Užsienyje balsavo per 37 tūkst. piliečių, didesnė dalis palaikė I. Šimonytę | kl.lt

UŽSIENYJE BALSAVO PER 37 TŪKST. PILIEČIŲ, DIDESNĖ DALIS PALAIKĖ I. ŠIMONYTĘ

Užsienyje per prezidento rinkimus balsavo 37,7 tūkst. Lietuvos piliečių, didesnė dalis jų palaikė konservatorių kandidatę premjerę Ingridą Šimonytę, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

Anot jų, rinkėjų sąrašuose balsuoti užsienyje buvo įrašyti 65,6 tūkst. rinkėjų. Iš jų savo valią pareiškė 37,7 tūkst. arba 57,52 procento.

Už I. Šimonytę balsavo 39,2 proc. piliečių, už antros kadencijos prezidento poste siekiantį Gitaną Nausėdą – 28,37 procento.

Pasak VRK pirmininkės Linos Petronienės, šie skaičiai dar gali truputį keistis, nes kol kas negauta visų duomenų iš balsavimo punktų užsienyje.

Dalyvauti referendume dėl dvigubos pilietybės išplėtimo registravosi 60,8 tūkst. užsienyje gyvenančių lietuvių, dalyvavo – 38 tūkst. arba 62,76 procento.

Iš jų už Lietuvos pilietybės išsaugojimą įgijus kitos valstybės pilietybę balsavo 93,74 proc. rinkėjų.

Šiemet antrą kartą per penkerius metus nepavyko surinkti reikiamo balsų skaičiaus pakeisti Konstituciją, išplečiant dvigubos pilietybės suteikimo galimybes.

Konstitucijai pakeisti pritrūko apie 166 tūkst. tam pritariančiųjų balsų.

Šiemet siūlyta pakeisti Konstituciją iš jos išbraukiant sakinį, kuris dabar užkerta kelią Lietuvos piliečiams įgyti antrą pilietybę – kad „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“.

Pareikšti nuomonę reikėjo dėl pataisytos Konstitucijos formuluotės: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas.“

Politologai ir visuomenės atstovai kritikavo šią formuluotę, vadino nesuprantama.

Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, dvigubos pilietybės turėti negali.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad tik referendumu pakeitus Konstituciją galima atverti galimybę turėti dvigubą pilietybę Lietuvos piliečiams, kurie po nepriklausomybės atkūrimo įgijo kitų šalių pilietybę.

 

 

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

N

Moterys pasenusios tikrai,kaip vištos,balsuoja už tą,kad dar labiau smaugtų,nuskandintų šalį,savo mokesciais ir kainomis.O,gyvenantys ,išvaryti iš tėvynes,balsuojate už tą,kurios draugas Kubilius jus išvare,sake,galite važiuoti dar 2009m.ir išvykote,o dabar palaikote?nėra žodzių,būti taip ?

Anonimas

Dauguma uzsienio lietuviu balsavo pastu tai tie balsai ir nukeliavo reikiamam kandidatui kaip ir laisves partijai per praeitus rinkimus

Užsienis

Tai kad neaišku kas su esamu prezidentu varž ysis(tai ar moteriškos ar vyriškos lyties???) kandidatė Buvo parodyta vienoje laidoje kai sako "Aš pats nesuprautu" o vilkėjo moteriškė(o gal mergaitė) suknelę...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS