Seimui vėl bus bandoma teikti siūlymą nemokėti išeitinių teistiems parlamentarams | kl.lt

SEIMUI VĖL BUS BANDOMA TEIKTI SIŪLYMĄ NEMOKĖTI IŠEITINIŲ TEISTIEMS PARLAMENTARAMS

  • 6

Parlamentui vėl bus teikiamos Seimo statuto pataisos, kad nuteisti parlamentarai, pasibaigus jų kadencijai, negalėtų tikėtis išeitinės kompensacijos.

Seimo pirmasis vicepirmininkas Jurgis Razma tokias pataisas Seimui pristatė per neeilinę sesiją vasario mėnesį, tačiau parlamente jos nesulaukė paramos.

Už tai, kad būtų nubrauktos išeitinės kompensacijos nuteistiems ar per apkaltą pašalintiems Seimo nariams, tuomet balsavo 47 Seimo nariai, prieš buvo 19 ir susilaikė 30 parlamentarų. Pataisos grąžintos iniciatoriui tobulinti.

J. Razma registravo naują projektą su panašiu siūlymu, kartu būtų atsisakoma privalomo slapto balsavimo dėl kaltinimo formuluočių per apkaltos procesą.

Pagal pataisas, išeitinė išmoka būtų nemokama, jeigu Seimo narys įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu pripažįstamas kaltu dėl nusikaltimo arba Konstitucinis Teismas (KT) nusprendžia, kad jis šiurkščiai pažeidė Konstituciją bei sulaužė priesaiką. Šiuo metu išeitinės Seimo narys negauna, jei jis perrenkamas kitai kadencijai.

Pasak J. Razmos, parlamentaras turėtų negauti išeitinės kompensacijos ir tada, kai įsiteisėjus teismo nuosprendžiui ar KT konstatavus priesaikos sulaužymą bei šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, Seime neužtenka balsų per apkaltą panaikinti mandatą.

Būtent tokia situacija susiklostė dėl Darbo partijos frakcijos nario Vytauto Gapšio. Gruodį Seimas per apkaltą nepanaikino jo mandato Seime, nes nepavyko surinkti būtino minimalaus skaičiaus – 85 – balsų, palaikančių tokį sprendimą.

Anot J. Razmos, V. Gapšiui priklausys pusmečio dydžio išeitinė kompensacija.

Lietuvos apeliacinis teismas dėl korupcinių nusikaltimų V. Gapšiui yra skyręs puspenktų metų laisvės atėmimo bausmę, jis šiuo metu kali Kauno kalėjime.

Pagal dabar galiojančią tvarką, rudenį pasibaigus jo kadencijai Seime, politikui turėtų būti išmokėta tiek vidutinių atlyginimų, kiek metų nepertraukiamai truko jo įgaliojimų laikas Seime, bet išmoka negalėtų būti mažesnė kaip dviejų mėnesių ir didesnė kaip šešių mėnesių atlyginimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Palaikau

Pilietį, kokia išeitinė??? nieko nenuveikusiems ir, net supratimo neturintiems ,ką veikti, kenkėjams.

Pilietis

Išvis seimo nariui jokia išeitine neturetu but mokama. Nes i ji renka žmones, o ne pats ateina dirbt. Ir jei nepakliuvo sekančia kadencija, reiškias blogai juos atstovavo ir beto jie atejo iš darboviečiu i kurias gali grižt

Nebėr kantrybės

Teistiems seimūnams ne išeitinę mokėti, o konfiskuoti visą turimą turtą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS