A. Bilotaitė paaiškino, kodėl naudinga uždaryti daugiau pasienio su Baltarusija punktų | kl.lt

A. BILOTAITĖ PAAIŠKINO, KODĖL NAUDINGA UŽDARYTI DAUGIAU PASIENIO SU BALTARUSIJA PUNKTŲ

Lietuvai rengiantis uždaryti Lavoriškių ir Raigardo pasienio su Baltarusija kontrolės punktus, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad tai leistų nukreipti tarnybų pajėgumus efektyvesniam tarptautinių sankcijų užtikrinimui, kontrabandos kontrolei, atvykstančių asmenų patikrai.

„Tai reiškia, kad uždarydami šituos pasienio kontrolės punktus, mes savo pajėgumus galėsime nukreipti ir užtikrinti, kad būtų įgyvendinamos sankcijos, kad būtų detaliai tikrinami kroviniai, vykdomi atidūs vykstančių asmenų patikrinimai, ir kontrabandos atvejų“, – antradienį BNS sakė ministrė.

Stabdyti prekių, transporto ir asmenų judėjimą per minimus punktus antradienį pasiūlė Nacionalinio saugumo komisija.

Komisija taip pat siūlo palaipsniui mažinti reguliarų tarptautinį keleivių vežimą autobusais vykdantiems Baltarusijos ir Lietuvos vežėjams išduodamų leidimų skaičių.

Pasak A. Bilotaitės, srautų mažinimas padės sumažinti grėsmes, kylančias Lietuvos nacionaliniam saugumui dėl asmenų keliavimo tarp Lietuvos ir Baltarusijos.

Jos teigimu, prognozuojama, kad Lavoriškių punkto uždarymas keliaujančiųjų srautą sumažins 14 proc., o Raigardo – 18 procentų.

Ministrė taip pat teigė, kad institucijos susiduria su kontrabanda susijusiais iššūkiais Raigardo pasienio kontrolės punkte.

„Ne visada ten įranga veikia ir matome, kad sulaikytų kontrabandos kiekių skaičiai auga, nes vertė išaugo. Tarkime, 2022 metais buvo apie 6 mln. eurų, o 2023 metais 17 mln. eurų kontrabandos kiekio vertė sulaikoma“, – teigė A. Bilotaitė.

Ne visada ten įranga veikia ir matome, kad sulaikytų kontrabandos kiekių skaičiai auga, nes vertė išaugo.

Anot jos, Lavoriškių kontrolės punktą kertantys Baltarusijos piliečiai 80 proc. atvejų vyksta į Lenkiją apsipirkti, o dėl to Lietuvos institucijoms tenka didelė biurokratinė administracinė našta.

Kenoje išlipa arba įlipa apie 13 tūkst. asmenų

Komisija taip pat pasiūlė riboti keleivių įlaipinimą ir išlaipinimą Kenos (Kybartų) geležinkelio pasienio kontrolės punkte, taip siekiant spręsti problemą, kai tranzitiniais traukiniais į Kaliningradą vykstantys asmenys išlipa Lietuvoje turėdami bet kokios Europos Sąjungos narės išduotus keliavimui Bendrijoje reikalingus dokumentus.

A. Bilotaitė patvirtino, kad komisija nesiūlo stabdyti tranzito, tačiau siekia užkirsti kelią tranzitu vykstantiems asmenims išlipti Kenoje.

„Apie 8 proc. asmenų, iš viso vykstančių tranzitu, išlipa arba įlipa. Apie 13 tūkst. (per metus – BNS) įlipa ir išlipa“, – sakė ministrė

„Jie turi dokumentus, gali tą padaryti, bet dažniausiai jie čia išlipa, jiems tai patogiau yra kažkur paskui vykti“, – pridūrė ji.

Sprendimą dėl pasienio kontrolės punktų uždarymo turi priimti Vyriausybė. Lietuva praėjusių metų rugpjūtį uždarė du iš šešių pasienio kontrolės punktų su Baltarusija – Šumsko ir Tverečiaus.

Pernai per valstybės sieną su Baltarusija kelių pasienio kontrolės punktuose asmenys tikrinti beveik 3,9 mln. kartų – 25,5 proc. daugiau nei 2022 metais. 66 proc. tikrintų asmenų sudarė Baltarusijos piliečiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Palikt vieną punktą

ir griežtai kontroliuot,tą ruskių judėjimą.Kam nepatinka- te pyz..ina nx iš Lietuvos .

Kaunas

Saunuole Bilotaite pagarba jai uz great sprendziamus klausimus nepaisant provokatoriu it bukagalviu nuomones uzmirso zmones kokiame sude gyveno prie tarybu sajungos

Kaunas

Saunuole Bilotaite stebina savo sugebejimu ,nicks netikejo kad spres klausimus rystingai nepaisant visu buduliu nuomones Aciu jai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS