nesupranta.

„Visada visi miestai prieš didelius renginius, prieš tai, kai suvažiuoja daug svečių, žinoma, kad labiau apsitvarko. Tai yra normalu, normali praktika“, – įsitikinęs P. Saudargas.

Vilniaus savivaldybė fontaną Seimui perdavė prieš porą metų. Kadangi tai kultūros paveldo objektas, jis turi būti atstatytas toks, koks buvo.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

galėtų

per teliką mačiau, kaip Kauno meras išdidus sėdėjo netoli Nausėdos ir klausėsi JAV prezidento kalbos. Tikriausiai į universiteto kiemą papuolė jokioj eilėj keletą valandų nestovėjęs, saulei kepinant. Tai dabar galėtų Vilniui atsidėkoti ir daugiau nei 200 tūkst. eurų perduoti iš Kauno biudžeto Vilniui. Lai pagaliau atkuria tą fontaną ir visą aplinką sutvarko. O tai sukiš pinigus į obeliską, atseit, Lietuvos policijai, nors visi žino, kad 50 metų JI BUVO MILICIJA. kaip ir tuomet joje iki savo biznio užsukimo tarnavęs dabartinis Kauno meras.

jokios ukrainos ...jokios baltarusijos

aplamai niekados istorijoj nebuvo ...tai jau siuolaikinis darinys -gaminys sukurtas palyginus visiskai nesenai [ istoriniu atzvilgiu ] tai buvusios LDK , ir RUSIJOS zemes

R

Nieko keisto tik skaičiukai užkliuvo ar fontano apklijavimas gali kainuoti tokią sumą? Čia už tiek galima 2 fontanus pastatyti arba netgi sukurti naują meno kūrinį. Kas yra blogai? Pinigai išmesti į balą, nes tai neišsprendė fontano problemos, nes tai laikinas medžiagos gabalas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS