Primena, kad karo pabėgėlius būtina informuoti apie priešgaisrinę saugą | kl.lt

PRIMENA, KAD KARO PABĖGĖLIUS BŪTINA INFORMUOTI APIE PRIEŠGAISRINĘ SAUGĄ

  • 0

Šalyje nuo karo bėgančių ukrainiečių vis daugėja, nemažai žmonių jiems suteikia savo namus. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Aurimas Gudžiauskas pažymi, kad, priimdami karo pabėgėlius į savo namus, nereikėtų pamiršti supažindinti juos su priešgaisrine sauga, nes tai irgi gali išgelbėti jų gyvybes, praneša LNK.

– Gal galite trumpai supažindinti, į ką gyventojai, priimdami karo pabėgėlius pas save į namus, turi atkreipti dėmesį.

– Svarbiausia – būsto saugumas. Jei žmonės aktyviai suteikia gyvenamąjį plotą, užleidžia savo namus, nenaudojamą bustą, reikėtų suprasti, kad tie patys saugomu reikalavimai tiek mums galioja, tiek ir užsieniečiams. Raginame žmones, jeigu leidžia gyventi savo namuose, kad patalpos būtų saugios. Užsieniečiai gali nežinoti, kad pas mus privalomi autonominiai dūmų detektoriai. Kiekviename būste jie privalo būti sumontuoti, taip mes užtikrinsime atvykusių žmonių saugumą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Turbūt juos reikėtų supažindinti su dūmų detektorių veikimo principu.

– Žinoma. Gal pas juos jie neprivalomi. Atskirai naudojimo mokytis nereikia, tik paaiškinti, kam jie skirti, kad išgirdus signalą reikėtų evakuotis, bėgti į lauką, kviesti ugniagesius, kad tai perspėjimas apie kilusį gaisrą, pavojų. Kad dalykai, kurie mums įprasti, jiems nebūtų naujiena.

– Reikėtų paminėti ir apie tų namų ypatybes, nebūtinai visi keliasi gyventi į butus, būna ir į nuosavus namus, kuriuose skirtingos šildymo sistemos, ten turbūt ir skirtingi pavojai.

– Reikėtų atkreipti dėmesį, kad ir šildymo tipas daug ką lemia saugumo atžvilgiu. Jei tai krosnis – kad negalima laikyti degių medžiagų šalia. Atvykusiems žmonėms reikėtų išdėstyti bendras saugumo taisykles, pakomentuoti, kur gali būti pavojų. Galbūt šildosi elektriniais prietaisais, reikia atkreipti dėmesį, kad elektros instaliacija būtų pritaikyta, kad ne visi prietaisai būtų sujungti į vieną lizdą. Elementarius dalykus – kad nedžiovinti daiktų ant elektrinių šildymo prietaisų ir pan. Jei tai individualus namas, kiekviename dar turėtų būti ugnies gesintuvas, kuriuo taip pat būtų galima pamokyti naudotis, parodyti, kur jis yra.

– Neretai tokias saugumo taisykles pamiršta ir mūsų tautiečiai, ar daug gaisrų kyla dėl jūsų išvardytų priežasčių?

– Kalbant apie šildymą, žiemos sezonu tai viena iš pagrindinių gaisrų priežasčių gyvenamuosiuose namuose. Šildymo sezonas dar nepasibaigęs, todėl reikėtų ypač atkreipti dėmesį į krosnis, dūmtraukius, šildymo prietaisus. Taip pat dar neatsargus žmonių elgesys ir elektros instaliacija – tai trys pagrindinės priežastys. Departamentas visiems centrams, kuriuose registruojasi pabėgėliai, yra išplatinę gaisrinės saugos atmintinių trimis kalbomis, kad jie galėtų susipažinti su bendrais dalykais, pvz., kur ir kokiais numeriais skambinti, ką daryti kilus gaisrui ir pan. Numeris – 112, manau, nesudėtinga įsiminti. Mūsų operatoriai gali atsiliepti ir aptarnauti užsienio kalbomis. Manau, viskas bus gerai.

Gairės: priešgaisrinė sauga, karo pabėgėliai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS