Nauja realybė viešajame transporte: narkomanų primėtyti švirkštai, sumušti keleiviai | kl.lt

NAUJA REALYBĖ VIEŠAJAME TRANSPORTE: NARKOMANŲ PRIMĖTYTI ŠVIRKŠTAI, SUMUŠTI KELEIVIAI

  • 15

Šaltuoju metų laiku kelionė autobusu ne visada tokia patogi ir rami, mat tvarką drumsčia butelio nevengiantys atidaryti girtuokliai. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su tranporto įmonės „TOKS“ vadovu Arūnu Indrašiumi.

Žengiant į viešąjį transportą – patikra alkotesteriu. Tokius siūlymus svarsto tarpmiestinių autobusų vadovai. Pasirodo, šaltuoju metų laiku viešasis transportas tampa šilta užuovėja benamiams, po kurių tvyro alkoholio tvaikas. Tvarką drumsčia ir narkomanai. Pastarieji primėto naudotų švirkštų. Nauja realybė – ir sumušti vairuotojai bei keleiviai. Esą nuo to negelbsti net įmontuotos saugumo kameros.

– Kokią statistiką turime?

– Jų pastoviai yra. Čia amžina problema. Ir iš tikrųjų vyksta keleiviai, kaip matot, autobusas talpina 50 keleivių, būna, kada jis pilnas ir vienas žmogus ateina neblaivus. Būna neblaivūs ir būna neblaivūs agresyvūs, tokie, kurie nepatenkinti kažkuo. Jie drumsčia ramybę keleiviams, taip pat ir tas alkoholio kvapas sklinda. Vairuotojams yra suteikta teisė neimti ir nevežti tokių keleivių, kur matosi iškart, kad neblaivus. Bet rajonuose, kur nėra stotyse apsaugos, vairuotojui tenka vienam su jais ginčytis, įrodinėti, kad neveš ir taip toliau. Tai turim tą problemą. Stotyse, kur yra apsauga, tai ji iškviečiama, tą keleivį nuveda į šoną.

– O jeigu vairuotojas geraširdis, visgi įleidžia tokį žmogų, greičiausiai jam kažkur reikia visgi nukeliauti – ar į medicinos įstaigą, ar pas šeimos narius grįžti? Ką tada daryti, jeigu kelionės metu iškyla tokia problema?

– Taip, bet kiekvieno tokio įleidimo pabaiga būna liūdna. Arba pasireiškia agresyvumas, arba triukšmavimas, arba išvis žmogų supykina tame autobuse. Ir visi keleiviai turi keliaut po to. Tas geraširdiškumas yra suprantamas dalykas, bet bandom rast sprendimus, kaip apsaugoti pagrindinius keleivius. Jie keliauja ir iš medicinos įstaigų, iš visur, nori ramybės. Tai bandom išspręsti taikiai.

– Ar skundžiasi patys keleiviai, ar visgi vairuotojai? Nes praeitais metais turėjome tokią situaciją, kad Klaipėdos rajone keleivis, kuris buvo vartojęs alkoholinių gėrimų, apsvaigęs, sumušė vairuotoją.

– Taip, toks atvejis pas mus prieš du mėnesius buvo. Vairuotojas keleivio paprašė įsigyti bilietą, jis buvo apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų ir ten kilo konfliktas. Atvažiavus į stotį atėjo jo draugai ir tryse sumušė tą vairuotoją. Tai tokių konfliktų pasitaiko. Taip, vairuotojas buvo sumuštas, vyksta teisminis procesas dabar, aiškinasi tas detales, dėl ko viskas taip įvyko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Daugiau apie šią situaciją LNK žurnalistas kalbėjosi su Keleivių vežimo asociacijos prezidentu Gintaru Nakučiu.

– Kokias jūs istorijas girdite?

– Tų istorijų įvairiausių būna. Ir kiek tenka viešajam transporte dirbti ir bendrauti, tai ta problema yra nepabaigiama ir laikas nuo laiko pasikartoja. Pasitaiko tokių atvejų, kurie kelia problemų ir keleiviams, ir vairuotojams. Tai reikia spręsti. Čia visam viešajam transporte – tiek tarpmiestiniam, tiek miesto ir priemiestiniam. Tos problemos iškyla nuolat su išgeriančiais, net autobuse geriančiais keleiviais.

– Jeigu anksčiau mes kalbėdavom apie geriančius keleivius, apie tuos, kurie nevengia atsidaryti butelio, tai dabar turime ir apsvaigusių nuo narkotinių medžiagų keleivių.

– Gal narkotikai čia visąlaik pasitaiko, bet juos ne taip lengva atpažinti. Jie kvapo neturi, gal žmogus būna apsnūdęs, dar kaip nors. Bet narkotikų vartojimas gal nesukelia agresijos. Jeigu sukelia agresiją, tada kyla klausimas, bet nuo ko ji, tada niekas negali pasakyt. Nes jeigu yra išgėręs, tada jaučiasi alkoholio kvapas, o kai vartoji narkotikus, tai praktiškai negali patikrinti pats, gali tik spėt. Jeigu pasitaiko tokių atvejų, kai žmonės važiuodami transporte tuos narkotikus susileidžia sau ar dar kaip nors vartoja, tai gali žinot tada, kas ir dėl ko.

Vairuotojams yra suteikta teisė neimti ir nevežti tokių keleivių, kur matosi iškart, kad neblaivus.

– Kas gali išspręsti problemą? Ar tai padėtų padaryti vaizdo kameros? Jų dar, tiesa, nėra visuose autobusuose, bet naujuose matėme, kad yra įrengtos.

– Jeigu jis norės pasilenkęs išgert, tai ta kamera nepamatys jo, kad jis ten geria. Ir vairuotojas to negalės padaryt. Kita vertus, o kas, jei ir pamatys? Jeigu keleivis sėdi ramiai, nekils klausimų, bet jeigu triukšmauja ir kelia problemų, tai vairuotojas turi priimt kažkokį sprendimą. Paprašo, sakykim, gražiai, kad išliptų, yra tekę girdėt, kad padeda keleiviai. Aišku, miške neišleidžia, išleidžia stotelėje arba kviečia policiją.

– Gal vidinėse taisyklėse būtų galima numatyti tam tikrus reikalavimus, kad prieš įlipant į autobusą, kiekvienas turėtų papūsti į alkotesterį? Nors atrodo, kad taip būtų varžomos keleivių teisės, bet ką daryti, kai problema tokia didžiulė?

– Čia teisės aktais turėtų būti toks dalykas reglamentuotas, nes čia jau yra varžymas ir pats vežėjas įvesti tokios taisyklės negalėtų. Savo vairuotojams gali tokius reikalavimus taikyti, jie ir yra prieš kiekvieną reisą patikrinami. Bet keleiviams turbūt to nebūtų galima padaryti. Bet jeigu būtų tokie sprendimai priimti, čia galbūt net ir įstatymo lygyje jie turėtų būt.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Oop

Visada sakiau, lietuva, klounu valstybe ))) nausedos, huedos, lansbergiai denilai, simonyte prostitute, rodo is saves , suka.... ant dietos STAIGIAI

Pasitaiko

Buvo prieš dvi savaites tarpmiestiniame autobuse man taip. Du latrai su degtinės buteliais baliavojo autobuse. Ne savu balsu baubė viens and kito, kad gert nemoka :DDD. Bet realiai nu ką su tokiais daryt, jei ne šitam autobuse lėbaus tai kažkur kitur. Nebent jei jau užmato vairuotojas, kad išsidirbinėja, tai sustot ir išlaipint vietoj. Bet bėda ta, kad anie agresyvus ir bandys muštis, neklausys. Gal iš tiesų lengviausiai būtų važiuoti savo maršrutu, bet pranešti policijai, kad tokius latrus surinktų kai pasiekia kelionės tikslą.

LIETUVOJE KAIP GRYBAI DYGSTA...

Amerikoniškos ir Europietiškos "vertybės". Maža to, tai dar mums Dobrovolska prigrūs nusikaltėlių iš svetimų valstybių...savų, matomai maža, nes tų kurių daugiausiai - valdančiųjų nesodina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS