Seimo opozicija kreipėsi į KT: prašo įvertinti VSD pranešėjo komisijos teisėtumą | kl.lt

SEIMO OPOZICIJA KREIPĖSI Į KT: PRAŠO ĮVERTINTI VSD PRANEŠĖJO KOMISIJOS TEISĖTUMĄ

  • 3

Seimo opozicija kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), prašant įvertinti Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją tyrusios laikinosios parlamentinės komisijos teisėtumą.

Kaip nurodoma Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) išplatintame pranešime, sudarant laikinąją komisiją galimai buvo pažeista Konstitucija.

„Jau šios komisijos sudarymo nutarime klausimai ir aplinkybių išdėstymas buvo formuluojami tendencingai, galimai pažeidžiant konstitucinio valdžių padalijimo bei teisėsaugos ir ombudsmeno institucijų nepriklausomumo principus“, – pranešime cituojama LSDP frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė.

„Komisijos veikimo metodai taip pat galimai prieštarauja įstatymams. Dėl šių įvairių galimų pažeidimų kreipiamės į Konstitucinį Teismą“, – patikino ji.

Su įslaptinta tyrimo medžiaga susipažinusios Mišrios Seimo narių grupės atstovės Agnės Širinskienės teigimu, yra pagrindo įtarti, kad Seimas, sudarydamas laikinąją komisiją, viršijo savo įgaliojimus.

„Komisijai buvo suteiktos iš esmės beribės teisės gauti žvalgybos institucijų medžiagą, Seimo nutarimu ji dubliavo kitų institucijų veiklą: turėjo žvalgybos kontrolieriaus, Vyriausiosios rinkimų komisijos ar net teismų funkcijas. Dėl to svarbu išsklaidyti visas abejones“, – pranešime teigė A. Širinskienė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė VSD pranešėjo komisijos išvadoms.

Sprendimą dėl jų parlamentarai turėjo priimti anksčiau, tačiau Seimo kanceliarijai pranešus, kad slaptosios tarnybos suteikė galimybę politikams susipažinti su įslaptinta išvadų dalimi, klausimas buvo perkeltas į šią savaitę.

Su įslaptinta informacija, žymima grifu „Slaptai“, gali susipažinti 82 Seimo nariai, turintys atitinkamus leidimus. Visgi Seimo kanceliarijos Eltai pateiktais duomenimis, balsavimo išvakarėse tyrimo informacija iš viso susipažino tik 16 Seimo komisijos veikloje nedalyvavusių parlamentarų.

Išvadose yra teikiami siūlymai, susiję su atliktu parlamentiniu tyrimu. Seimas raginamas svarstyti dėl Žvalgybos kontrolierių įstatymo pakeitimų, suteikiant ombudsmenui teises ir pareigą atlikti kriminalinę žvalgybą atliekančių institucijų veiklos teisėtumo priežiūrą. Taip pat siūloma stiprinti VSD ir STT parlamentinę kontrolę, peržiūrėti parlamentinės kontrolės teisinė reglamentavimą, jog institucijos Seimui privalėtų pateikti visą reikalingą informaciją. Tarp rekomendacijų – ir raginimai užtikrinti Seimo vaidmenį skiriant ir atleidžiant VSD ir STT vadovus, jų pavaduotojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

siaips

Ko verta ta opozicija kada viena iš tos opozicijos lyderiu Širinskiene koketuoja su valdančiųjų šantažu be gyvenančiu Skverneliu o Skvernelio ciuckis Bakas vadovauja tai garsiajai komisijai, tad kaip ten sakoma pinigai nekvepia ir visi tie pareiškimai ar kreipimaisi i konstitucini yra ne kas kita kaip klaniuku susitarimai buldozeriui įjungti.

nereik nė vertint

ir taip žinom kad klounai dirbantys pagal nurodymą

OPOZICIJA ! -- Konstitucinis teismas yra ne ARBITRAŽAS, o

Lietuvos KONSTITUCIJOS s e r g ė t o j a s. --Nedarykite i š k a m š o s iš konstitucinio TEISMO, kuris įstatymų NEKURIA, o kontroliuoja , kaip laikomąsi pagrindinio Lietuvos įstatymo-Lietuvos KONSTITUCIJOS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS