P. Saudargas: sankcijų turėtų sulaukti nuo režimo bėgę, bet ten grįžtantys baltarusiai | kl.lt

P. SAUDARGAS: SANKCIJŲ TURĖTŲ SULAUKTI NUO REŽIMO BĖGĘ, BET TEN GRĮŽTANTYS BALTARUSIAI

  • 0

Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas teigia, kad sankcijų turėtų sulaukti tie Baltarusijos piliečiai, kurie į Lietuvą atvyko humanitariniais pagrindais, bet dabar važinėja gimtinėn.

„Kalbant apie baltarusius, turime dvi kategorijas imigracijos, viena – tai yra žmonės, atvykstantys humanitariniais tikslais, tai yra bėgantys nuo režimo, kai tai gali įrodyti, tam reikalingas Užsienio reikalų ministerijos tarpininkavimas. (...) tokie atvejai, mano supratimu, tikrai neturėtų grįžti“, – trečiadienį Žinių radijui sakė parlamentaras.

„Jeigu asmuo, kuriam suteiktas iš esmės prieglobstis Lietuvoje, nuspręstų grįžti, man atrodo, kad leidimas gyventi (Lietuvoje – BNS) turėtų būti panaikintas“, – tvirtino jis.

Lietuvos vizos humanitariniais pagrindais išduodamos nukentėjusiems nuo Minsko režimo ir represijų ar persekiojamiems Baltarusijos piliečiams, aktyviems opozicijos atstovams.

Migracijos departamento duomenimis, šiuo metu 2 tūkst. 68 užsieniečiai turi leidimus laikinai gyventi Lietuvoje humanitariniais pagrindais. Iš viso tokius leidimus turi 62 tūkst. 884 Baltarusijos piliečių.

Seimas antradienį atmetė siūlymus riboti Rusijos ir Baltarusijos piliečių keliones į tėvynę – grupė parlamentarų teikė pataisą, kad leidimo laikinai gyventi Lietuvoje netektų tie rusai ir baltarusiai, kurie daugiau nei kartą per metus vyktų į Rusiją ir Baltarusiją, o Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas siūlė tokią sankciją taikyti tiems, kas gimtinėn grįžta daugiau nei kartą per tris mėnesius.

Jeigu asmuo, kuriam suteiktas iš esmės prieglobstis Lietuvoje, nuspręstų grįžti, man atrodo, kad leidimas gyventi (Lietuvoje – BNS) turėtų būti panaikintas.

Nors pasiūlymui dėl kelionių ribojimo nepritarta, projektas dėl kitų nacionalinių sankcijų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams pratęsimo dar metams Seime įveikė svarstymo stadiją.

Pagal pernai priimtą įstatymą, rusams ir baltarusiams ribojama galimybė gauti Lietuvos vizas, elektroninio rezidento statusą, Rusijos piliečiams dar papildomai apsunkinta galimybė atvykti į Lietuvą, įsigyti nekilnojamojo turto, taip pat laikinai nepriimami jų prašymai dėl leidimo gyventi Lietuvoje.

Naujajame įstatymo variante siūloma nustatyti daugiau ribojimų Baltarusijos piliečiams, nes Lietuvos žvalgybos institucijos yra įspėjusios apie suaktyvėjusią Baltarusijos specialiųjų tarnybų veiklą pasinaudojant Lietuvoje esančiais savo piliečiais.

Numatoma, kad papildytas nacionalinių sankcijų įstatymas galiotų iki 2025 metų gegužės 2 dienos.

Šis įstatymas inicijuotas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasarį.

Gairės: Paulius Saudargas, sankcijos, baltarusiai, režimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS