G. Landsbergis įspėja, kad Rusija siekia pasinaudoti situacija Izraelyje: tai nebuvo atsitiktinumas | kl.lt

G. LANDSBERGIS ĮSPĖJA, KAD RUSIJA SIEKIA PASINAUDOTI SITUACIJA IZRAELYJE: TAI NEBUVO ATSITIKTINUMAS

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis sako, kad teroristinės grupuotės „Hamas“ beprecedentį išpuolį prieš Izraelį savo naudai gali išnaudoti Rusija.

Anot jo, Ukrainos ir Izraelio konfliktai yra tarpusavyje susiję. Spalio 7-ąją Izraelį užpuolus „Hamas“, pasaulio dėmesys nukrypo į dešimtmečius tarp žydų ir palestiniečių trunkantį konfliktą, o tokiu Vakarų išsiblaškymu įvykių virtinėje džiaugiasi galinti pasinaudoti nuo 2022 metų vasario 24 dieną plataus masto karą Ukrainoje pradėjusi Rusija.

„Rusija nori pasinaudoti Vakarų išsiblaškymu ir laimėti prieš Kyjivą. Privalome tam užkirsti kelią, antraip pasaulį ištiks nestabilumo era“, – duodamas interviu italų dienraščiui „Repubblica“, susirūpinimą išreiškė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Ministras taip pat pažymi, kad prieš Izraelį nukreipti „Hamas“ veiksmai yra naudingi Rusijai.

„Nenoriu teigti, kad „Hamas“ išpuolį taip pat suplanavo Maskva, tačiau tai tikrai yra puiki galimybė Rusijai, kuri ja jau naudojasi. Puolimas prieš Avdijivkos kaimą nebuvo atsitiktinumas“, – svarstė politikas, teigdamas, kad, iškilus krizei Izraelyje, Vakarams būtina dar labiau susitelkti ir nepamiršti ir toliau užtikrinti Ukrainai kuo didesnę paramą.

„Rusija laukia mūsų paramos sumažėjimo Ukrainai, nes tik tokiu atveju ji galėtų tikėtis pergalės. Tuomet Vladimiras Putinas galėtų teigti, kad laimėjo ne tik prieš Ukrainą, bet ir prieš Vakarus. Jam tai būtų didžiulė pergalė. Mums tai būtų pasitikėjimo Vakarais pabaiga“, – pažymėjo jis.

Puolimas prieš Avdijivkos kaimą nebuvo atsitiktinumas.

Režimo imperialistinės ambicijos kelia pavojų visiems

Paklaustas, ar Ukrainos pralaimėjimo atveju Lietuva tebesijaustų saugi, ministras pažymėjo, kad Rusija vis dar tebegrindžia savo politiką imperializmo ideologijos motyvais, todėl turint tokį kaimyną niekas negali jaustis saugus.

„Rusijos imperialistinės ambicijos V. Putinui yra savotiška religija. Tai net nėra naujovė. Tai tas pats senas XVIII a. imperializmas. Taigi, kai esi kaimynas šalies, kuri turi tokias ambicijas ir tokį mentalitetą, turi bijoti“, – italų žiniasklaidai tvirtino G. Landsbergis.

„Nes argumentai, kuriais Rusija pateisina savo „operaciją“ Ukrainoje, gali būti naudojami bet kur: Lenkijoje, Lietuvoje, Suomijoje“, – pridūrė ministras.

Jo teigimu, beveik dvejus metus Ukrainoje vykstantis karas atskleidė, kad Rusijos jėga ilgą laiką buvo pervertinama. Tą rodo ir iki paskutinio kraujo lašo kovojantys ukrainiečiai, ir paramą suteikiančių Europos ir JAV vieninga pozicija.

Nepaisant to, ministras sako, jog Kremlius yra įsitikinęs, kad jo sąjungininkas dabar – laikas. Todėl, jo teigimu, dabar kaip niekad svarbu Rusijai įrodyti, kad visas laisvasis pasaulis ir toliau kiek įmanydamas palaiko ir tebepalaikys Ukrainą iki pergalės.

„Jei mes atsitrauksime, o jie laimės, įrodysime, kad jie teisūs, kad jų strategija veikia. Tada mums visiems kiltų pavojus. Visoms šalims, kurios ribojasi su Rusija, tarp jų Sakartvelui, Moldovai, Vidurinės Azijos šalims“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

ELTA primena, kad po spalio 7 dieną „Hamas“ įvykdytų pražūtingų teroristinių išpuolių Izraelio pietuose, per kuriuos žuvo daugiau kaip 1 400 žmonių, Izraelis ėmėsi atsakomųjų veiksmų – įvedė Gazos Ruožo blokadą ir bombarduoja teritoriją iš oro.

„Hamas“ Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo karo su Izraeliu pradžios Gazos Ruože žuvusių palestiniečių skaičius išaugo iki 4 385.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, Hamas, Izraelis, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS