Baltarusijos ir Rusijos piliečiams – nauji ribojimai: niekas pas jus nevažiuos ir viskas | kl.lt

BALTARUSIJOS IR RUSIJOS PILIEČIAMS – NAUJI RIBOJIMAI: NIEKAS PAS JUS NEVAŽIUOS IR VISKAS

  • 7

Už gynybą atsakingas Seimo komitetas pritarė, kad daugiau nei keturis kartus per metus į Rusiją ir Baltarusiją vykstantys rusai bei baltarusiai netektų leidimo laikinai gyventi Lietuvoje.

Prie Šalčininkų pasienio posto kilometrinės lengvųjų automobilių eilės ir daug piktų Baltarusijos piliečių. Kai kurie jų sakė, kad dėl tokių eilių iš Lietuvos jie išvažiuos ir daugiau čia nebegrįš.

„Jau nebedirbame, išėjome iš darbo“, – sakė vyras.

Vyras, paklaustas, ar pyksta dėl tokių eilių, atsakė: „Viskas prie to ir eina, o kas čia beliko gero? Vis blogiau ir blogiau. Stovėti 2–3 paras, koks tikslas?“.

O į savo šalį grįžta baltarusiai dažnai. Pernai sieną kertančius baltarusius pasieniečiai patikrino net 2,5 mln. kartų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tarp tų vadinamų unikalių, kurie yra atskiri asmenys, buvo apie 400 tūkst. Didžioji dauguma, žiūrint statistiškai, Baltarusijos piliečių sieną su Baltarusija kirto vidutiniškai septynis kartus“, – kalbėjo valstybinės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis.

Veiksmo pasienyje išties netrūksta, vieni bando važiuoti be eilės, įvyksta eismo įvykių. Tenka įsikišti ir policijai. Tačiau jau ir taip nelaimingiems baltarusiams Seime paruošta nauja staigmena.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas siūlo Seimui priimti pataisas, kad Lietuvoje dirbantys ir gyventi leidimą turintys Baltarusijos piliečiai į savo šalį grįžti galėtų tik retsykiais.

„Apribojimai yra reikalingi, sumažinant tą vykimų skaičių, iki vieno karto per ketvirtį. Tai yra keturis kartus per metus, būtent, kad tas srautas sumažėtų ir grėsmė būtų mažesnė“, – šnekėjo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Pocius.

Žinoma, išimtys bus taikomos vilkikų vairuotojams ir atsitikus nelaimei, pavyzdžiui, mirus artimajam. Tik tą reikės įrodyti. Apie naujus ribojimus išgirdę baltarusiai dar labiau pyksta.

„Tai tegul atima, niekas pas jus nevažiuos ir viskas. Baltarusijoje ir taip gerai. Dabar čia važiuoja dirbti kazachai, uzbekai, indai tuoj atvyks. Tai ir dirbkite su jais, jeigu protingi baltarusiai jums netinka“, – sakė vyras.

Dauguma tikino, kad jei ribojimai išties atsiras, tikrai į Lietuvą nebegrįš.

„Žinoma, koks tada tikslas čia važiuoti“, – teigė vyras.

„Aš vis tiek čia važiuoju 2–3 kartus per mėnesį, tai nežinau, kaip bus, jei uždraus. Gal ir nevažiuosiu“, – šnekėjo vyras.

Tik vienas baltarusis Lietuvos ketinimus vadino logiškais.

„Manau, teisinga, kad jei jau gavai leidimą gyventi ir dirbti Lietuvoje, kam tada dažnai važinėti. Dirbk sau“, – kalbėjo vyras.

Leisti išvykti tik keturis kartus per metus – kompromisinis sprendimas. Valstybės saugumo departamentas siūlė leisti per metus sieną kirsti tik kartą.

„Mes privalome atliepti į būtent grėsmes, todėl palaikiau griežtesnį variantą. Tas, kuris kompromisinis gal šiek tiek palengvins kontrolę, bet nemanau, kad čia yra tai, ko reikėjo“, – šnekėjo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Dainius Gaižauskas.

Tačiau jei ribojimai neveiks, žadama bandyti juos griežtinti ateityje.

„Nuo šių metų pradžios iki dabar, buvo išduota 700 papildomų laikinųjų leidimų gyventi Baltarusijos piliečiams, vadinasi, skaičius auga“, – nurodė Seimo narys (TS-LKD) Audronius Ažubalis.

Komiteto sprendimas tik patariamasis. Kokius ribojimus Seimas priims, o gal juos apskritai atmes, turėtų paaiškėti per artimiausias savaites.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Važiavom

ir toliau važiuosim į BALTARUSIJĄ IR RUSIJA

Kęstas

Kaip teisingai nurodo kandidatas į Prezidento postą Eduardas Vaitkus, kad sustabdytume Lietuvos ekonomikos žlugimą, mums reikia atkurti draugiškus santykius su visomis valstybėmis, mūsų kaimynėmis.„Ilgai pozicionavome save kaip kryžkelę tarp Rytų ir Vakarų. Staiga tapome kažkokia periferija, apribota nedraugiškų kaimynų, kurie meta šešėlį“, – sako agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Elijus Čivilis." Vykime iš valdžios mūsų mažylius napoleončikus, gelbėkime Lietuvos ekonomiką. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

visiems

išvažiuojantiems linkiu gero kelio ir sėkmės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS