Prastos gamtos sąlygos diktuoja uogų kainas: dažnai pirkėjai į gėrybes tik pasižiūri ir nueina | kl.lt

PRASTOS GAMTOS SĄLYGOS DIKTUOJA UOGŲ KAINAS: DAŽNAI PIRKĖJAI Į GĖRYBES TIK PASIŽIŪRI IR NUEINA

  • 6

Ant turgaviečių prekystalių matyti jau paskutinės lietuviškos braškės, vyšnios ir ką tik iš miško surinktos mėlynės. Dėl prastų gamtinių sąlygų šalyje šių uogų derlius – prastas, o kainos – didelės, apie tai plačiau pranešama LNK reportaže.

Ant prekystalių turgavietėse jau mėlynuoja mėlynės, tačiau neretai pirkėjai tik ateina, pasižiūri ir nueina.

„Litras – 10 eurų“, – sakė viena prekybininkė.

Išgirdus tokią mėlynių kainą, ne vienas pirkėjas sako, kad jei net ir labai norisi, įpirkti nėra už ką.

„Kad ne, nėra už ką. 86 metai, iš kur tų pinigų gausi jau“, – kalbėjo vienas pašnekovas.

„Aš pirkau tik vieną litrą, nes brangios, – teigė kita moteris. – Sumokėjau 6 eurus.“

Tačiau kitiems, kad ir kokios uogų kainos bebūtų, panašu, kad skirtumo nėra.

„Mėlynės – ypatingai šiuo metu. Kad ir brangios, bet mėlynių reikia“, – sakė pašnekovė.

„Kokios yra, tokios. O valgyt reikia, pirkti reikia“, – pareiškė kita senjorė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Visgi prekiautojai sako, kad šiemet mėlynių derlius – itin prastas, todėl ir kaina tokia. Mėlynių litras kainuoja dvigubai brangiau nei parduotuvėje mėsos kilogramas.

„Labai prastas mėlynių sezonas. Jų labai mažai, kaina didelė. Savaitgalį litras kainavo 10 eurų, tai labai didelė kaina. Bet, aišku, išpirko“, – patirtimi pasidalijo prekybininkė Vilija.

Dauguma, matau, tikrai skaudžiai nukentėjo. Tai sako ir meteorologai, nes prasidėjus vegetacijai, buvo didžiulės šalnos. Todėl šių metų derlius tikrai yra kuklesnis.

„Buvo šalnos, sausra po to. Pažiūrėkite, kokie serbentai mažyčiai. Smulkios uogos ir šilauogės smulkios“, – kalbėjo prekybininkė Daiva Bernotienė.

Kas brango labiausiai? „Viskas. Viskas po truputį, visos uogos. Viskas pabrango euru“, – sakė prekybininkė Elytė Kuktienė.

Uogų asociacijos vadovė sakė, kad prekybininkai ne iš oro ištraukė didžiules uogų kainas, o taip tiesiog bando kompensuoti patirtus nuostolius dėl gamtos išdaigų.

„Dauguma, matau, tikrai skaudžiai nukentėjo. Tai sako ir meteorologai, nes prasidėjus vegetacijai, buvo didžiulės šalnos. Todėl šių metų derlius tikrai yra kuklesnis“, – situaciją komentavo Lietuvos uogų augintojų, perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos vadovė Audronė Ispiryan.

Pasak uogininkų, šiemet derliumi džiaugėsi braškių augintojai. Tačiau net ir sezonui baigiantis, šių uogų kainos toli gražu nenukrito taip, kaip turėtų sezono pabaigoje. Dabar braškių kilogramas turgavietėse kainuoja apie 4 eurus.

„Gali braškių augintojai pasidžiaugti, nes jiems tikrai buvo palankus sezonas. Jie daug gal ir nenukentėjo nuo šalnų, nes tuo metu braškės nebuvo pradėjusios žydėti. Taip pat sezonas nebuvo labai lietingas“, – teigė A. Ispiryan.

Sudėtingiausia visgi dėl mėlynių.

„Mėlynės jau turbūt nuo šalnų nukentėjo, todėl gausiai ir nežydėjo. Ir miškuose visi sako, kad jų yra surenkama tikrai mažai. Na, o šilauogių, manau, kad yra daugiau. Čia nuo priežiūros priklauso, žmonės prižiūri savo sodus ir tai daro įtaką“, – patvirtino A. Ispiryan.

Pastebima, kad dėl itin aukštų uogų kainų daugėja perpardavinėtojų.

„Jie atveža kad ir iš Lenkijos. Taip pat Estijos, Latvijos, kur yra mažesni mokesčiai negu Lietuvoje. Todėl vietiniams Lietuvos ūkininkams tikrai sunku konkuruoti“, – pridėjo A. Ispiryan.

Ne tik derlius mažėja, bet ir pačių ūkininkų. Skaičiuojama, kad per šešerius metus vien auginamų aviečių plotai sumažėjo beveik 50 proc., kaip ir kitų uogų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Chi

O jūs pamėginkit patys nueiti į mišką ir surinkti nors litrą mėlynių. Manau, tada nedejuosit, kad kainos didelės. Juk patiems rinkimas nekainuos, o ir gamta pasidžiaugsit, grynu oru pakvėpuosit. Taigi, pirmyn!

ONTĖ

Nueinu į turgų. Uogų nei turguje, nei parduotuvėse neperku. Kauno rajone labai daug gerų miškų. Prieš judinant subines, reikia dviejų sąlygų: Pirma - pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Antra - pasirinkti mišką. Pasirinktą mišką išstudijuoti prireiks 3-4 metų. Bus žinoma kas kur auga, bus galima susistatyti maršrutus miške, kad tuščiai nesivalkioti.

Nika

Tikrai labai sunku surinkti tą litrą uogyčių miške, bet... kiekvienais metais prekiautojai ir ūkininkai sriūbauja, kad blogos oro sąlygos, ta pati dainelė kasmet. Tai ko nesriūbauti pirkėjui-pardavėjas verkia dėl oro, pirkėjas-dėl kainų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS