Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | kl.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI KETVIRTADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Rinkimai JAV:

* Jungtinių Valstijų prezidento rinkimų laimėtojas vis dar lieka neaiškus, tačiau svarstyklės krypsta į Joe Bideno pusę. JAV žiniasklaidos skaičiavimais, demokratų kandidatas yra užsitikrinęs 264 iš pergalei reikalingų 270 rinkikų balsų, o respublikonas Donaldas Trumpas – 214.

* Belaukiant rinkimų rezultatų šalies miestuose kilo protestų: tūkstančiai J. Bideno šalininkų dalyvavo eitynėse Niujorke, o Portlande tarp kairiojo sparno protestuotojų ir policijos prasiveržė smurtas, sulaikyta bent 10 žmonių. D. Trumpo rėmėjai surengė protestą Detroite, reikalaudami sustabdyti balsų skaičiavimą svarbioje Mičigano valstijoje. Panaši demonstracija vyko ir Arizonos mieste Finikse.

* D. Trumpas žada kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą ir užginčyti balsų skaičiavimo rezultatus. Tuo tarpu JAV rinkimų tarptautinės stebėtojų misijos vadovas apkaltino jį šiurkščiai piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi. „Turėdamas visus valdžios ženklus, Amerikos vyriausiasis pajėgų vadas paragino nutraukti balsų skaičiavimą dėl jo menamos pergalės. Tai yra šiurkštus piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi“, – sakė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų misijos vadovas Vokietijos politikas Michaelis Linkas.

Koronaviruso situacija:

* Patvirtinti 999 nauji COVID-19 atvejai, nuo šios ligos mirė dar keturi žmonės. Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydoma 690 žmonių, 57 iš jų – reanimacijoje.

* Koronaviruso situaciją sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga uždarame posėdyje pristatė Seimo konservatorių frakcijai. Po susitikimo abi pusės jį įvertino kaip teigiamą dalykinį pokalbį. Kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė sako, kad pagrindinis naujosios Vyriausybės darbas bus sklandžiai išeiti iš karantino situacijos.

* Dėl pandemijos ir kritusių keleivių srautų „Lietuvos geležinkeliai“ nuo pirmadienio stabdo 25 vietinius traukinių reisus, dar 14-oje keičiamas traukinių kursavimo periodiškumas.

* Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad viruso plitimas Europoje primena sprogimą ir įspėja dėl augančio mirtingumo.

* Graikijoje nuo šeštadienio trims savaitėms įvedamas karantinas, kai iš namų išeiti bus galima tik gavus oficialų leidimą. Dirbs tik būtiniausias paslaugas teikiančios parduotuvės, vaikų darželiai ir pradinės mokyklos.

* Prie karantino režimo nuo ketvirtadienio grįžo Anglija, jis turėtų tęstis iki gruodžio 2-osios. Jo metu žmonės, jei įmanoma, raginami dirbti iš namų, užsidaro nebūtinos parduotuvės. Mokyklos ir toliau dirbs.

* Švedijoje mirčių nuo COVID-19 skaičiui viršijus 6 tūkst., šalies ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas padėtį vadina rimta. Jis pats šiuo metu yra saviizoliacijoje dėl turėto kontakto su sergančiuoju.

Atleidimas. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas atleidžiamas dėl pareigų nevykdymo ir darbo drausmės pažeidimų. Nuo 1989 metų centrui vadovavęs S. Čaplinskas tai vadina politiniu susidorojimu.

Lietuvos ekonomika. Lietuvos ekonomika šiemet susitrauks 2,2 proc. ir šis nuosmukis bus mažiausias Europos Sąjungoje, rodo naujausios Europos Komisijos prognozės. Komisija pabrėžia, kad Lietuva pirmąjį COVID-19 pandemijos sukrėtimą atlaikė gana neblogai.

Terorizmo grėsmė. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pranešė, kad dėl terorizmo grėsmės bus dvigubinamas valstybės sienos apsaugos pareigūnų skaičius. Sprendimas priimtas po kelių šalyje įvykdytų teroro atakų, įskaitant išpuolį Nicos bažnyčioje, dėl kurio kaltinamas imigrantas tunisietis.

Teisės viršenybė. Europos Parlamentas ir 27 Bendrijos valstybės narės sutarė susieti bloko ilgalaikį biudžetą su mechanizmu, reikalaujančiu laikytis Europos Sąjungos demokratijos taisyklių. Europos Parlamentas reikalavo įvesti tokią sąlygą prieš patvirtinant 1,1 trln. eurų biudžetą bei papildomą 750 mlrd. eurų paramos paketą su koronaviruso pandemija besigrumiančioms valstybėms narėms. Šiose diskusijose daugiausia įtampos kelia tikimybė, kad ES paramos skyrimas dėl nedemokratinių valdžios veiksmų gali būti sustabdytas Vengrijai ir Lenkijai. Vengrijos vyriausybė šią sąlygą pavadino nepriimtina.

Atsistatydinimas. Atsistatydino Kosovo prezidentas Hashimas Thaci. Per 10-ąjį dešimtmetį vykusį karą už nepriklausomybę nuo Serbijos partizanams vadovavęs politikas Hagoje įsikūrusiame specialiajame teisme sieks apsiginti nuo kaltinimų nusikaltimais žmonijai ir karo nusikaltimais. Savo sprendimą trauktis iš pareigų jis motyvavo siekiu „apsaugoti Kosovo prezidento institucijos vientisumą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS