Ministras: JAV iš anksto įspėjo Lietuvą, kad bus skelbiama CŽV kalėjimų ataskaita | kl.lt

MINISTRAS: JAV IŠ ANKSTO ĮSPĖJO LIETUVĄ, KAD BUS SKELBIAMA CŽV KALĖJIMŲ ATASKAITA

  • 3

Jungtinės Valstijos buvo iš anksto įspėjusios Lietuvą, kad Senatas skelbs ataskaitą apie JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kankinimus, kurie buvo vykdomi slaptuose įkalinimo centruose, vienas iš kurių galėjo būti ir Lietuvoje.

„Mes buvome įspėti, kad toks raportas pasirodys“, - BNS trečiadienį sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak ministro, Lietuva iš anksto nežinojo ataskaitos turinio, o jai pasirodžius dėl tolesnių veiksmų turėtų spręsti Lietuvos prokuratūra, kuri gali kreiptis dėl papildomos informacijos.

„Tokie dalykai yra nepriimtini ir jokie žmogaus teisių pažeidimai netoleruotini. Labai sveikintinas prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos pareiškimas prieš penkerius metus, kad to nebus. Bet jeigu faktai atsiranda, tai jie privalo būti tiriami, ir neabejoju, kad tai bus daroma“, - sakė ministras.

Lietuvos generalinė prokuratūra šiemet vasarį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl spėjimų, kad Lietuvoje įkurtame slaptame amerikiečių centre 2004-2006 metais galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis. Vykdyti tyrimą prokurorus įpareigojo teismas.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Po parlamentinio tyrimo atskirą tyrimą pradėjo prokuratūra, tačiau jį nutraukė, pareiškusi, jog negavo duomenų, kad Vilniuje ir šalia jo esančiuose objektuose būtų įrengtos patalpos CŽV kaliniams laikyti.

JAV Senato žvalgybos komiteto ataskaitoje nurodoma, kad prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijos metu CŽV naudojo žiaurius metodus tardydama įtariamus tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ narius po 2011 metų rugsėjo 11-osios išpuolių.

Konkrečios šalys, kuriose veikė slapti CŽV centrai, naujoje JAV Senato ataskaitoje neviešinamos. Žiniasklaida ir žmogaus teisių gynimo organizacijos yra skelbusios, kad jie galėjo veikti Afganistane, Tailande, Rumunijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje.

Lietuvos generalinė prokuratūra komentarą žada pateikti vėliau trečiadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Dabar tiesiog issivaizduojam. Yra dvi salys A (salys kuri turejo CIA kalejimus) ir salys B (kuri niekada neturejo CIA kalejimu). Pagal "draugiskus" santykius CIA (CŽV) perspetu visas "A" salys kad jie paskelbs ta informacija. B salys nieko nereikia bijoti tai jiems net nereikia jokio perspejimo. Ta bl** nah** CŽV perspejo Lietuva apie ta informacija??? Ne ieskokite durniu viskas aisku kad buvo kalejimai... SVeiki atvyke i Demokratija, kur zmagaus teises niekada nebus pazengtos.

TAIGI

Jeigu buvo, Amerika pateiks įrodymus. Kažkas aplojo, o tu teisinkis.

valio

Bėk Linkevičiau pas konservatorius.....jie patars ką toliau daryti.......daug kam užpakalis dega.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS