Skandalingos išvados sukėlė dar vieną skandalą: atskleista jautri Lietuvos žvalgybos informacija? | kl.lt

SKANDALINGOS IŠVADOS SUKĖLĖ DAR VIENĄ SKANDALĄ: ATSKLEISTA JAUTRI LIETUVOS ŽVALGYBOS INFORMACIJA?

  • 12

Skandalingai pristatytos valdančiųjų komisijos išvados dėl prezidento pažeidžiamumo kelia dar didesnį skandalą. Opozicija kaltina, kad komisijos išvadose be jokio reikalo atskleista ypač jautri Lietuvos žvalgybos informacija, o tą draudžia įstatymas. Išvadose atskleisti žvalgybos pareigūnai, metodai, netgi šiuo metu vykdomos operacijos. Buvęs saugumo vadas sako, jog jei tai tiesa, žala Lietuvos žvalgybai – didžiulė. 

Seimas jau antrą kartą pritarė Vytauto Bako ir penkių valdančiųjų komisijos išvadoms, kuriose teigiama, kad prezidentas Gitanas Nausėda yra pažeidžiamas ir kažkaip susijęs su baltarusiais.  

„Kas supa prezidentą, su kuo jis palaiko ryšius, kokia įtaka jam daroma, kas tie žmonės – visa tai yra mūsų visų viešas interesas“, – teigė Seimo narys V. Bakas. 

„Nejaugi dar kažkam neaišku, kodėl visa tai vyksta? Visa tai nurims, kai pasibaigs prezidento rinkimai“, – kalbėjo G. Nausėda.

Seimas balsuoja, nors dauguma Seimo narių nežino už ką. Išvados įslaptintos, leidimus skaityti turi tik šiek tiek daugiau nei pusė Seimo narių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Pradėję skaityti, Seimo nariai lieka priblokšti išvadomis, bet ne dėl prezidento. Esą išvadose atskleista ypač jautri Lietuvos žvalgybos informacija, kuri, anot opozicijos, tyrimui net nėra svarbi.  

„Yra pateikta eilė žvalgybos pareigūnų asmens duomenų: vardai, pavardės, einamos pareigos, turimi ryšiai, naudoti žvalgybos metodai, kokia informacija surinkta“, – sakė Seimo narė Dovilė Šakalienė.

Seimo nariai sako perskaitę, kokias operacijas saugumas vykdo šiuo metu.  

„Manau, Seimo nariams žinoti nereikėjo. Galima suprasti ir kokie agentai, kokiose operacijose, kur šiuo metu dalyvauja“, – savo nuomone dalijosi Seimo narė Agnė Širinskienė. 

Tyrimo vadovas sako, kad prieš perduodant skaityti Seimo nariams, skaitė tarnybos ir davė leidimus.  

„Tokie sutikimai yra rašytiniai iš STT ir VSD, todėl, manau, Seimo nariai gali drąsiai skaityti“, – tikino V. Bakas. 

Tačiau Valstybės saugumo departamentas LNK Žinioms nurodė, kad neturi galimybės susipažinti su visa tyrimo medžiaga.  

„VSD šiuo metu sprendžia dėl galimų teisinių priemonių užtikrinant teisėtus VSD interesus. VSD neturi galimybės susipažinti su visa komisijos tyrimo metu surinkta medžiaga, todėl šiuo metu negali įvertinti, ar joje nėra jūsų nurodytų pažeidimų“, – rašė VSD. 

Buvęs VSD vadovas Gediminas Grina sako, jei iš tiesų atskleistos žvalgybos pareigūnų pavardės ir metodai, jie nebegalės tęsti operacijų. O žvalgyboje galioja principas – būtina žinoti. Net šalies vadovai informuojami tik apie procesus, o pareigūnai neatskleidžiami.  

„Politikai iš pavardės sprendimų nepriims. Dar norėčiau akcentuoti, kad tokie atvejai labai kerta partnerių pasitikėjimui, nes niekas nenorės dalintis informacija, kai nėra garantijos, kad ta informacija nenukeliaus kur nors į Seimą“, – kalbėjo G. Grina. 

VSD, Generalinė Prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba jau skelbė, kad įstatymas draudžia pateikti Seimui detalią žvalgybos medžiagą. Kaltina komisiją įgaliojimų viršijimu. Išvadose minimi asmenys jau svarsto kreiptis į teismus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Visąč komisiją-

į CYPĘ ir LABAI ILGAM !!!!!!!!!!

Į kalėjimą, atskirose vienutėse!

Tą visą nusikaltėlių pseudokomisiją!

I prezika pilnai ilisti

Ir bus saugu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS