Aplinkos ministras nurodė peržiūrėti visus miško kirtimo leidimus Utenos regione | kl.lt

APLINKOS MINISTRAS NURODĖ PERŽIŪRĖTI VISUS MIŠKO KIRTIMO LEIDIMUS UTENOS REGIONE

  • 1

Paaiškėjus, kad Šimonių girioje kirtimas vykdytas turint neteisėtai išduotą leidimą, aplinkos ministras Simonas Gentvilas nurodė peržiūrėti visus miško kirtimo leidimus Utenos regione.

Jis pasirašė raštišką pavedimą Valstybinei miškų tarnybai iki lapkričio 15 dienos detaliai išanalizuoti Utenos regione kirtimo leidimų išdavimo vyksmą, peržiūrėti kiekvieną atvejį, antradienį pranešė Aplinkos ministerija.

Anot ministerijos, dėl išduoto neteisėto leidimo kirsti mišką Šimonių girioje identifikuotos dvi pagrindinės priežastys.

„Pirmiausia, nustatytas Valstybinės miškų tarnybos darbuotojas, kuris galimai pažeisdamas kirtimų leidimų išdavimo tvarką, naudodamasis tarnybine padėtimi neteisėtai išdavė leidimą kirsti mišką. Duomenys apie šį nusižengimą perduoti prokuratūrai“, – sakė aplinkos ministras S. Gentvilas.

Taip pat nustatyta, kad informacija apie naujos saugomos buveinės teritorijoje „Natura 2000“ atsiradimą paskelbta portale biomon.lt, tačiau miško savininkas asmeniškai apie tai nebuvo informuotas.

„Nebuvo išnaudoti visi komunikavimo ir informavimo būdai, siekiant apsaugoti vertingą gamtinę teritoriją, tai yra Vakarų taigą“, – tvirtino ministras.

Jo įsakymas dėl teritorijos priskyrimo „Natura 2000“ saugotinai buveinei pasirašytas praėjusį metų gruodį, o leidimas kirsti išduotas šių metų sausio mėnesį.

Pirmiausia, nustatytas Valstybinės miškų tarnybos darbuotojas, kuris galimai pažeisdamas kirtimų leidimų išdavimo tvarką, naudodamasis tarnybine padėtimi neteisėtai išdavė leidimą kirsti mišką.

S. Gentvilas pabrėžė būtinybę Valstybinei saugomų teritorijų tarnybos vadovybei imtis priemonių, kad privačių miškų savininkai būtų informuojami apie naujų saugotinų teritorijų atsiradimą iš karto, taip pat ir viešuose registruose, jog prieš vykstant kirsti dar kartą prevenciškai galėtų pasitikrinti, ar neatsirado nauja saugotina teritorija.

Valstybinei miškų tarnybai taip pat nurodyta kreipsis į tarptautinės Miškų tvarkymo tarybos biurą, kuris sertifikuoja medienos ruošos darnumą ir tvarumą, kad būtų įvertinta, ar Šimonių girioje esančio minėto miško savininkas tikrai laikėsi geriausio standarto.

Be to, planuojama, kad kitų metų pavasarį pradės veikti nauja bandomoji automatinė leidimų kirsti mišką sistema. Taip pat svarstoma duomenų bazes atverti privatiems miško savininkams.

Siekiant išvengti funkcijų dubliavimosi tarp Valstybinės miškų tarnybos ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, kada dėl informacijos neperteikimo laiku gali nutikti neteisėti kirtimai, nutarta pereiti prie sistemos, kai sprendimus dėl leidimo kirsti mišką priimtų viena institucija – Valstybinė miškų tarnyba.

Spalio pradžioje visuomenininkai pranešė apie medžių kirtimą Šimonių girios sklype, kuris patenka į įstatymais apsaugotą vertingą gamtinę teritoriją. Reaguodama į tai Aplinkos ministerija sustabdė du kirtimų leidimus.

Nuo 2019 metų visuomenininkai rengia protesto akcijas ir prašo stabdyti medžių kirtimus Šimonių girioje.

Šimonių giria − apie 13,5 tūkst. hektarų miškų masyvas Anykščių ir Kupiškio rajonuose, žymus retomis augalų ir gyvūnų rūšimis, buveinėmis ir kultūros bei istorijos vertybėmis, taip pat – sengire.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gyle

Ne perziuret o stabditi del klimato atsilimo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS