Išleidžiamas pašto ženklas iš Ukrainos kilusiam Vilniaus šventajam | kl.lt

IŠLEIDŽIAMAS PAŠTO ŽENKLAS IŠ UKRAINOS KILUSIAM VILNIAUS ŠVENTAJAM

  • 9

Lietuvos paštas penktadienį išleidžia menininkės Augustinos Lubės kurtą pašto ženklą „Šventasis Juozapatas“.

Kaip pranešė bendrovė, pašto ženklo nominalas – 1,50 euro, tiražas – 17,5 tūkst. vienetų. Antspaudavimas pirmos dienos datos spaudu išleidimo dieną vyks Vilniaus pašte, adresu Totorių gatvė 5.

Naujajame pašto ženkle panaudotas Šv. Juozapato portretas iš 1625 metų Vilniuje išleistos knygos, saugomos Lietuvos mokslo akademijos Vrublevskių bibliotekoje – Leono Kreuzos „Kazanie o swiqtoblywym zywoäey chwalebney śmierci“.

Šv. Juozapatas, kurio pilnasis vardas Ivanas Kuncevičius, XVI amžiaus pabaigoje gimė dabartinės Ukrainos teritorijoje. Vėliau atvyko į Vilnių mokytis pirklio amato, čia taip pat įstojo į Švč. Trejybės bazilijonų vienuolyną.

Pats I. Kuncevičius priklausė vadinamajai unitų, arba graikų apeigų katalikų bažnyčiai. Unitais vadinti Romos popiežiaus viršenybę pripažinę stačiatikiai. Visą gyvenimą kovojęs už vieningą krikščionių bažnyčią, jis į savo gyvenimo pabaigą tapo Polocko arkivyskupu. Pastarajame mieste tarp unitų ir jų priešininkų kilus įtampai, lygiai prieš 400 metų, 1623 metais jis buvo žiauriai nužudytas.

Šia proga 2023-ieji Lietuvoje yra paskelbti Lietuvą ir Ukrainą siejančio Šv. Juozapato metais.

Dėl savo gyvenime nuveiktų darbų ir ištikusios kankinio mirties I. Kuncevičius buvo pripažintas šventuoju ir tapo pirmuoju unitų šventuoju.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Juozas Valiušaitis

REDAKCIJAI Visdėl to, privalėtumėte prižiūrėti savo rašinių komentatorius, o po tam tikro žodyno – tam tikrus komentatorius blokuoti savo puslapiuose. Paskaičius žemiau komentuojančiuosius, pasidaro tiesiog nejauku, kokių laipsnių gali žmonės nesiorientuoja savo pačių Istorijoje. Kita vertus, komentorių intelektas rodo ir Tamstų straipsnių ugdytinius. Pati Jūsų rašinio antraštė yra klaidinanti: Šv. Juozapatas (1580–1623) buvo Vilniaus jėzuitas, LDK pilietis, matydamas visoje Europoje 180° priešingimis kryptimis tolstančias Stačiatikybę ir Katalikybę ir, suprasdamas, jog tikėjimas yra tautų sugyvenimo pagrindas, patyrė pašaukimą sujungti Rytų apeigų krikščionybę ir Romos katalikų bažnyčios hierarchiją, Vasylijonų ordino mokymą. Šiemet sukako 400 metų, 5-ojo paskelbto Lietuvos šventojo – šv. Juozapato Kuncevyčiaus kankinystės metinės, ir Lietuvos atmintį turintieji, pagerbė vieną iš penkių šios sukakties proga pašto ženklu. Ar Redakcijai visiškai neįdomu?

skiep

jis net ne katalikas buvo,pradesim svetimo tikejimo popus garbint?

onutei

Neišgaudys. Jie nedaleis kad į valdžią per sekančius rinkimus ateitų tokie kurie reikalautų gaudyt:D) Ar girdėjot kad pvz. kokie partiniai ar tokie sudžiai kap ohmanas ragintų eit visus lietuvius balsuot? Planas jau paruoštas:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS