G. Nausėda: nesutarimai tarp Ukrainos ir Lenkijos turi būti išspręsti maksimaliai greitai | kl.lt

G. NAUSĖDA: NESUTARIMAI TARP UKRAINOS IR LENKIJOS TURI BŪTI IŠSPRĘSTI MAKSIMALIAI GREITAI

  • 0

Niujorke su Ukrainos ir Lenkijos valstybių vadovais susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda išsakė, kad nesutarimai tarp šalių turėtų būti išspręsti maksimaliai greitai, skelbia Prezidentūra.

„Dėl bendro, svarbiausio, tikslo – Europos gynimo nuo agresyvios ekspansinės Rusijos politikos – nesutarimai tarp Ukrainos ir Lenkijos turėtų būti išspręsti maksimaliai greitai“, – BNS ketvirtadienį perduotuoje pozicijoje sakė šalies vadovas.

Anot Prezidentūros, tokią poziciją G. Nausėda perdavė Lenkijos ir Ukrainos kolegoms Andrzejui Dudai (Andžejui Dudai) ir Volodymyrui Zelenskiui.

Pasak Lietuvos prezidento, Lenkijos vieta paramos Ukrainai teikime yra išskirtinė, o sprendimai turi būti rasti, nes toliau gilinti krizę būtų neatsakinga.

„Šiuo atveju kalbame ne apie atskirų šalių, o viso regiono ir net žemyno saugumą. Kaip rodo istorija, tik bendromis pastangomis, palaikydami ir padedami vienas kitam galime atremti išorinės grėsmės pavojų. Tuo tarpu vieši nesutarimai, kokios priežastys juos bekeltų, ne tik pakerta vienybę, bet ir padeda priešo propagandai“, – teigė jis.

G. Nausėda taip pat kalbėjosi su Ukrainos ir Lenkijos prezidentais dėl grūdų vežimo procedūrų per Lenkiją lengvinimo ir tranzito per Lietuvą didinimo, taip sumažinant spaudimą.

Lenkijos ir Ukrainos ginčai įsiplieskė Varšuvai pratęsus ukrainietiškos žemės ūkio produkcijos importo draudimą, nepaisant to, jog savus apribojimus atšaukė Europos Sąjunga.

Stiprėjant nesutarimams tarp Varšuvos ir Kyjivo, trečiadienį lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) pareiškė, kad Lenkija nebetiekia ginklų Ukrainai, nes siekia apsiginkluoti pati.

Lenkijos valstybės turto ministras Jacekas Sasinas ketvirtadienį patvirtino premjero žodžius, tačiau neatmetė, kad Varšuvos pozicija ateityje gali keistis.

Gairės: karas Ukrainoje, Lenkija, Ukraina, konfliktas, grūdai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS