Baltarusija kviečia Lietuvą tęsti diskusijas dėl Astravo AE | kl.lt

BALTARUSIJA KVIEČIA LIETUVĄ TĘSTI DISKUSIJAS DĖL ASTRAVO AE

  • 0

Baltarusija suinteresuota tęsti dialogą su Lietuva dėl netoli Vilniaus statomos Astravo atominės elektrinės (AE).

„Mūsų ekspertai atsakė į daugelį Lietuvos klausimų. (...) Baltarusija pasiruošusi bendradarbiauti dėl atomines energetikos klausimu, kurie domina Lietuva, ir mes pakvietėme Lietuvos atstovus į Baltarusiją pratęsti dialogą“, - trečiadienį žurnalistams sakė Baltarusijos gamtinių išteklių ir aplinkosaugos ministerijos tarptautinių ryšių departamento vadovė Marina Filipiuk, vėliau pridūrusi, kad Baltarusija yra „visada pasiruošusi konstruktyviam dialogui“.

Pasak jos, pastarąsias dvi dienas vykusios konsultacijos Vilniuje patvirtino, kad toks jų formatas atitinka abiejų šalių interesus. Baltarusijos atstovės teigimu, Tarptautinės atominės energetikos agentūros (Tatenos) aikštelės vertinimo komisija į Baltarusiją turėtų atvykti iki šių metų pabaigos. Per šiuos metus šalis taip pat yra pasiryžusi atlikti Astravo AE streso testus.

Lietuva konsultacijų metu pasiūlė Baltarusijai stabdyti Astravo AE statybas, kol nėra atlikti šios jėgainės streso testai ir kiti Tatenos tiriamieji darbai. Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys trečiadienį žurnalistams teigė, kad Lietuva paprašė, jog Tatenos aikštelės vertinimo komisijos apsilankymo metu ir atliekant streso testus būtų pakviesti ir Lietuvos ekspertai. M.Filipiuk teigė, kad tai bus derybų klausimas.

Lietuvos ir Baltarusijos atstovai nesutarimus aiškinosi po to, kai Espo įgyvendinimo komitetas valstybėms pasiūlė iki liepos pabaigos komitetui pranešti apie padarytą pažangą, derinant pozicijas dėl Astravo AE.

Lietuva yra aršiausia Baltarusijos, netoli Lietuvos statančios Astravo AE, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS