Svarstys pataisas, kad rinkimams į Seimą partija turėtų surinkti 10 tūkst. parašų | kl.lt

SVARSTYS PATAISAS, KAD RINKIMAMS Į SEIMĄ PARTIJA TURĖTŲ SURINKTI 10 TŪKST. PARAŠŲ

  • 1

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė pataisoms, kad parašus Seimo rinkimams būtų įpareigotos rinkti ir politinės partijos. Jas toliau svarstys Seimo komitetai.

Pagal projektą, daugiamandatėje apygardoje partijos iškeltų kandidatų sąrašą parašais turėtų paremti ne mažiau kaip 10 tūkst. rinkėjų. Taip pat siūloma, kad tuo atveju, kai partija nėra surinkusi parašų daugiamandatei apygardai, vienmandatėje apygardoje jos keliamą kandidatą turėtų paremti 1 tūkst. jos rinkėjų.

Šiuo metu įstatymų reikalavimus atitinkančios partijos tiek kandidatų sąrašą daugiamandatėje apygardoje, tiek kandidatus vienmandatėse kelia be jokio barjero, o 1 tūkst. parašų  turi surinkti tik vienmandatėse apygardose siekiantieji išsikelti savarankiškai.

Tokias pataisas parengė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės pavedimu, kad Seimo rinkimų  tvarka būtų suvienodinta su kitais rinkimais. Komiteto teigimu, siūlomi pakeitimai užtikrins visų rinkimuose dalyvaujančių lygiateisiškumą.

Reikalavimas partijoms surinkti tam tikrą skaičių parašų, kad galėtų kelti sąrašus, anksčiau buvo nustatyti savivaldybių tarybų rinkimuose. Partijos ir rinkimų  komitetai keldami kandidatų sąrašą į tarybos narius bei merus privalo surinkti ne mažiau kaip 20 proc. tos savivaldybės rinkėjų skaičiuojant vienam savivaldybės tarybos nario mandatui   parašų, tikslius skaičius tvirtina Vyriausioji   rinkimų  komisija. Taip pat parašai reikalingi ir kandidatuojant į prezidentus.

Ketvirtadienį pristatytomis pataisomis taip pat siūloma įtvirtinti reikalavimą, kad rinkimų  komisijos nariui būti nepriekaištingos reputacijos, apibrėžiama, kad rinkimų užstatas bus grąžinamas tik nesant pažeidimų.

Bendru sutarimu po pateikimo buvo pritarta ir valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovės Rimos Baškienės pasiūlytoms pataisoms, kurios smarkiai padidintų užstatą už daugiamandatėje keliamą kandidatą, jei jis jau turi kitą - su parlamentaro darbu nesuderinamą - mandatą .

Pataisos siūlo už partijų sąrašuose įrašytus kandidatus, einančius mero ar Europos Parlamento nario pareigas, nustatyti 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčio (VMDU) dydžių užstatą. Šiuo metu tokį užstatą reikia mokėti už visą partijos sąrašą, o 1 VMDU dydžio (apie 700 eurų šiuo metu) užstatą  moka vienmandatėje apygardoje išsikelti norintys pretendentai. Kandidatų nesuderinamos pareigos užstato nekeičia.

Seimo narė savo pataisą sako teikianti norėdama „užkirsti kelią rinkėjų apgaudinėjimui“, kai sąrašų lyderiais tampa populiarūs politikai, pritraukiantys rinkėjus, bet iš tiesų neketinantys atsisakyti jau užimamų pareigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vytasb

Sitas reikalas garantuotai nepraeis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS