Kariuomenės vadas: Rusijos karinis suaktyvėjimas – galios demonstravimas | kl.lt

KARIUOMENĖS VADAS: RUSIJOS KARINIS SUAKTYVĖJIMAS – GALIOS DEMONSTRAVIMAS

  • 2

Rusijos karinis suaktyvėjimas yra galios demonstravimas, kuriuo gali būti siekiama mažinti saugumo jausmą ir tikrinti parengtį, sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Generolas neatmetė galimybės, kad suaktyvėjimas gali būti susijęs su šiuo metu Lietuvoje vykstančiomis NATO pratybomis, kuriose dalyvauja 2,5 tūkst. karių.

„Noriu pažymėti, kad ypatingą Rusijos Federacijos karinių lėktuvų bei laivų suaktyvėjimą stebime tais laikotarpiais, kai Lietuvoje ar kitose Baltijos šalyse vyksta didesnės karinės pratybos. Ne išimtis ir šiuo metu Lietuvoje vykstančios tarptautinės pratybos „Geležinis kardas 2014“. Atsižvelgiant į tai, galima daryti prielaidą, kad šis reiškinys yra daugiau galios demonstravimas – netiesioginio poveikio priemonė, kuria galbūt siekiama mažinti mūsų šalies gyventojų saugumo jausmą, pasitikėjimą šalies kariuomene ir NATO, taip pat tikrinti mūsų bei sąjungininkų parengtį, procedūras“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo kariuomenės vadas.

Jis pabrėžė, kad jokių duomenų apie pasiruošimą kariniams veiksmams nėra, o Rusija į oro erdvę ar išskirtinę ekonominę zoną Baltijos jūroje „kol kas nesikėsina“.

„Jausdamas visuomenės nerimą dėl pastarojo meto Rusijos Federacijos karinių orlaivių ir laivų suaktyvėjimo aplink Baltijos šalis, noriu pasakyti, kad duomenų, jog tai galėtų būti Rusijos Federacijos pasiruošimas kariniams veiksmams šiame regione neturime. Nepaisant to, kaip parodė Krymo atvejis, prognozuoti, kas bus rytoj, yra be galo sunku“, - teigė J.V.Žukas.

„Panaudoti karinių priemonių atsakant į šiuos Rusijos Federacijos veiksmus negalime, nes tam nėra jokio teisinio pagrindo – į mūsų oro erdvę ar išskirtinę ekonominę zoną Baltijos jūroje didžioji kaimynė kol kas nesikėsina“, - nurodė generolas.

Kariuomenės vado teigimu, Lietuva šiuo atžvilgiu nėra išskirtinė, nes „panašūs reiškiniai pastaraisiais metais suaktyvėjo ir aplink kitas NATO valstybes bei valstybes partneres“.

NATO ir atskiros Aljanso valstybės pastaraisiais mėnesiais praneša stebinčios neįprastą Rusijos aviacijos ir laivyno aktyvumą šalia jų sienų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

glusas

patys susikvieciam svetimus karius,rengiam manevrus rusijos pasienyje ir rekiam apie agresija.amerika valdo mus,todel patys musam patys rekiam.amerika susigalvojo islamistu agresija,mes rusijos.

RUSAS

O sitas kur kisa nosi,jo vieta isvis kur nors tualete

SUSIJUSIOS NAUJIENOS