Devynių iš 10 rezervo karių sveikata tinkama tarnybai | kl.lt

DEVYNIŲ IŠ 10 REZERVO KARIŲ SVEIKATA TINKAMA TARNYBAI

  • 0

Mobilizacijos patikrinimas parodė, kad devyni iš dešimties rezervo karių būtų tinkami karo tarnybai, sako kariuomenės atstovai.

Ketvirtadienį į karo prievolės skyrius keturiuose miestuose patikslinti asmens duomenis ir pasitikrinti sveikatos būklę buvo pakviesta po 250 rezervo karių, susirinko beveik pusė.

„Tikslas buvo surinkti po kuopą, apie 100 žmonių. Dabartiniais duomenimis galiu pasakyti, kad ta ambicija įvykdyta, o kai kur net viršyta, pavyzdžiui, Panevėžyje jau yra per 140 atvykusių, Šiauliuose ir Marijampolėje skaičius taip pat viršija apie 100, Klaipėdoje - apie 90“, - BNS sakė kariuomenės Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas kapitonas Donatas Suchockis.

Anot jo, kiekviename skyriuje apie 20-30 žmonių iš anksto pranešė, jog numatytą datą į karo prievolės skyrius negalės atvykti, dalis jų pažadėjo atvykti kiek vėliau.

„Netinkamų yra nuo 10 iki 20 žmonių iš atvykusiųjų (...). Rezultatai pakankamai džiugina, nes patys nežinojome, ko laukti, ko tikėtis iš pirmų tokių pratybų. Lūkesčiai, manau, pateisinti, nuotaikos pakankamai geros, jie supranta, ko atvyko, ir yra pakankamai aukštos motyvacijos“, - sakė kariuomenės atstovas.

Klaipėdos regioninio Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas Žilvinas Žilvys BNS sakė, kad karo tarnybai „tinkamų yra per 90 procentų“. „Manau, kad taip, didelis procentas“, - sakė jis.

Klaipėdoje, pasak jo, iš kviestų 250 atvyko apie 90 karių, kad atvykti negalės, pranešė apie 50.

D.Suchockis sakė nesitikįs tokių gerų tinkamumo tarnybai rodiklių tarp šauktinių, nes jiems bus atliekama nuodugnesnė apžiūra.

„Be abejo, ta nuodugnesnė apžiūra ir lemia, kad mes galime atrasti ligų, apie kurias žmogus nežinojo, tarkime, širdies ydą ar panašiai“, - sakė jis.

Iš viso į nurodytus šaukimo punktus kviesta atvykti tūkstantis parengtojo rezervo karių iš Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Marijampolės apskričių, jie šaukimo pranešimus gavo prieš tris savaites. Atvykti negalėję ir motyvuotas priežastis nurodę rezervo kariai duomenis atnaujinti skyriuose galės ir vėliau.

Ketvirtadienį vykstančių pratybų „Žaibo kirtis 2015“ mobilizacinė dalis. Pratybomis siekta patikrinti mobilizacinės sistemos veikimą, nustatyti jos trūkumus, atnaujinti prievolininkų duomenis ir pamatyti preliminarų jų skaičių. Kariuomenė teigia, kad jai būtina žinoti, koks procentas mobilizuojamųjų prievolininkų laiku galėtų prisistatyti į šaukimo punktus esant būtinybei.

Mobilizacinės sistemos patikrinimu prasidėjo didžiausios šių metų nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis“, kuriose vienu metu treniruosis per 3 tūkst. karių, pareigūnų ir tarnautojų iš visų Lietuvos kariuomenės pajėgų ir valdybų, Krašto apsaugos, Vidaus reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijų, savivaldybių ir Lietuvos šaulių sąjungos.

Antrąjį pratybų etapą sudarys lauko taktikos pratybos gegužės 4 – 10 dienomis, paskutinis pratybų etapas – kovinis šaudymas poligonuose nuo gegužės 11 iki 21 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS