Per 10 minučių – 10 mln. eurų nuostolių: ūkininkams gresia bankrotai? | kl.lt

PER 10 MINUČIŲ – 10 MLN. EURŲ NUOSTOLIŲ: ŪKININKAMS GRESIA BANKROTAI?

  • 9

Draudikai skelbia, kad kruša Lietuvos ūkiui pridarė rekordinių nuostolių – už daugiau kaip 10 mln. eurų, o audros nuniokoti pasėlių plotai siekia 28 tūkst. hektarų, arba tris kartus didesnį plotą nei apima Šiaulių miestas. Tačiau ūkininkai linkę abejoti, kad jiems bus išmokėta tiek, kiek realiai patirta nuostolių. Apie tai pasakota LNK reportaže.

Nors Panevėžio rajonui teko mažiau nei Joniškiui, bet kruša ir čia iškūlė didžiulius pasėlių plotus, todėl ūkininkams javapjūtė baigėsi greičiau.

„Atvažiuoji prie lauko ir nesupranti, ar tas laukas buvo nuimtas kombainu, ar nuimtas krušos“, – sako draudikai, kurie šįmet apsidraudusiems ūkininkams turės išmokėti rekordines sumas. „Nuostoliai Lietuvoje viršija 10 mln. eurų vien už tą 10 minučių“, – skaičiavo pasėlių draudimo bendrovės „VH Lietuva“ vadovas Martynas Rusteika.

Ledų apdaužytiems ūkininkams neatrodo, kad iš draudikų gaus tiek, kiek realiai, jų akimis, patirta nuostolių. „Kad kažkas tik man vienam būtų atsitikę, tai gal kažkaip, o dabar kai per Lietuvą tiek žmonių, tiek pastatų, tai, manau, draudimas nelabai čia norės...“, – abejojo Panevėžio rajono ūkininkas Gintautas Čiplys. Grubiais jo skaičiavimais, krušos nuostoliai pasėlio laukuose – iki 20 tūkst. eurų. „Ne kiekvienas laukas vienodas. Kai kur ir 80 proc. grūdų ant žemės buvo, ir 30, ir 25 proc.“ – sakė jis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Anot pasėlių draudikų, kruša pažeidė visas be išimties ūkininkų kultūras.

„Kukurūzas yra stambus augalas, rankomis jį nulaužti yra gana sudėtinga, tačiau buvo tokių situacijų, kai jis tiesiog nukirstas, jo nebėra“, – apie krušos padarytą žalą pasakojo M. Rusteika.

Nėra ko parodyti ir pas ūkininką Gintautą. Ledams suskaldžius visą sandėlio stogą, statinys, anot ūkininko, – tik diskotekoms arba grūdams pūdyti. Todėl visą nuimtą derlių ūkininkas priverstas išvežti, ko niekada nėra daręs, nes neapsimoka. „Plius minus apie 700 t visą laiką palieku kitiems metams, nes kai pas tave sandėlyje guli – kada nori, tada juos išveži“, – sakė jis.

Atvažiuoji prie lauko ir nesupranti, ar tas laukas buvo nuimtas kombainu, ar nuimtas krušos.

Kolegos Ovidijaus sandėlio krušas stebuklingai nesudaužė, todėl jam grūdų nereikia niekur vežti arba antrą kartą džiovinti. Tačiau nuostoliai – taip pat dideli. „Buvo neapkulta dar apie 100 ha rapsų, 200 dar kviečių buvo likę, 90 miežių ir pupų keturiasdešimt keli hektarai, tai, žinokit, nuostoliai – įspūdingi, virš 100 tūkst., manau“, – pasakojo ūkininkas Ovidijus Pečeliūnas.

Draudimo kompanijos duomenimis, kruša Lietuvoje nusiaubė maždaug 28 tūkst. ha pasėlių. Draudikai gavo beveik 500 nukentėjusių žemdirbių pranešimų iš pusės Lietuvos.

„Reikia susimąstyti ir pagalvoti apie tai, kad vos per 15 minučių galima prarasti visą savo produkciją ir praktiškai bankrutuoti“, – ūkininkus perspėjo apsidrausti „VH“ valdybos pirmininkas Raineris Lageris.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Raineris Lageris

labai lietuviskas vardas.... matosi kad is visos sirdies stengiasi rupinasi uzsienio banku ir draudimo kompaniju gerove..

Anonimui

Palyginus anščiau ir dabar, tai tų met alkoholikas būdavo produktyvesnis nei dabartinis dirbantis žmogus....

Anonimas

net prie smetonos bivo privalomas draudimas ir jei tau mažai laisvas draudimas ir dabartiniai ūkininkai yra tinginiai palyginus su tais ir verkia ir verkia .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS