Kriminologė apie pavojingą vaikų virtualaus bendravimo ribą: tada prasideda šantažas | kl.lt

KRIMINOLOGĖ APIE PAVOJINGĄ VAIKŲ VIRTUALAUS BENDRAVIMO RIBĄ: TADA PRASIDEDA ŠANTAŽAS

  • 3

Europos Sąjungoje kasmet dingsta ketvirtis milijono vaikų, arba kitaip – vaikas be žinios pradingsta kas 2 minutes. Šokiruojanti ir Lietuvos statistika – per metus mūsų šalyje dingsta apie 2 tūkstančius mažamečių. Dėl kokių priežasčių vaikai dingsta Lietuvoje ir visame pasaulyje?

Prieš kelias dienas dingusios 9-metės Agotos istorija sukrėtė visą Lietuvą. Šimtai pareigūnų ir savanorių nepaliaujamai šukuoja Kauną ir jo apylinkes, tačiau kol kas nėra nė menkiausio siūlo galo, kur galėtų būti mergaitė, ir kas jai atsitiko. Vis dėlto spėlionių, kas galėjo nutikti, netrūksta.

Ši istorija prabilti apie tvyrančius pavojus Lietuvos vaikams paskatino ir kitus tėvus. Štai, pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose ėmė plisti atviras kaunietės Erikos laiškas, kuriame moteris pasakoja, jog ir jos dukrą buvo bandyta įvilioti į spąstus.

Anot moters, jos 10-metę dukrą praėjusią vasarą internete pradėjo atakuoti jaunų mergaičių žinutės. Iš pirmo žvilgsnio, jos skambėjo gana nekaltai – buvo kviečiama pasikalbėti apie grožį, keliones ar net modelių darbą. Vis dėlto netrukus Erika išsiaiškino, kad po šių mergaičių anketomis slepiasi... vyras. Savo patirtimi apie tai, kaip pavyko atkapstyti nusikaltėlį, moteris pasidalins ir šio vakaro laidoje.

Kad tokių atvejų jau yra pasitaikę ne kartą, pripažįsta ir kriminologė Brigita Palavinskienė. „Vaikai įtraukiami į virtualų bendravimą prisidengiant bendraamžiais, tačiau iš tiesų tai yra suaugę žmonės, kurie moka manipuliuoti vaikais. Tais, kurie ne taip sutaria su tėvais, yra uždaresni. Jei jie įgyja nuolatinį draugą, prasideda non stop bendravimas... O tada pereinama ir prie aktyvesnių veiksmų – paprašoma nusifotografuoti. Yra atvejų, kai prasideda šantažas, o tada fotografuojami mažamečiai broliai ir panašiai“, – sakys laidoje ji.

Tuo tarpu Dingusių žmonių šeimų paramos centras jau eilę metų skaičiuoja sukrečiančią statistiką. Štai, pavyzdžiui, 2022-aisias Lietuvoje buvo užfiksuoti 1938 vaikų dingimo atvejai. Beveik visi vaikai buvo surasti ar patys grįžo namo. Deja, bet 8 vaikų dingimo atvejai taip ir liko neišaiškinti…

Ar tikrai vaikų ir paauglių tėvai yra bejėgiai sukontroliuoti savo atžalų veiklą internete? Kokia yra ekspertų nuomonė apie tai, kas galėjo atsitikti dingusiai Agotai?

Antroji laidos tema – dingę viso pasaulio vaikai. Skaičiuojama, kad šiuo metu jų daugiausiai dingę iš Ukrainos. Įvairūs šaltiniai skelbia labai skirtingą statistiką, tačiau oficialiai žinomos net 20 tūkst. dingusiųjų pavardės… Tačiau kokiais tikslais vaikai yra grobiami ir kas tą daro? Galiausiai, dėl kokių priežasčių vaikai iš namų bėga patys?

Galiausiai žiūrovai išvys ir dar vieną pasakojimą apie karo akivaizdoje lobstančius Rusijos oligarchus. Jų milijardai auga it ant mielių, o geriausiai tai iliustruoja naujas Putino žaisliukas – prabangi jachta.

„TOP 3“ – pirmadieniais-ketvirtadieniais, 21 val. per TV3!

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Is pradziu

platina savo tarpkoju foto,paskui rekia "Santazas!!!".

Gija

Turi buti nustatytas amžius kada vaikai galėtų naudotis internetu..Uztenka gadinti vaikus,tegul knygas skaito ,kieme žaidžia..Auga invalidais su sunkiom ligom. Kaip manote, nuo ko ????

Prie ko

Vaikai ir Putino jachta?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS