Audra dėl berniuko paėmimo iš mamos nerimsta: ne tik grasinama darbuotojoms | kl.lt

AUDRA DĖL BERNIUKO PAĖMIMO IŠ MAMOS NERIMSTA: NE TIK GRASINAMA DARBUOTOJOMS

  • 95

Visuomenę suskaldę vaizdai, kai iš mamos paimamas vaikas, toliau kelia aistras. Vaikų teises ginančių tarnybų pareigūnės iškviestos aiškintis į Seimą. Aiškėja, kad įrašą teismas jau įvertino – mama kenkia vaiko interesams. Vis dėlto institucijas dėl vaiko paėmimo metodų toliau kritikuoja prezidentas. Kol vyksta tyrimas, vaiką paėmusios darbuotojos dirba toliau. Joms jau grasinama susidorojimu. Plačiau – LNK reportaže.

Iš mamos imamas vaikas – širdį veriantis reginys. Šis vaizdas nepaliko abejingų. Sureagavo ir aukščiausi politikai. Tauta skilo į dvi stovyklas: vieni reikalauja atleisti tokius pareigūnus, kiti siūlo neskubėti.

Į Seimą pakviestos ir pagrindinės už vaikų teises atsakingos pareigūnės.

„Pagrindinė mintis tėvams būtų tokia, kad jie išsiskiria kaip sutuoktiniai, kaip gyvenimo draugai, tačiau jie niekada neišsiskiria kaip tėvai“, – sakė vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

„Jam reikalinga mylinti ir besirūpinanti mama. Jam reikalingas mylintis ir besirūpinantis tėtis“, – sakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Seimo narių atsakymai netenkina – prašo kalbėti apie šį konkretų atvejį.

„Tol, kol tarnyba nebus tinkamai pertvarkyta tam, kad susigrąžintų visuomenės pasitikėjimą, reikėtų perduoti teismams žinią, kad tarnybos sprendimai ir nurodymai yra nebūtini ir jais galima nesivadovauti. O gal apskritai būtų paprasčiau panaikinti tarnybą?“ – klausė Seimo narys Aidas Gedvilas.

„Tai yra tikrai blogai. Tas turi būti įvertinta ir tai turi būti akivaizdžios pamokos ateičiai. Tai nėra tik vienas atvejis. Reiškia, turime turėti supratimą ir kitiems atvejams. Turime matyti, kokius algoritmus turi institucijos ir kaip jos veikia“, – teigė E. Žiobienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Buvo klausiama apie vaiko paėmime dalyvavusius darbuotojus.

„Prašau informuoti, ar šis atvejis buvo tirtas jūsų vadovaujamoje tarnyboje? Kokios priimtos išvados ir ar buvo nubausti atsakingi darbuotojai? Kokia buvo nuobauda? Ar jie buvo nušalinti nuo darbo?“ – kalbėjo Seimo narys Mindaugas Puidokas.

„Mane stebina šitie vyrukai, kurie prieš tai klausė. Stebina savo kvailumu. Aš atsiprašau jūsų, kad jums tenka aiškintis tokiomis progomis. Mane erzindavo ir siutindavo tie atvejai, kai kalbėdavo politikai, kurie nei matę, girdėję, kas yra vaiko raida, ką reiškia vaiko saugi aplinka“, – sakė Seimo narys Linas Slušnys.

I. Skuodienė atsakė, kad šio įrašo paviešinimą dar spalį įvertino teismas.

Gaila, kad žmonės nesuvaldo savo emocijų ir savo pyktį išreiškia įvairiais komentarais, grasinimais.

„Dėl ieškovės veiksmų sudėtingoje situacijoje esančiam vaikui, papildomos įtampos ir baimės kėlimo, jos poveikio vaiko emocinei būsenai. Toks motinos elgesys neatitinka vaiko interesų. Tai matyti iš vaizdo įrašuose fiksuotos vaiko reakcijos“, – sakė I. Skuodienė.

Kiti, klausdami, susijaudino.

„Ar buvo galimybė išvežti mamą ir berniuką į krizių centrą, kol situacija bus išaiškinta?“ – klausė Seimo narys Robertas Šarknickas.

„Visada galima geriau, daugiau, jautriau. Stengsimės to siekti“, – teigė I. Skuodienė.

Beje, dar pernai teismas nustatė vaiko gyvenamąją vietą su tėvu. I. Skuodienė kartoja, kad šiuo atveju vaiko paėmimas buvo neišvengiamas.

„Jei mama su vaiku slapstosi, keičia gyvenamąją vietą, jei vaikas nelanko mokyklos, nedalyvauja ugdymo procese, tai, kaip vaikas jaučiasi tose situacijose?“ – pakomentavo I. Skuodienė.

Internete jau viešinamos paėmime dalyvavusių asmenų tapatybės. Grasinama susidorojimu.

„Gaila, kad žmonės nesuvaldo savo emocijų ir savo pyktį išreiškia įvairiais komentarais, grasinimais“, – teigė E. Žiobienė

Tačiau prezidentas Gitanas Nausėda ir toliau kritikuoja vaiko teisių apsaugos institucijas.

„Kuomet vaiko teisės ginamos traumuojant vaiką galbūt net ne mėnesiams, metams, o gal dešimtmečiams, tai nebėra vaiko teisių gynimas. Kartais reikėtų labai sąžiningai pasakyti sau, ar mes tikrai padarėme viską, kad procedūra buvo įgyvendinta visiems priimtinu būdu“, – teigė prezidentas.

Dėl šių įvykio Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pradėjo išsamų tyrimą. Kol kas vaizdo įraše matomos darbuotojos vis dar dirba. Tyrimą dėl darbuotojų veiksmų tikimasi užbaigti per mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (95)

Nerijus

Paziurekit i atvejo vadybininkes.sneka mokina, kaip gyvent.netgi teige, kad lygiu teisiu nera ir visus vyras pinigus turi atiduot seimai o motina uzdirbtus pinigus leistu savo reikmem.po pokalbio susitikom parduotuvej.ji kasoj alu perka....

Šitą įrašą reikia žmogaus teisių teismui parodyt Strasbūre, vaikas traumuojamas vienareikšmiškai.Prikūrė institucijų, soc. darbuotojų Lietuvoj, o kai reikia-sistema neveikia.Dar sako"pagalba šeimai", kokia čia pagalba, absurdas, nesąmonė.

Tikrai

Audra ir negali rimti.Jei ji nurims,Vaiko teisių tarnyba siautės toliau, iš normalių šeimų bus plėšiami vaikai, o ten, kur reikia pagalbos, kaip visada, bus pavėluota. Būtina pertvarka, nes šita sistema jau supuvo, atgyveno.Būtina kaita.Aukščiausiu lygiu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS